Fűszer és Lélek

A világ legjobb citrom-tartja

Úristen, ez annyira finom! Sokféle citrom-tart receptet kipróbáltam már, de egyik sem ér fel Heston Blumenthaléval. Futott pár éve az a sorozata a tévében, amikor többféle alapanyagot vesz górcső alá, és mindegyikből elkészíti a legjobb ételeket. A citrom-tart a tojásos részben volt.
Készített még lágytojást, skót tojást, rántottát, és ezt a csodálatos süteményt.
Emlékszem, amikor megvágta a tévében, egyszerűen ölni tudtam volna érte!
Sajnos, egy maghőmérő szükséges hozzá, ugyanis az a titka, hogy amikor a krém épp 70 fokos lesz, akkor azonnal ki kell venni a sütőből, majd hagyni kihűlni, de Heston szinte összes receptjéhez kell maghőmérő, úgyhogy remélem már ti is vettetek egyet, vagy legalábbis azt kaptok karácsonyra!
A krém elképesztően lágy lesz, pont olyan, hogy még nem folyik szét, de egyáltalán nem kemény, a tészta pedig nagyon roppanós. 
Mindenképp érdemes kezeletlen héjú citromot vásárolni hozzá, ez az egy különlegesebb hozzávaló van benne, de ezt meg minden szupermarketben tartanak már. 
Én ezzel öntök lelket magamba így december közepén.

Hozzávalók a tésztához:
300 g (2 csésze) sima liszt
150 g sótlan vaj
½ teáskanál só
120 g porcukor
3 nagy tojássárgája
½ vaníliarúd magjai
½ citrom héja, finoman reszelve
+1 tojást, a kenéshez

Hozzávalók a citromkrémhez:
5 citrom, finoman lereszelve a héja, és kinyomva a leve 
300 ml  tejszín
390 g kristálycukor
9 nagy tojás
1 nagy tojássárgája

A dagasztógép keverőlapátjával robotgéppel keverjük össze a lisztet, a vajat és a sót alacsony sebességgel körülbelül 2-3 percig, vagy amíg homokszerűvé nem válik. Lehet hozzá késes robotgépet is használni.

Egy másik edényben keverjük össze a cukrot és a tojássárgákat, majd adjuk hozzá a vanília magokat és a citromot majd az egészet borítsuk a lisztes keverékhez.

A tésztát csomagoljuk be műanyagfóliával, és tegyük a hűtőbe 1 órára. Miután kivettük, két darab sütőpapír között nyújtsuk 2 mm vastagságúra, majd  tegyük a fagyasztóba 30 percre.

Melegítsük elő a sütőt 190 ° C-ra és simítsuk a tésztát egy 26 centis formába, majd villával szurkáljuk meg.

Egy sütőpapírt gyűrjük össze alaposan, így könnyű lesz belesimítani a formába.A sütőpapírra öntsünk sütőgyöngyöket, vagy lencsét, de Heston szerint legjobb az aprópénz. Toljuk az előmelegített sütőbe, és kb. 20 percig süssük.

20 perc elteltével távolítsuk el a sütőpapírt és az érméket (vagy lencsét), majd kenjük le a tésztát a maradék tojással. Tegyük vissza a sütőbe további 5 percre.

Vegyük ki a tésztát  a sütőből, és hagyjuk teljesen lehűlni.

Melegítsük elő a sütőt 120 ºC fokra. Tegyük vissza a tésztát a sütőbe, hogy felmelegedjen. (Igen, előtte le kell hűteni.)
A krémhez való összes alapanyagot tegyük egy hőálló edénybe, és keverjük össze egy spatulával.
Állítsuk a tálat egy forró vízzel félig telt lábos fölé, de figyeljünk rá oda, hogy a tál alja ne érjen a vízbe. Kevergessük, amíg a krém hőmérséklete el nem éri a 60 ºC-ot. Ekkor a keveréket szűrjük át egy kancsóba. Egy kanállal távolítsuk el a buborékokat a folyadék felületéről, de ehhez használhatunk kézi fáklyát is.

Csúsztassuk ki kicsit a sütőrácsot, majd öntsük a keveréket a sütőben lévő meleg tésztába. A krém ilyenkor még annyira folyékony, hogy jobb ezt bent intézni a sütőben, különben könnyen kifolyik, ha mozgatjuk. Kb. 25 percig süssük a sütit, vagy amíg a krém hőmérséklete el nem éri a 70ºC-ot.
Hagyjuk szobahőmérsékleten teljesen lehűlni.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!