Fűszer és Lélek

Paradicsomos, kecskesajtos pite

Lassan jönnek a jóízű, lédús, édes paradicsomok! Alig várom a szezont!
Kaptam egy szem hatalmas, édes Pantano Romanesco féle paradicsomot. Szerintem ez a fajta salátának a legjobb, de 3 szem alatt neki se állok ilyesminek. 
Pár napja láttam az Instagramon egy klassz paradicsomos pitét, igaz, ott cukkinivel rétegezték a paradicsomkarikákat, nekem meg cukkinim nem volt itthon, ellentétben a kecskesajttal. 
A lágy kecskesajt kicsit olyan, mint a szabad tűzön főzés: minden jobb lesz tőle. 
Egy szelet ebből a pitéből egy salátával akár komplett ebéd is lehet, de miközben ettem, arra gondoltam, hogy milyen klassz lenne egy tányér jéghideg gazpacho után! 

Addig is íme a recept:

37 dkg liszt
1 ek frissen reszelt parmezán
2 ek porcukor
4 g só
20 dkg hideg vaj
75 g tojás (ez egy xl-es tojás kb.)

A tetejére:
20 dkg lágy kecskesajt
2 gerezd fokhagyma
só, bors
50 dkg paradicsom
2-3 ek olívaolaj
majoránna
zataar fűszerkeverék

A tojás kivételével a tészta minden hozzávalójátt a dagasztógép táljába teszek, és a habverővel addig keverem nagy fokozaton, míg teljesen apró morzsássá válik a tészta.
Hozzáadom a felvert tojást, majd egy percig lassan, végül három percig turbó fokozaton keverem, míg a tészta összeáll. 
Lisztezett lapon kissé kinyújtom, majd 10 percre a hűtőbe teszem.
Újra nyújtom, most már a megfelelő nagyságúra és alakúra, hogy jó legyen a piteformába.
Újabb 10 perc hűtés következik.
Közben vékonyan kivajazom a piteformát és nagyon enyhén ki is lisztezem.
Belesimítom a hűtőből kivett tésztát. Óvatosan kell dolgozni, hogy ne szakadjon, ne törjön. Nyugodtan tehetjük mini piteformákba is, ha az van otthon!
A tésztát a formával együtt a fagyasztóba teszem, amíg felmelegedik a sütő 180 fokra.
Közben a fokhagymát belereszelem a kecskesajtba. Ha túl kemény lenne, keverek hozzá pár evőkanálnyi tejfölt. A paradicsomot felkarikázom. 
Kiveszem a fagyasztóból a pitetésztát, és 15 percig légkeveréssel sütöm.
Belesimítom a kecskesajtot, majd kirakom a tetejét a paradicsommal. Megszórom majoránnával, és a zataarral, visszatolom a sütőbe, és további 15 percig sütöm. 
Mikor kész, meglocsolom egy kis olívaolajjal.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!