Fűszer és Lélek

Grillen füstölt libamell

Pár éve írtam róla, hogy nálunk mindig a csomagtartóban van a grillsütő, és némi szén, hogy ne kelljen azzal sok időt tölteni, hogy a tárolóból előkeressük, ha hirtelen menekülnénk a fák közé a városból. Azóta sok minden megváltozott.
Megszületett a lányom, és sokkal kevesebbet mentünk piknikezni. Ettől már tavaly is nagyon szenvedtünk, de idén koratavasszal beszereztünk egy új grillsütőt, és vártuk, hogy megérkezzen a piknik szezon.
Voltunk már idén, de eddig az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk. De ennek már biztosan vége, érdemes egy nagy dobozba gyűjteni mindent, amire a pikniken szükségünk lehet, ne csak ott jöjjünk majd rá, hogy otthon hagytuk a kést, vagy a sörnyitót, esetleg magát a pokrócot, ami nélkül nem piknik a piknik!

Pár éve foglalkoztat a gyümölcsfa forgáccsal történő füstölés, ki is próbáltunk pár forgácsot, és most a cseresznyefa a kedvencünk, különösen a libamellhez kellemes a füstje. Nem olyan teljesen füstös libamellről beszélek, amit a piacon árulnak, hanem frissen, melegen füstölt változatra gondolok, amit azonnal enni lehet.
A libamellet (mint minden más húst) mindenképp hűtőtákában vigyétek magatokkal, majd amíg a megfelelő parázs készül lehet hagyni neki időt, amíg szobahőmérsékletűre, akarom mondani húsz fokosra felmelegszik.

Nálunk a tűzgyújtás a férjem feladata, ő imád ezzel babrálni, én pedig nem. Ilyen egyszerű ez. Miután parázslik a szén, a cseresznyefa forgácsot beteszi a füstölődobozba egy kisdarab rozmaringággal és egy darabka izzó faszénnel együtt, és a lezárt füstölődobozt a grillrácsra helyezi a hússal együtt. A hús alá mindig teszek zsírfogónak valamit, hogy ne csöpögjön a szénre, mert nem a szén füstjét akarom érezni, hanem a finom gyümölcsfa és fűszernövény illatát.
A grillre ráhajtjuk a tetejét, hogy a jó füst bentmaradjon, és indulhat is a móka. A mellet először bőrével lefelé sütjük, majd megfordítjuk, beleszúrjuk a húshőmérőt, nehogy túlsüssük, vagy esetleg nyers, hideg maradjon a közepe, főleg ha nagydarab húst sütünk. Legyen tökéletes, pont olyan, amilyennek szeretjük. Marhát szerintem nem is érdemes húshőmérő nélkül nagy darabban megsütni, azzal viszont olyan egyszerűen lesz tökéletes, hogy ha nem parázson sütnénk, akkor az ötéves lányomra is rá merném bízni a feladatot.

Amíg a hús sül mehet a játék! Ilyenkor vagy társasozunk, vagy új kedvencünkkel a Vikingsakkal játszunk. Végre Záli is tud annyira dobni, hogy élvezhető a játék, és végre a fiam is nagy már annyira, hogy néha hagyja nyerni a lányomat. Mióta várok erre!
A Vikingsakkot nem pár éve láttam először játszani, és az jutott róla eszembe, hogy minden társadalomnak megvan a maga ügyességi, de mégis egyszerű játéka, amit valahogy elhanyagoltunk az utóbbi időben, mert csak a telefonokat nyomkodtuk, de úgy tűnik újra reneszánszukat élik a közös játékok. A Vikingsakk kicsit emlékeztet a francia pétanque-ra, de attól sokkal könnyebben játszható gyerekeknek is, ugyanis nem egy nehéz vasgolyót kell dobálni, hanem egy könnyű fadarabbal kell célozni. Remek móka, és tényleg bármilyen terepen játszható!

Játék közben nem kell aggódni a hús miatt, ugyanis beköszöntött a XXI. Század a grillezésbe is, bluetooth-os meghőmérőt használunk, így jelez a telefonunk, ha a hús elkészült, és vissza kell menni a grillsütőhöz. Ezt tényleg imádom!

A Tchibo-nál épp most van piknikes akció, nézzétek meg milyen klassz dolgokat lehet kapni! Én még a pizzakövön gondolkodom, pont befér a grillsütőbe, és még soha nem sütöttem grillen pizzát.

A cseresznyefán füstölt libamell receptje:

Hozzávalók:
2 db 20 dekás libamell
10 szem szegfűszeg
2 ek cseresznyelekvár
1 pici chilipaprika


2 fej hagyma

4  ek cseresznyefa forgács
1 ág rozmaring

A salátához:
rukkola
1 ek cseresznyelekvár
1 ek fehérborecet
2 ek extraszűz olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
só, bors

A libamell bőrét bevagdossuk sózzuk, borsozzuk, majd megtűzdeljük a szegfűszeggel. A parázsló faszén fölé tesszük, bőrével lefelé tesszük a rácsra. Mellé helyezzük a füstölődobozt, és 10 percig füstöljük így. Mellé tesszük a negyedekbe vágott hagymákat is.
Megfordítjuk a melleket, megkenjük a lekváros keverékkel, beleszúrjuk a húshőmérőt, és addig sütjük, amíg a maghőmérséklete 65 fokos lesz. Ekkor kivesszük, egy rácsra tesszük, újra lekenjük a chilis lekvárral, fóliával letakarjuk, hogy ne hűljön, és még 5 percig így pihentetjük, végül felszeleteljük.
A salátához mindent hozzávalót összekeverünk, plusz mellédobjuk a vékonyan felszeletelt sült hagymát is.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!