Fűszer és Lélek

Kiskertről álmodom

Már látszanak a rügyek az alacsonyabb bokrokon, sőt, melegen süt néha a nap. Két dolog foglalkoztatja ilyenkor a városlakót is: jó lenne lefogyni pár kilót, vagy legalább pár hétig tartani egy jó kis diétát, mondjuk húsmenteset, illetve hogy idén tényleg muszáj valamit ültetni az erkélyre.

Ha most elültetném a paradicsomot, vagy az epret, akkor májusban már szedhetnék is egy pár szemet belőle, és hajnalban amikor kint iszom majd a kévémat, beszélgethetnék a palántákkal, persze csak addig, amíg a szomszéd fel nem figyel az egyoldalú párbeszéde. Akkor gyorsan témát váltanék, mintha a férjemmel beszélném meg éppen a saláta hozzávalóit, és lazán besétálnék az erkélyről.
Nos, föld, ültető kellékek, és magok már vannak. Ebből bizony termés lesz pár hét múlva!
Addig is maradok a laza kis diétánál. Egy hétig nem eszek húst, és reggeli helyett egy jó zöld smoothie-t készítek magamnak, ebédre pedig egy sajtos sárgarépa-ropogóst, a reggelről maradt uborka kockákkal és spenóttal.
Nehéz megérteni a gyerekeimet, ha én találnám ki hogy igyanak ebből a valóban nagyon finom smoothie-ból, biztosan kiszaladnának a világból, de ha hagyom, hogy nekik jusson eszükbe, hogy szeretnék elkészíteni az új géppel, akkor persze rögtön finom. Szerencsére több pohár is járt hozzá, így nincs vita azon, hogy ki ihat belőle és ki nem. Napi vitamin és rostadag az egész családnak letudva. Alig várom, hogy sóskával is kipróbálhassam!
A Tchibonál-elképesztően klassz cuccok kaphatóak a kertészkedéshez, sőt kifejezetten városlakóknak, urbánkertészeknek ajánlom, mint én vagyok!  


Hozzávalók a smoothie-hoz 4 főre:
2 zöldalma
4 marék bébispenót
diónyi friss gyömbér
1 kígyóuborka
½ citrom leve
4 ek méz

Az almát, a gyömbért és a kígyóuborkát is meghámozzuk, az almát ki is magozzuk, majd minden feldarabolunk.
Két-három adagra osztjuk, és smoothie készítő turmixban pépesítjük. Ha sűrűnek találjuk nyugodtan adhatunk hozzá ásványvizet is.

Hozzávalók a sárgarépa ropogóshoz 4 főre:
4 szál sárgarépa
1 kis fej hagyma
20 dkg feta sajt
2 tojás
1 kk koriander mag
olaj a sütéshez

tetejére tejföl és petrezselyem

A sárgarépát és a fetát a nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát apróra vágjuk. Minden hozzávalót összekeverünk egy tálban.
Serpenyőben olajat forrósítunk, majd egy-egy evőkanálnyi adagot teszünk bele, és 3-3 perc alatt mindkét oldalát pirosra sütjük.
Tálalásnál tejföllel és petrezselyemmel díszítjük. Valamilyen zöld saláta illik mellé a legjobban.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!