Fűszer és Lélek

Éjféli vacsora

Vacsora éjfélkor? Volt már ilyen, tízévenként egyszer ez is belefér. 
Azért ha rám hallgattok, akkor ti inkább ebédre készítitek el ezt a receptet. Nem is a marhahús miatt, hanem a krumpligombóc végett. 
Nagyapám mindig azt mondta, hogy este nem szabad krumplit enni, mert bolondokat álmodik tőle az ember. Tökéletesen igaza volt!
Nem is így terveztük, de este tíz után értünk haza a moziból, és annyira jó illata volt a nagyanyámféle vadas marhának, hogy megkóstoltuk. Márpedig ehhez krumpligombóc dukál. Mama is mindig azt főzött mellé. Szerintem a krumpligombócra büszkébb volt, mint a vadasra. Mindig megszámolta, és a pontos számot közölte a családdal. Mivel általában nagy családi összejövetelekre főzte ezt az ételt, ami mindnyájunk nagy kedvence volt, krumpligombócból mindig legalább száz készült. 
Én a negyvenhatra is nagyon büszke voltam éjfél előtt nem sokkal, és a vendégek is boldogok voltak, hogy mi lett a vége a – nem ugrotok fel egy pohár borra kérdésnek.
Úgy kezdődött, hogy kaptam egy darab szürkemarha combot. Nem tudtam mi legyen belőle, először egy jó húslevesre és táfelspiccre gondoltam, de aztán eszembe jutott nagyanyám vadasa, és hogy milyen régen főztem. Igazi téli étel, jó hosszan készül a sparhelten sütőben, mire vajpuhává válik a hús. 
Nálunk a vadas nem sárgarépás és tejfölös, hanem paradicsomos, és tejföl mentes. Zsidó recept, nem keveredik benne a hús és a tej. Amitől mégis büszkén viselheti a vadas nevet a mustár.
Nagyanyám mindig előre bepácolta a húst, de én most ezt kihagytam. Így is szuper finom lett!

Hozzávalók:
1,5 kg marhacomb, 2 centis szeletekre vágva
2 fej hagyma
3 ek libazsír
1 ek pirospaprika
2 dl lecsó (nyáron eltett, vagy 2 paradicsom és 1 paprika)
4 db babérlevél
4 ek mustár
15 szem egész bors
3 dl száraz vörösbor
3 dl sűrű paradicsompüré

Hozzávalók a krumpligombóchoz:
2 kg főzni való krumpli
55-65 dkg liszt


Az apóra vágott hagymát megdinsztelem a zsíron. Megszórom a paprikával, majd hozzáadom a lecsót. 
Gyorsan pépesítem botmixerrel, de ez el is maradhat, minden klasszul szétfő majd lassan. 
Beledobtam a babérlevelet és a borsot, majd felöntöttem a borral. Beletettem a hússzeleteket, és annyi vizet adtam még hozzá, hogy ellepje a húst. Nagyon picit sóztam csak meg.
160 fokos sütőbe toltam lefedve, ahol kb 3-4 óra alatt lett vaj puha a hús. Ekkor kevertem csak bele a paradicsomot, és fent a gázon még negyed órát főztem, amíg a szaft teljesen besűrűsödött. 

A krumpligombóchoz a krumplit apró kockákra vágtam, és sós vízben megfőztem. Leszűrtem, majd krumplinyomóval áttörtem. Egy tálcára kiterítettem, hogy minél több gőz eltávozhasson belőle, és ott hagytam kihűlni. A teljesen kihűlt krumplihoz kevertem a lisztet, amennyit felvett, hogy ne legyen se túl puha, se túl kemény a gombóc. 
Diónyi gombócokat formáztam a masszából és forró, sós vízben kifőztem. Miután feljött a víz tetejére, már jó is.

A fotóért elnézést, éjfélkor ez sikerült.
 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!