Fűszer és Lélek

Iskola előkészítő

preschoolBeszélgettem egy barátnőmmel, akinek a kislánya szeptemberben megy majd iskolába, most lesz hat éves. Nagyon okos kislány, igazság szerint, ha nem lenne év vesztes, már simán iskolaérett lenne, olvasni is tud. 
Nem tanították, hanem annyira érdekelte, hogy egy év alatt megtanult a sok – ez milyen betű, oda mi van írva, stb. – hatására.

Lujzi szeret oviba járni, de már vágyik valami másra is, így tavaly elkezdett sportolni, és kerámiaszakköre is járni, de ő iskolába akar menni. 
Ezért aztán a barátnőm szétnézett a “piacon” és kiderült, hogy létezik már iskola előkészítő Magyarországon is.

Amikor Dávid befejezte az óvodát, épp betöltötte a 6 évét, még nem volt tanköteles, de már nagyon kinőtte az óvodát, így őt egy évvel hamarabb iskolába engedtem, miután felmérettem a nevtanban, ahol iskolaérettnek nyilvánították, és iskolába engedték. Szerencsére találtam egy nagyon cuki tanítónénit, aki harmadikig tanította, és így átvészelte azt, hogy minden osztálytársa legalább fél évvel, de voltak olyanok is, akik majdnem kettővel idősebbek voltak nála. Nem volt jó döntés részemről, de oviban se maradhatott tovább. Én azóta is látom ezt az egy év hiányt rajta, bár egyre kevésbé, az igaz.

Ha akkor lett volna iskola előkészítő, egészen biztosan oda vittem volna. 

Ezek a helyek se nem óvodák már, de még messze nem is iskolák. Inkább 70%-ban ovik, 30%-ban iskolás programok vannak, és arra készítik fel a gyereket, hogy milyen lesz majd az iskola. Mozgást fejlesztenek, finom-motoros készségeket fejlesztik, a nagy-mozgást erősítik, stb.

Jó szó rá az angol pre school, mert végül is az iskola előkészítője, előszobája. Azzal gondolom mindenki egyetért, hogy aki júniusban még ovis, abból szeptemberre nem válik iskolás egyik pillanatról a másikra. 
A baj az, hogy elvileg ezt az óvodákban is tudják, és az iskolákban is, mégsem elég sima az átmenet. 
Sajnos ezek az iskola előkészítők drágák, kevés szülő tudja a hét minden napján megengedni magának, így a gyerekek egy vagy két napot töltenek benne az ovi mellett.

Az óvónéniknek pedig ez nem tetszik. Féltékenyek, úgy érzik, hogy a szülő nincs megelégedve a munkájukkal, azt gondolják, hogy feleslegesen sokat akar a szülő az ovis korú gyerekének. 
Pedig csak megkönnyíteni szeretné a dolgát az elkerülhetetlen iskolában.
A barátnőmnek az önkormányzatig kellett mennie, hogy elfogadják az iskola előkészítőben adott igazolást az oviban, ugyanis a gyerek nem lógott az oviból, hanem egy másik intézményben kapta meg azt, amit az egyikben nem. 

Az óvónénik nem könnyítik meg Lujzi dolgát, például minden egyes feladat előtt beszólnak neki, hogy te ezt már biztosan megtanultad az iskola előkészítőben, ugye Lujzikám?!

Mivel Záli szeptemberi, tehát év vesztes, azt hiszem én is hordom majd ilyen intézménybe, mert már most nagyon szeretne iskolás feladatokat kapni, hiszen látja a bátyját, ahogy tanul, és büszke, ha jól teljesít.
Jófej óvónénieink vannak, szerintem nálunk nem lesz gond.

Mit gondoltok anyukák?

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!