Fűszer és Lélek

Fűszeres sült hagyma

ros hasana1 - 4Azért az őszt is lehet szeretni, nem igaz? És micsoda ételeket főzhetünk, ezekből a színes zöldségekből!
Nemsokára Rós Hásána következik, vagyis a zsidó újév. Ha a gasztronómia felől közelítünk az ünnepek felé, akkor ez a kedvenc ünnepem. Szokás ilyenkor többek között mézes ételeket enni, kerekre fonni a kalácsot, és almát mártani mézbe, de jöhet minden, ami kerek, mézes, vagy sok magja van, mint a gránátalmának, vagy a fügének.

Idén ez az egyik főétel lesz vegán barátaimnak, de a húsevők puhára párolt marhát is kapnak mellé, ígérem. 

Tavaly ősszel is lehetett sok helyen kapni ezt a nagy, lapos lila hagymát így ősszel, és idén is érdemes volt várni rá, fel is bukkant, még a szupermarketben is van belőle. Lassan sütve elképesztően édes lesz, és a mellette illatozó zöldséges szósz csak kiemeli a dús, koncentrált hagymaízét. Mogyorótejjel készítettem, de mehet bele kókusztej, vagy tejszín is simán. Ha tejszínt tesztek bele, akkor javaslom, hogy vagy egy pici parmezánt, vagy kevés kéksajtot keverjetek el benne, hogy még karakteresebb legyen az íze.

ros hasana1 - 8Hozzávalók 6 főre:
6 lapos, lila hagyma
6 szegfűszeg
2 kisebb padlizsán
2 kápia paprika
1 pici chili (el is maradhat)
1 citrom leve és héja
1 dl méz
2,5 dl mogyorótej
só, bors, olívaolaj

A pesztóhoz:
1 csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj

A tetejére:
1 kk nagyon jó minőségű piros paprika
1 ek zataar (sokféle változatban létezik, általában oregánó és kakukkfű, pirított szezámmag keveréke, de lehet benne szömörce is) 

A hagymát megpucoljuk, és beleszúrunk 1-1 szegfűszeget.
A padlizsánt felkockázzuk, besózzuk, majd 30 percig pihentetjük, végül kinyomkodjuk. 
A kápiát és chilit apróra vágjuk. 
Elkeverjük a mézzel a citrom levét és héját, majd beleöntjük a növényi tejet. 
Egy tepsibe szórjuk a padlizsánt és a paprikákat, majd belenyomkodjuk a hagymákat.
Felöntjük a citromos tejjel, sózzuk, borsozzuk, majd picit meglocsoljuk olívaolajjal. 
200 fokon kb. 1,5 óra alatt sül meg, a lényeg, hogy a hagymák nagyon puhák legyenek.

Elturmixoljuk a petrezselymet a fokhagymával és az olívaolajjal, majd a megsült hagymákra locsoljuk. Nem keverjük el alaposan, csak épp hogy átjárja a meleg.
Az egészet meghintjük a paprikával és a zataarral. ros hasana1 - 2

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!