Fűszer és Lélek

Kedvenc nyári társasjátékaink

PaNPXWe3s2gA nyári szünet, és a téli időszak abszolút a társasjátékok időszaka nálunk. Télen többet vagyunk itthon esténként, és hétvégén is, nyáron pedig a nyaralás alatt mindig marad idő egy-egy körre, ez pont annyira a nyaralás része, mint a strand. 
Sajnos a mostani kedvenceinkkel a 3,5 éves lányom még egyáltalán nem tud játszani, de akkor is közénk ül, legfeljebb rajzolgat, de mindenképp beledumál. Neki is van véleménye, és el is várja, hogy érvényesüljön.
A játékosabbal, a Timeline-al kezdem, mert ez valódi nyári, könnyű szórakozást nyújt, minössze 15 percben, mire megjön valaki lángossal a bódéból, már le is ment egy kör. 
timelineTimeline-ból először a Világtörténelmet vettük meg, és bár első pillanatban kicsit csalódott voltam, amikor kinyitottam a dobozt, de hamar rájöttem, hogy csak egyszerűen másra gondoltam, és ez bizony egy jó kis játék. 

Mit vártam? Valami komolyabbat, több “nagy” történelmi eseménnyel, olyasmikkel, amiből érettségizni is kell. 
Mit kaptam? Gyönyörű grafikákat a pici kártyákon, rajtuk a fontosnak ítélt történelmi események mellett nagyon sok “vicces”, illetve inkább a kultúrtörténet körébe sorolandó dolog, ami ha jobban belegondolok mégis nagyon hasznos történelmi csemege, hiszen sok mindent elmond arról a korról, amikor megtörtént. Na és persze sok guglizni valót a játék után, hogy tudjuk miről is van szó pontosan.

Példák:
Napóleon császárrá koronázása
Az első Teddy maci
Rabszolgaság eltörlése Franciaországban
Százéves háború vége
A salemi boszorkányperek
A csernobili katasztrófa
A föld kialakulása
Az első vonatbaleset
Nelson Mandela szabadon engedése
Az első felhőkarcoló

Szuper, mert nyilván mi sem tudunk mindent (elkeserítő néha, hogy mik nem jutnak az eszünkbe), és mégis a tinik is ki tudnak következtetni nagyon sok mindent, ha valamihez viszonyítaniuk kell az esemény megtörténtét. 

A játék akkor válik igazán izgalmassá, ha a sorozat több részét is megvesszük, és a világtörténelmet elkezdjük keverni az “Általános ismeretek” dobozzal, vagy megvesszük a “Zene és mozi”-t. Nekünk ez utóbbi nincs meg, de alig várom, hogy hozzájuthassak a Cardline – Állatok című játékhoz, aminek alapját a Timeline-ból már ismert játékmenet adja, de itt minden parti előtt eldönthetjük, hogy az állatok élettartama, súlya vagy testhossza alapján alakítjuk ki a kártyasort. Ezt szerintem már segítséggel Záli lányom is játszhatja majd.

uppsalaAz abszolút nyertes mégis a Miért éppen Uppsala? (Ismerd meg Európa városait játék.)

Ebben egy véletlenszerűen kihúzott városhoz képest kell elhelyezni a többi európai várost északra, délre, keletre, vagy nyugatra. Igenám, de mi van akkor, ha fogalmunk sincs, milyen országban például Turku?
Vagy oké, hogy tudjuk kb. hol lehet Nyizsnyij Novgorod, de Doneckhez képest mennyire van délen vagy északon? A kártyák között megbújik jópár nevezetesség is, amit szintén el kell tudni valahol helyezni. A hátlapon ellenőrzésként ott a pontos koordinátája a városnak, az, hogy melyik országban található, és hogy hányan lakják. 
Ha már hibátlanok leszünk a térképen, áttérünk a lakók szerinti nagyságsorrendre. Vagy nem. 

És akkor egy kérdés: tudtok még ilyen timeline stílusú magyarul is megjelent játékokat? Nagyon örülnék, ha igen!

Ti mivel játszotok nyáron?

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!