Fűszer és Lélek

Ír szódás kenyér sajttal és zöld fűszerekkel

 

zoldfuszeres sajtos ir szodaskenyerÉrdekes, az írek nem éppen a gasztronómiájukkal hódítják meg a világot, igaz, két dolgot egészen biztosan ismer mindenki, aki nyitott ki receptújságot mostanában: az egyik az ír szódás kenyér, a másik az irish stew, amit magyarul irlandi ürügulyásként is emlegetnek, és meglehetősen finom. Ez utóbbi nem csoda, hogy Magyarországra nem tört utat magának, hiszen akármilyen jó, megvan nekünk a saját, és szintén meglehetősen finom gulyásunk és pörköltünk is.

Viszont a szódás kenyérrel más a helyzet. Mindenki szereti a friss kenyeret, de dagasztani és keleszteni sokan nem hajlandóak. Nekik szuper alternatíva ez a kenyér, amit pillanatok alatt össze lehet gyúrni, és keleszteni egyáltalán nem kell.

Eredetileg íróval készítik, de joghurttal is nagyon finom.

A sajtkockák és a zöld fűszerek csak extrák, ilyenkor tavasszal minden zöldtől jobb kedvünk lesz.

Létezik egy ír közmondás „the newest of food and the oldest of drink”, vagyis az étel legyen mindig friss, az ital viszont annál jobb, minél öregebb.

A frissen készült és még meleg kenyér régen a vendég felé kifejezett tisztelet egyik jele volt, de ma is mindenkit le lehet venni a lábáról egy illatos kenyérszelettel.

Az ír szódás kenyér közepét sütés előtt kereszt alakban bevágják, amiről sokan csupán azt gondolják, hogy praktikus okokból kerül a kenyérre, hogy mindenhol egyformán átsüljön, de inkább egy régi babonára vezethető vissza. Azt gondolták ugyanis, hogy a kereszt elűzi a rossz szellemeket, így azok távoznak a kenyérből: „to let the devil out of the bread”.

Hozzávalók:

45 dkg sima liszt

1 tk porcukor

1 tk só

1 zacskó Dr. Oetker Sütőpor

4 dl joghurt

liszt a szóráshoz

20 dkg cheddar sajt

2 csokor petrezselyem

1 ek friss bazsalikom

Kattints tovább a teljes recepthez>>>

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!