Fűszer és Lélek

A legjobb, amivel decemberben hízhatunk

hanukai fank

Egyszerű, bögrés recept szigorúan felnőtteknek!  Mentsétek el ezt a receptet akkor is, ha ti most éppen karácsonyra készültök ezerrel, és nem a hanukát ünneplitek, mint mi, mert már nincs messze a farsang, amikor jól fog jönni egy fánkrecept. Vagyis fánkrecept alkohollal.
Ilyenkor olajban sütött ételeket szoktunk enni, de hát az az igazság, hogy a fánk jól esik a gyerekeknek az első napon, aztán az ünnep utolsó, nyolcadik napján már csak kötelességből tolnak be párat belőle akkor is, ha nem is sütöttem többször, mert hát biztosan van a barátoknál, az oviban, a suliban. A latkesz amit ilyenkor még enni szoktunk, lassabban unható meg, főleg ha egyik nap lánykori nevén tócsninak, majd lapcsánykának hívjuk, és a krumplit lecseréljük mondjuk céklára vagy sütőtökre…
Viszont idén mégiscsak kitaláltam valamit, amiért minden, de tényleg minden felnőtt oda volt, és az a Baileys-es sufganiyot (izraeli töltött fánk), vagyis a Baileys-szel töltött izraeli fánk. Még a férfiak is imádták, igaz, nekem meggyőződésem, hogy ők sokkal, de sokkal édesszájúbbak titokban, mint a nők. Gyerekeknek mehet bele a szokásos zselé, vagy lekvár, vagy csokikrém. És egy évben egyszer lehet őket sajnálni, mert sokkal rosszabbat esznek, mint a felnőttek. 
Vigyázat! 10 fánk simán elnyel 1,5-2 deci Baileys-t, és 20.000 kalóriát!

Hozzávalók a tésztához:
4 pohár liszt (1 pohár=2,5 dl)
1/2 pohár cukor
3 tojás sárgája
1 pohár narancslé
1/3 pohár étolaj
3 cl rum, vodka, vagy barackpálinka
nagy csipet só
2 csomag 7 grammos élesztő
1/2 narancs reszelt héja

A sütéshez 7 dl olaj
porcukor a tetejére
1 vagy 2 üveg Baileys vagy más likőr (Cointreau-val is elképesztően jó ám!)
A tésztát alaposan kidagasztjuk, majd duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán 2 centi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kb. 4-5 centis apró fánkokat szaggatunk belőle. Nekem 45 darab lett ebből a mennyiségből. Letakarjuk, és hagyjuk újra a duplájára kelni. Ez legalább 30 perc, de akár egy óra is lehet.
Olajat forrósítunk egy nagy serpenyőben, legalább olyan sokat, hogy a fánkok soha ne érjenek le a serpenyő aljába. Csináljunk egy próbasütést, hogy mikor jó az olaj. Ha 1,5 perc alatt lesz szép piros az egyik fele, akkor jó. Nem szabad túl barnára sülnie! Nekem ez a nagyobb rózsán az ötös fokozat, a kisebben a 6-os, de változhat! Egyszerre két serpenyőben sütöttem, így hamar meglett. Mikor az egyik fele szép piros, megfordítottam, lefedtem, és fedő alatt következett a másik fele. Volt pár fánk, ami annyira gömbölyű lett, hogy saját akarat szerint forgott, ha akartam, ha nem, hát ezeket muszáj egy fakanállal kicsit jobb belátásra bírni, hogy mindkét felük megsüljön.
Csak közvetlenül a fogyasztás lőtt nyomja bele mindenki maga a Baileys-t, egy nagy fecskendőből. 
Nálunk az 45 darab felszívott 2 üveg Baileyst. Hát, ez van 🙂

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!