Fűszer és Lélek

Kedvenc őszi tésztánk

liba1Hosszú bevezetőt kell írnom. 
A recept egy Ausztriában élő, cseh felmenőkkel rendelkező, de magyar férfihez ment ismerősömtől származik, ennek ellenére kicsit mediterrán. De ez mindegy is, a lényeg az, hogy ennyire finom tésztát én még soha nem ettem. Eszeveszetten jó, vagyis mindenképp ki kell próbálnotok!
Ez az ismerősöm igyekszik egészségesen élni, így csak hetente egyszer eszik húst, akkor pedig csak libát, kacsát, vagy birkát, erről a háromról ugyanis tudni érdemes, hogy nem tűrik a totális elnyomást, a nagyüzemi tartást, és mindenképp szükségük van szabad levegőre, földre, és vízre. Persze a legtöbb bolti libát is egy hangárban tartják sok száz társuk mellett, de valóban sokkal jobb körülmények között, mint a csirkéket. Egyszerűen nagyobb a helyigénye, és sokkal lassabban nő. 
Éppen ezért a liba nem is olyan olcsó, mint a csirke, de ez már a mi bajunk, nem a libáé. Most, hogy közeledik a Márton nap, biztosan sokan tervezik már a menüt, mert valamilyen formában libát bizony enni kell.
És akkor itt ez az étel, aminek nem merem leírni a nevét, mert annyira szörnyű, hogy elmegy tőle a kedvetek. Ezért a hosszú bevezető. Pedig mint fentebb is jeleztem, isteni étel!
Na jó, nem tudom tovább húzni, leírom, de ne nevessetek: libás spagetti. 
Borzasztó. Persze adhatnánk neki ilyen hangzatos neveket, mint: Márton tésztája, sőt, Márton laskája, vagy ki tudja. Hahaha. Talán még a ludas tészta nem olyan röhejes, de nem lehet túlcifrázni, ha ez egyszer egy libás spagetti, nem igaz?!
Inkább leírom a hozzávalókat, és elárulom, hogy 2 libamell nem kerül egy vagyonba, legalábbis sokkal olcsóbb lesz, mint 4 libacomb, és ugyanúgy jól lakik vele 4 ember. Újbort mindenképp vegyetek majd mellé!

Hozzávalók:
2 db 20 dekás fiatal libamell
2 kk friss, apróra vágott rozmaring
1 kk friss, apróra vágott kakukkfű
diónyi friss gyömbér, lereszelve
1 gerezd fokhagyma, lereszelve
só, sok bors
1,5 dl tejföl
1 dl száraz fehérbor
2 lime
1 pici, zöld chili, apróra vágva
10 dkg dió, durvára vágva
40 dkg spagetti

A tésztát kifőzzük, közben elkészítjük a ragut.
A libamell bőrét leszedjük, és falatnyi darabokra vágjuk, majd több adagban, késes robotgéppel apróra vágjuk, de nem krémesítjük el. Egy nagy serpenyőben kisütjük a bőrt, majd egy szűrőn átszűrjük. A zsírt eltesszük, a pörcöket visszadobjuk a serpenyőbe.
A húst is falatnyi darabokra vágjuk, majd azt is felaprítjuk, vagy még jobb, ha ledaráljuk, de nem érdemes két gépet piszkolni. A pörcökre dobjuk, és kevergetve pár perc alatt lepirítjuk. Hozzáadjuk a zölfűszereket, a gyömbért, a fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk. 
Belekeverjük a tejfölt, a fehérbort, az egyik lime levét, és a chilit. Addig főzzük, amíg besűrűsödik. Hozzáadjuk a diót is. A leszűrt spagettit a húshoz forgatjuk, és azonnal tálaljuk. A maradék lime-ot külön kínáljuk, én pl. úgy szeretem, ha jó savanyú.

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!