Fűszer és Lélek

Még mindig az egyik legjobb köret a zsemlegombóc

IMG_6156Az utóbbi napokban többször is szembejött a zsemlegombóc. Vagy én készítettem, vagy az étteremben volt az étlapon (de valóságban sajnos elment a konyhalány, aki mindig készítette, és a szakács nem áll neki).
A barátnőm azt mesélte, hogy utoljára akkor evett, amikor még élt a nagymamája, mert az anyukája nem készíti, neki fogalma sincs hogy kell, de tuti nagyon macerás. A másik barátnőm pedig fagyasztva szokta venni, mert az egész család imádja, de nincs ideje elkészíteni.
Nos, nem mondom azt, hogy annyira egyszerű, mint kifőzni egy spagettit, ráadásul attól kicsit több mosogatnivalóval jár, de egy hétvégén szerintem simán belefér. Mindennel együtt 40 perc alatt elkészül, és azért a házi zsemlegombóc sokkal jobb mint a bolti. Elrontani egyféle képpen lehet, mégpedig a rosszízű legolcsóbb zsömlével, amit enni sem szeretünk, alapanyagként felhasználni pedig tényleg nem érdemes. 
Én többféle képpen készítem, attól függően, hogy mi mellé kerül majd. A vadas mellé alap, igaz, a krumpligombóccal van versenyben, de mivel kétféle vadast is főzünk, már szokássá vált, hogy a “magyaros” vadas körete a zsemlegombóc, míg a “zsidós” vadas körete a krumpligombóc.
Ezenkívül néha teszek bele dinsztelt hagymát, néha nem. Hol vajjal készítem, hol zsírral. Petrezselymet mindig adok hozzá, de gyömbért csak néha, főleg akkor ha vad mellé tálalom. Imádom ha nagyon apró libatepertő is van benne, ami inkább csak pörc. Ha vajjal készítem, akkor sokszor reszelek bele kevés sajtot is, általában akkor, ha valamilyen vega ragu mellé kínálom.
Egyébként a zsemlegombóc nem csak nagyanyáink kedvence volt, hanem a francia konyha egyik remeke is Quenelles de pain néven, és leginkább az alakjában különbözik a magyar testvérétől: általában hosszúkás, csúcsos a formája.

zsemlegombocAz alap:
5 db szikkadt zsömle 
12 dkg libazsír vagy vaj
1/2 fej hagyma (el is maradhat)
3 db tojás 
30 dkg liszt
3 dl víz
só, bors
1-2 csokor petrezselyem
2 kk frissen reszelt gyömbér (el is maradhat)

A zsömléket apró, félcentis kockákra vágjuk. Sütőben aranybarnára pirítjuk. (Itt lehet szerintem csak elrontani, ha nagyon kiszárad.) 
Közben a zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymát, ha teszünk bele. Ha nem, akkor csak megolvasztjuk, majd belecsorgatjuk a tojás, liszt és víz keverékébe, amit tkp. egy hígabb nokedlitészta. 
Ha nincs kedvetek mennyiségeket méregetni, akkor sima nokedlitésztával is működik a recept!
Sózzuk, borsozzuk, majd mehet bele a petrezselyem, esetleg a gyömbér, vagy pörc, vagy sajt.
A masszát a zsemlekockákhoz keverjük, és 15 percig pihentetjük, majd diónyi gombócokat formálunk belőle. Forró sós vízben kb. 10 percig főzzük őket. Érdemes egyet szétvágni!

Ha van kedvetek, akkor a friss zsemlegombócot meg is piríthatjátok főzés után kevés vajban vagy zsírban.FullSizeRender

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!