Fűszer és Lélek

Diétás túrótorta

nyirfacukor turotorta3
Ma jönnek a csajok. Ez egyfelől mindig nagy vidámság, másfelől viszont mindig hatalmas készülődés, aggodalom, problémázás.
Ugyanis valaki mindig diétázik. Vagy inkább mindig van olyan, aki épp nem diétázik, a többiek igen. Valaki terhes, valaki laktóz vagy gluténérzékeny.
Most épp olyan kombinációjára készülök a fentieknek, hogy egyik barátnőm állapotos, és 160 grammos szénhidrát diétán van, a másik gluténérzékeny, a harmadik “csak” diétázik, mert hat hét múlva esküvője lesz, és még a mostaninál is jobban szeretne kinézni.
Úgyhogy citromos csirke lesz salátával, túrótorta, és persze száraz pezsgő, kismamának csak üres pohár, hahaha.
A túrótortát most inkább amolyan bécsi változatban sütöttem, vagyis nincs tésztaréteg alatta, hanem a túróba kevertem kevés kukoricalisztet. Így a gluténérzékeny barátnőm is eheti. Cukor helyett Nyírfacukrot használtam, és mazsola helyett bogyós gyümölcsöket. A málna és a ribizli most szezonálisak is, és a legkevesebb bennük a szénhidrát a gyümölcsök közül. A Nyírfacukor alacsonyan tartja és segít stabilizálni a vércukorszintet és nem növeli a test inzulin szükségletét, úgyhogy a várandós barátnőmnek extrán jó, nekünk többieknek pedig különben is minden jól jön, aminek nem magas a ch tartalma.

A tortához:
50 dkg túró (laktózmentes)
4 dl tejföl (laktózmentes)
2 nagy tojás
7 dkg kukorica liszt
12 dkg Nyírfacukor
1 csipet só
1 rúd vanília kikapart magjai
1/2 citrom leve és reszelt héja
10 dkg málna
5 dkg ribizli
1 ek vaj a forma kikenéséhez

A gyümölcs és a vaj kivételével minden botmixerrel pépesítettem, majd egy piteforma alját kikentem kevés vajjal, és kibéleltem sütőpapírral. Az oldalát jobban kivajaztam, mert ott nincs papír. A gyümölcsöt a forma aljába szórtam, és ráöntöttem a masszát.
165 fokon sütöttem 60 percet. Miután megsült, a formában hagytam kihűlni, majd kiborítottam, és a tetejéről lehúztam a sütőpapírt.
nyirfacukor turotorta

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!