Fűszer és Lélek

Laktózmentes karácsonyi menü (x)

magic_milk1.jpgNem egyszerű az élet a fiúkkal nálunk, ugyanis a laktózérzékenységük miatt nem ehetünk mindent. Itthon szerencsére nincs gond, tudom miből főzök, mit főzök, és mit eszünk. A gond akkor van, amikor spontán szeretnénk megoldani az étkezést, kirándulás, nyaralás, vagy csak egy szabad este során. 
A laktóz mindenben ott van, ami kész vagy félkész étel, szóval az első utunkba kerülő helyre nem tudunk beugrani egy hamburgerre. Azért megoldjuk valahogy, de többet kell készülni ilyesmikre. 
Az évvégi ünnepek se egyszerűek, mert sokan, akiknek nincs gondja a laktózzal nem is tudják, hogy a kenyérbe, a felvágottba, és szinte mindenbe beleteszik valamilyen formában. A másik, hogy sokan elbagatellizálják a dolgot, megkérdezik, mi történhet, ha a gyerek eszik egy kis fagyit? Beteg lesz másnap? Nem, akkor nem kínozzam már… Na, ettől egy időben kész voltam, de mára nagyon türelmes lettem, és el tudom mesélni, hogy a gond azzal van, hogy a hosszútávon állandóan gyulladásban lévő emésztőrendszer nagyon komoly problémákat okozhat.
Szerencsére itthon nincs semmi gondunk, kitapasztaltuk már, hogy mit ehetnek olyat, ami nem laktózmentes, még sincs baj belőle (pl kemény sajt, joghurt) és mi az, amiből mindenképp laktózmentes kell: tej, tejszín).

Ezt a posztot a Naszálytej Zrt-vel és a Tetra Pakkal közös kooperációban írom, és a Magic Milk laktózmentes termékeit használom a menühöz. 
Kicsit mást szerettem volna készíteni, mint a teljesen hagyományos karácsonyi ételek, de azért ünnepit.

Tokaji borleves, mézeskalácsos tejszínhabbal

Hozzávalók:

5 dl tokaji késői szüret 

5 dl 100%-os fehér-szőlőlé

1 citrom reszelt héja

1 vaníliarúd 

1 szem csillagánizs

1/4 fahéjrúd

2 tojás sárgája 

1+1 evőkanál porcukor 

3+2 dl Magic Milk tejszín 

2 evőkanál liszt

5 dkg mézeskalács 


A szőlőlét és a bort a kikapart vaníliarúddal, csillagánizzsal, fahéjjal és a citrom héjjal együtt felforraljuk. A tojást a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tejszínt, majd a lisztet is, és simára keverjük.
A szőlőlés levet leszűrjük, lehúzzuk a tűzről és szűrőn keresztül beleöntjük a tojásos lét, úgy hogy közben kevergetjük, nehogy összekapjon. Alacsony lángon főzzük még öt percig. Teljesen lehűtjük.
Közben a maradék tejszínből kemény habot verünk, a mézeskalácsot pedig késes robotgéppel morzsává daráljuk. Óvatosan összekeverjük a kettőt, és a tejszínhabot a leves tetejére kanalazzuk.


magic_milk7.jpgMandulás, karácsonyi marharagu fűszeres túrógombóccal
Hozzávalók:
1 kg marhalábszár
2 nagy fej hagyma
3 ek libazsír
0,5 l barna sör
1 ek őrölt kömény
só, bors
2 ek magos mustár
1 ek cukor
3 babérlevél
4 gerezd fokhagyma
erős paprika ízlés szerint
5 dkg durvára vágott mandula

A hagymát felkockázom, sózom, és a zsíron megpirítom. Rászórom a cukrot, hagyom egy kicsit karamellizálódni, hozzáadom a felkockázott húst. Kicsit lepirítom a húst, majd beledobom a babérlevelet, hozzákeverem a köményt, majd felöntöm a sör felével, és lefedve egészen kicsi lángra állítom. Néha megkeverem, közben a sört folyamatosan pótolgatom. Amikor 90%-ban elkészült már, vagyis a hús tökéletesen puha, de még nem esik szét, ha villával megnyomom, akkor sózom, és borsozom és hozzáadom a mustárt. A mandulát csak a végén adom hozzá.

A túrógombóchoz:

1 kg Magic Milk túró
5 tojás, szétválasztva
12 dkg búzadara 
egy csipet só
1 kk kakukkfű
1 csokor petrezselyem

15 dkg panko morzsa

Összetörtem a túrót, hozzáadtam a grízt, a tojások sárgáját és a fűszereket. A petrezselymet nagyon apróra vágtam, és azt is hozzákevertem. Közben a fehérjét kemény habbá vertem és óvatosan a masszához forgattam. Letakarva két órát pihentettem a hűtőben.
Felforraltam 4 liter vizet, és vizes kézzel diónyi gombócokat formáltam. Miután feljöttek a gombócok a víz tetejére, még 2 percig főztem, majd óvatosan az enyhén megpirított panko morzsába forgattam. 

Narancsos madártej

1 l tej Magic Milk tej
8 tojás
4+8 evőkanál cukor
12 ek kukoricakeményítő
2 rúd vanília kikapart magjai
3 ek narancslekvár
1 narancs reszelt héja

A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét kemény habbá vertem 4 evőkanál cukorral. Egy nagy, víztől nedves tányérra 4 kanálnyit halmoztam belőle amilyen messze csak tudtam, majd adagonként 40 másodpercig mikróztam a legnagyobb teljesítményen a habokat.
A tojássárgát habosra kevertem a 8 ek cukorral, hozzákevertem a keményítőt a vaníliát, a narancslekvárt és a narancshéjat.
A tejet felforraltam, majd hozzáöntöttem folyamatos keverés mellett vékony sugárban a sárgájához, végül az egészet visszatettem a tűzre, a legalacsonyabb lángra, és állandó keverés mellett besűrítettem. Forralni nem szabad már!
Teljesen behűtve tálalom, legjobb, ha 24 órát áll az erkélyen, akkor talán nem esszük meg idő előtt.

magic_milk3.jpg

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. @pizzaszeletvágó: jaj, tényleg, ez a laktózérzékeny=pesti puhány hülyegyerek hozzáállás nagyon bosszantó. Nagy gond, hogy sokan tényleg azt hiszik, hogy ez valami olyasmi, mint amikor nem bírja valaki a csípőset, vagy vega. Pedig nem választás kérdése.
    Az ötödik kérdésedre azért nem merek válaszolni egyértelműen, mert nálunk a gyenge és a közepesen gyenge fokozat áll fenn, és így teljesen megbízhatóan működnek a termékek.
    Arra a cikkre én is emlékszem, (vagy egy másikra) ahol tejszíneket teszteltek, és azzal volt probléma, direkt rá is kérdeztem, és mondták, hogy rendszeresen ellenőrzik, és nincs gond.

  2. pizzaszeletvágó says:

    1. Más is megírta a Magic Milk témát a neten, csak elfelejtette kitenni az (x)-et. Jó látni, hogy van még valaki, aki komolyan veszi az újságírói etikát.

    2. Nagyon jól megírtad a problémát. Mi is azzal küzdünk, hogy milyen alpári a magyar vendéglátóhelyek többsége, egy kirándulást, nyaralást alig lehet megszervezni laktózérzékeny családtaggal. Még jó, ha csak simán pesti divatbunkó betegségnek nézik, és nem szólnak be az embernek a vendéglátóhelyen. Vannak üdítő kivételek természetesen, csak nagyon kevés. Kedvencem egy pizzaszakács volt, aki tök lazán teljesen átalakította miattunk a feltétet és a helyben sütött tésztát is, én persze fizettem neki ezért néhány italt. Ezen kívül is elvárnám, hogy a pincér képben legyen, tudja, mivel dolgozik a konyha és olyan ételt ajánljon az étlapról, ami ezzel az érzékenységgel is ehető. Vagy egyáltalán legyen olyan étel.

    3. Talán annyit még hozzá, hogy számít az életkor. Ha fiatal korban nem diagnosztizáljuk, akár magunk is az érzékenységet, és nem kerüljük el tudatosan a laktózt, akkor idősebb korra elérjük, hogy teljesen kimerülnek a laktáz enzim “raktárak”, és bármilyen kis mennyiségű laktóz görcsös fájdalmakat és visszatarthatatlan hasmenést okoz, ezzel együtt sok egyéb következménnyel. Ahogy nagyon helyesen írtad, sok termék tartalmaz laktózt, amiről nem gondolnánk, például hús készítmények, konzervek, kenyerek, amiről épeszű ember nem gondolná, hogy közük van a tejhez. Bizonyíték: saját kenyér sütése például.

    4. A bunkó beszólogatós vendéglátósokat el szoktam küldeni a sunyiba, jó esetben előadást tartok nekik arról, hogy a laktóz tejcukor olyan kettős szénláncú cukor molekula, ahol a két glükózt úgy kapcsolja össze egy oxigén atom, hogy mindkét vegyértékével a glükózok egy-egy olyan szénatomjához kapcsolódik, amelyikhez egyébként hidrogén kötődik, szemben a szaharózzal, ami a répa, nád, juhar cukor, ahol a egy glükóz és egy fruktóz gyűrű kapcsolódik össze, de a fruktóz nem a hidrogénes szénatommal kapcsolódik, ezért könnyebben széthasad a kétféle cukor, és így tovább bontható, szemben a laktózzal, ami egyben marad, hacsak a laktáz enzim be nem segít, és elvész, emészthetetlen, a belekből vizet ragad magához és kész a baj.
    :)))

    5. Komolyan kérdezem viszont, hogy nagymértékű érzékenység esetében ajánlod-e a Magic Milket. Volt ugyanis egy cikkecske nemrég valahol hogy egy-két terméket bevizsgáltak és mégse az volt, csak nem írták a termék nevét.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!