Fűszer és Lélek

Gönci barackpuding

barackpuding6.jpgKamra kiürítő projektem lényege, hogy mire befőzöm a 2014-es lekvárokat, befőtteket, savanyúságokat, és hasonlókat, addigra 2013-ban eltett étel ne maradjon a polcon. Elég jól haladok, de azért még van pár üveg lecsó, szilvabefőtt, két lekvár és pár savanyúság, amit inkább angolul pickle-nek mondnaék, és nem azért mert nagyképű vagyok, hanem mert nem teljesen fedi a magyar savanyúság fogalmát.
Most az utolsó üveg gönci kajszi befőttet nyitottam ki, amit nem is én főztem be, hanem Éva Boldogkőváralján, és tőlük vásároltam a piacon még nyáron. Nem azért nem fogyott még el, mert bármi baja lenne, hanem éppen azért, mert annyira finom, és szép, hogy egyszerűen nem volt szívem felbontani. Több üveggel is vettem, az egyik süteménybe került, a másik vaníliás habbal a tetején végezte decemberben, és ez maradt májusra.
Pár éve Ausztriában ettem ilyen, vagy legalábbis hasonló pudingot sárgabarackból, azt próbáltam most rekonstruálni, azt hiszem egész jól sikerült. Ha épp nincs otthon kajszi befőtt, működik szilvából és körtéből is természetesen.
Glutén és laktóz mentes

Hozzávalók:
1 üveg kajszi befőtt, leve nélkül, pépesítve, 4dl
2 egész tojás
2 dl kókusztej
1 csipetnyi fahéj
1/2 citrom reszelt héja
1/2 vaníliarúd kikapart magja
cukor vagy édesítő ízlés szerint
1 ek kukorica liszt
csipet só

6 ek cukor a karamellhez

Előmelegítjük a sütőt 150 fokra, és 1,5 liter vizet forralunk.
Egy nyeles kislábosban karamellizáljuk a cukrot. Ne kevergessük, mert akkor csomós lesz, és kanálra ragad. Kis lángon, odafigyelve, közepesen barnára készítsük. Amikor kész, öntsük egy 1 literes lapos forma aljára, hagyjuk megdermedni.
Az összes többi hozzávalót keverjük össze, majd öntsük a karamellre.
Egy akkora tepsibe, amibe belefér a forma, öntsük a forró vizet, majd tegyük bele a formát is. Tegyük a tepsit a sütőbe 50-60 percre. Amikor kész, hagyjuk teljesen kihűlni, majd borítsuk ki. Így is finom, de barackpálinkás tejszínhabbal csúcs!

http://www.goncibarack.hu

barackpuding2.jpg

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!