Fűszer és Lélek

Csokoládés-szilvás rétes

szilvas retes1.jpgGyönyörű szilvát láttam még a zöldségesnél, úgyhogy mégse kell megvárni a jövőévi szilva szezont ezzel a recepttel. Dórával sütöttük ezt a rétest Gyermelyen a Kertfesztiválon. Nincs is nagyon sok mondanivalóm róla, hacsak az nem, hogy én sajnos nem tudtam megkóstolni, mert kitettük hűlni, és mire észbe kaptunk, már nem volt egy darab se.
Állítólag eszméletlen jó volt.
Persze milyen legyen egy rétes, amihez a szilvát a kertben szedtük, majd meglocsoltuk némi szilvapálinkával, és az étcsokoládét se sajnáltuk belőle?
A rétes az egyik legjobb sütemény: kevés tészta, eszméletlen sok gyümölcs. Lehet bele tenni 1/3 mennyiségű aszalt szilvát is, és csipetnyi őrölt kardamomot is, amitől kicsit töményebb, ám annál finomabb lesz!

Hozzávalók 3 rúdhoz:
2 kg szilva kimagozva, félbe vágva
20 dkg nádcukor
2 kk őrölt szegfűszeg
1 dl szilvapálinka
30 dkg durvára vágott dió
kb 20 dkg zsemlemorzsa (jó minőségű)
10 dkg csoki lencse (vagy apróra vágott étcsoki)
5 dkg vaj
1 csomag réteslap

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egymásra fektetünk három réteslapot, és az alsó kettőt alaposan megkenjük olvasztott vajjal. A szilvát elkeverjük a cukorral, szegfűszeggel, és a pálinkával. Harmadát a réteslap hosszú oldalára halmozzuk, majd meghintjük dióval és csokilencsével. Csak utána szórjuk meg zsemlemorzsával. Szorosan feltekerjük, a két végét behajtjuk, hogy ne folyjon ki.
A tetejét is megkenjükvajjal, majd villával megszurkáljuk.
Kb. 25 perc alatt sütjük szép pirosra.

szilvas retes2.jpg

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. pirosmacska says:

    Vasárnapi ebéd utáni sütiként isteni finom volt, gyorsan elfogyott! Egyszerű és gyorsan elkészíthető!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!