Fűszer és Lélek

Pácolódunk

globus-szent-ivan-ej71

Ne nyafogjunk, egész télen erre vártunk! Legalábbis valami hasonlóra.
Mert amikor a szürke, hideg napokon az ember a kánikuláról álmodozik, akkor valahogy mindig vízpartra, vagy egy hangulatos tisztásra képzeli magát, ahol tücskök ciripelnek, ropog a tűz, és fröccsöt kortyolgat mentás limonádéval felváltva. Vagyis szabadságon van.

Ehhez képest még egyáltalán nem vagyunk szabadságon, és a hatodik, illetve a tizenharmadik kerületet csak néha hagyjuk el napközben, de akkor sem megyünk messzire.
Az este a mi időnk. Irány az erdő. Mert mi esténként grillezünk.
Említettem már, hogy a csomagtartóban mindig ott egy mini grill, amit ezer forint körüli áron ajánlanak a hipermarketek, egy zsák szén (vagy inkább brikett), egy ötliteres kanna, benne vízzel, amivel eloltjuk a parazsat, és persze a pokróc. Ha éppen tűzgyújtási tilalom lenne (mint ahogy van), akkor egy kert is megteszi, de valahogy jobban szeretjük az igazi szabadságot, amikor véletlenül sem kell meccset, nyaralási fotókat, vagy felújítási terveket nézegetni tűzbebámulás helyett.

hideg-bor1
Szóval grillezünk, mert tűzön minden finomabb. És azért is, mert napközben nincs kedvem főzni, egyszerűen nem bírom rávenni magam arra, hogy bekapcsoljam a sütőt, vagy alágyújtsak egy fazék levesnek. Ha majd lesz egy nyári konyhám, akkor minden megváltozik, de addig marad az esti menekülés a lakásból.
Mióta Dávid is beleszól a menübe, azóta sokat pácolunk. Ő ugyanis csirkemell rajongó. Megeszi a többi húst is, de a csirkemell a favorit. Nem szólok semmit, én is ezen éltem 10-12 éves koromig, utána kezdtem el élvezni a zsír ízét a húsban, addig csak a sovány filéket kedveltem, nagyanyám legnagyobb bánatára 🙂

Mostanában ez a tárkonyos-tejfölös pác az egyik kedvencünk. Tavaly Szent Iván-éjjelén készítettük először, igazán friss, nyári íz. Imádjuk a friss tárkony ízét, egészen más, mint a szárított fűszeré, megéri kipróbálni pácokba is, hiszen újra itt a Szent Iván-éj, amikor megpróbálunk reggelig fennmaradni, és kiélvezni a leghosszabb nappal, és legrövidebb éjszakát, hogy legyen majd mire visszagondolni télen.
globus-szent-ivan-ej21
Szent Iván-éji csirke

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csirkemell filé
1,5 dl tejföl
1 ek friss tárkonylevél apróra vágva
1/2 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 gerezd lereszelt fokhagyma
frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió

A csirkemellet csíkokra vágjuk, majd minden hozzávalóval egy tálba tesszük, és elkeverjük. Felhasználásig hűtőben tartjuk. Általában reggel készítem el, és estig pácolódik így, de ha csak pár órát van a pácban, akkor se történik semmi baj.
Legfinomabb egészen apró újkrumplival és valami zöldsalátával!

Most sok pácreceptet találtok a Globus facebook oldalán, ahol saját remekekkel is el lehet indulni, én nézem majd rendszeresen, mert szerencsére nyár végéig még jó pár kiló faszenet elhasználunk majd a húsok alatt!

Képernyőfotó 2012-06-20 - 10.01.39

Elindult Magyarország első pácrecept versenye

Júniusban a Facebookon elindul az első hazai pácrecept verseny, amelyben a Globus Ínyenc mártás keresi a legkreatívabb, legkülönlegesebb pácrecepteket. Mindenképpen érdemes indulni, ha szeretünk grillezni, hiszen a receptet feltöltők között három értékes grillsütőt sorsolunk ki. A fődíjat az a pályázó nyeri, akire a legtöbb szavazat érkezik. Ő egy wellness hétvégét kap ajándékba. A szavazók között pedig hasznos grill-kellékeket sorsolunk ki. A Facebook.com/Globusmagyarország oldal lehetővé teszi azt is, hogy mindenki megossza a közösséggel kedvenc receptjét, vagy új, friss recepteket keressünk a legközelebbi grillpartihoz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Frady Endre says:

    A Szent Iván éjjelről és a nagy zabálás utóhatásáról jut eszembe… 🙂

    IVÁNSÁGMŰSOR

    Szent Iván éjjelin
    Üldögél nyögdelőn,
    Szemében mély e kín,
    Reked e szék, de lőn

    Ivánság műsora,
    S nyom bár a könny-ülés,
    Indul a félóra
    Viharos könnyülés.

    illusztrálva:
    fradyendre.blogspot.com/2011/06/ivansagmusor.html
    🙂

  2. Pórias citrom? Aszittem az efféle sznobber népek csak a lájmot halóznak!:D)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!