Fűszer és Lélek

A tökéletes hamburgerzsömle

hamburger-buci1Állandóan megy a vita a hamburger zsömléről: kenyértésztából készüljön, kalácstésztából, esetleg pita szerű legyen, vagy a klasszik puffancs?
Én imádom a klasszik puffancs változatot, édesen, hatalmasan. Főleg egy jófajta 20 dekás húspogácsa mellé, nekem jobban bejön mint a kenyértésztás. Nem is tartottam közvélemény kutatást, úgy döntöttem, ilyen készül a hamburger mellé. Arról úgy is jól elvitatkoztak a fiúk, hogy mit tegyenek a húsba. Érkezett szavazat a semmire (egyet kell értsek), végül mégis tettünk a bárány mellé kevés rozmaringot, a marha mellé pedig kevés kakukkfüvet, sőt elhangzott egy javaslat a húspogácsa mélyedésébe kerülő vajról is, ami valamilyen sajnálatos oknál fogva úgy tűnt, hogy leszavazódott, pedig milyen nagyon finom!
Most egy kis önfényezés következik, elnézést kérek érte!
Úgy tűnik, sikerült tökéletesíteni a puffancs receptet, tényleg olyan lesz külsőre mint a bolti, csak az íze sokkal finomabb. Bátran ajánlom!

hús a grillenHús a grillen

Hamurger zsömle (16 darabhoz):

80 dkg simaliszt
40 dkg rétesliszt
5 dl langyos tej
5 ek. cukor
2 kk só
1 dl étolaj
2 + 1 tojás a kenéshez
2 ek sűrű, lecsepegtetett joghurt
2 zacskó 7g-os instant élesztő
tésztaJól megkelt a tészta

Minden hozzávalót a robotgépbe töltöttem és alaposan kidolgoztam. Letakartam, feltettük egy magas polcra, hogy melegben legyen, és elmentünk bort kóstolni. Kicsit hosszabbra sikeredett a kóstolás, mint amire számítottam, így csak két óra múlva értünk vissza a tésztához, de azt kell mondjam, hogy kellett neki ennyi idő. Nem kelt túl, de szépen kidagadt a tálból.
Lisztes deszkára borítottam, és 16 részre osztottam. Gömbölyű zsömléket formáztam belőle, amit újra hagytam 20-25 percig kelni, megkentem kétszer a felvert tojással, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem. Fontos, hogy sütés előtt a sütő aljába toltam egy tányér forró vizet, amitől jó gőzös sütőben sülhetett a puffancs.
mesi1Kétkezes hamburger

A hamburgerbe tettünk még lilahagymát, káposztasalátát (coleslaw-ot), csemegeuborkát, chiliszószt, és házi majonézt is, amit kevés fokhagymával, zöldborssal és csemegeuborkával keverünk. Az első kísérlet után rájöttünk persze, hogy a húson kívül képtelenség mást belesuvasztani a zsömlébe, így inkább mellé ettük a belevalót, de egy próbát megért.
Azt hiszem, a házi hamburger még mindig a grillpartik egyesszámú sztárja!

gyerekek1Szépen ettek

Kicsit off, de Józsi hentesnek üzenem, hogy jó próbálkozás volt a darált hús mellé egyben odaadni a faggyút szegény mit sem sejtő bevásárlólánynak és azt üzenni, hogy az Eszter úgy is tudja mit kell vele csinálni, mert Eszternek csak az jutott eszébe hirtelen, hogy keres pár fiút, akik éles kés híjján életlennel is hajlandóak szép apró kockákra vágni a faggyút. (Ezt is kell vele tenni, pár miliméteres kockára vágni, esetleg darálni, majd a húshoz keverni.) Jelentem, a feladatot tökéletesen teljesítette a vegyes ivararányú csapat, és hivatásos séfeket is meghazudtoló profizmussal aprították a hús mellé a faggyút.

A fotók a Barta pincében készültek.
grill1A füst a lényeg

babaetetésNem mindenki kapott a hamburgerből

hamburgerbe valókMinden nem fért bele

csak szerényen

Egy szerényebb “diétás” változat

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. hagyma says:

    na ugyse olvassa senki, de idekeveredtem
    no edespuffancs
    no csalamade
    es abszolute no majonez!:)

  2. KZsuzsa says:

    Eszter!

    hülye kérdésnek hathat, de ha nem voltam tisztában azzal, hogy vesefaggyú kell, elmentem a henteshez, kértem faggyút, visszakérdezett, hogy marhafaggyút? majd a kezembe nyomott egy nagykupac nyesedékes izét ezen a címen, akkor jót kaptam?
    Mármint, merhetem beletenni a húsba?

    Illetve arról mit tudsz, meddig áll el, mennyire kell azonnal feldolgozni (konkrétan állhat-e pár napot a hűtőmben, vagy lemélyhűthetem-e, vagy menjek majd vissza frissért, amikor kell? )

    köszi, Zsuzsa

  3. Piszke a Birtokról says:

    Az imént teszteltük, a húst a britán szomszéd csinálta, a zsemlét a recepted alapján én. Most pedig nem tudunk mozogni 😀 Köszi!

  4. @Micirka: én emlékszem. Ott láttam életemben először palacsinta gépet. Egy henger úgy merült a tésztába, hogy pont egy kör alakú palacsinta tapadt rá. De nagyon rövid ideig működött, pedig vicces volt.
    Remélem ízleni fog a puffancs!

  5. Micirka says:

    Nagy koszonet a puffancs receptert.
    Ha valaki olyan oreg mint en, meg emlekszik a bufere az Urania mozi elott. Ott csinaltak a legjobb puffancsos hamburgert, csalamadeval!
    Most vegre en is fogok!!!:D

  6. kerdesek05 says:

    ki a szöszi hambis kislány?:)

  7. Pinka-Panka says:

    Nem szokásom ilyet mondani, de most összefutott a nyál a számban. Kíváló, finom, ízletes. Nagyon megenném pláne a sok zöldséggel…:)
    Gratulálok Eszter:)

  8. Mr. Jerkow says:

    @Fuszeres Eszter: Bizony, bizony! :)) Sajna életben még csak a muffin kivételével sikerült reprodukálnom a grillen ezt a mutatványt. Idén viszont rajta leszek az ügyön. Az eredeti verzió teszteléséhez (mely állíthatom, életem legjobb burgere volt valaha) kéretik meglátogatni a berlini “The Bird” nevű krimót/burgerezőt, amit két new york-i srác csinál soha el nem tűnő lelkesedéssel.
    Ha nem haragszol, engedelmeddel kirakom a linket, más is élvezze:

    http://www.thebirdinberlin.com/

  9. doubting thomas says:

    A húsból mi soha nem hagyjuk ki a zöldfűszereket és a mustárt. A zsemlébe megy még paradicsom, hagymakarika, salátalevél és savanyú káposzta – a többi ízlés szerint.

    Majonéz tabu, ketchup (tíz év alatt) vagy chilliszósz (kortalan)jöhet.

  10. @kisház: ezt is vidéken főztük, méghozzá Tokaj-hegyalján. Soha nem mondtam, hogy vidéken nem lehet jókat főzni, sőt!
    @Mr. Jerkow: hhhhmmmm! 🙂
    @ingenium rusticus /Csellók, gordonkák, doktorik: Igen, ment az is a tésztába.

  11. CharlieBrown says:

    @A nép fia: jó a szajré, számomra a környezet volt az, amiért sokszor betértem. Az adagok jók, az ár sem vészes.

    Számomra ami kicsit levont a pontértékből, az a hús állaga, és íze. Nekem kicsit száraz volt, és ízetlen, így másodjára mondtam a srácnak, hogy amikor ő úgy gondolja, hogy jó, akkor tekerjen még vagy hármat a só- és borsszórón.

    Szóval adnék 4 csillagot nekik az 5-ből. Pláne, mert van egy csomó klasszik ital, többek között Dr. Pepper 😀

  12. A nép fia says:

    A Black Cab Burger-t (Budapest, Mester u. 42.) ismeritek? Járt már ott valaki? Már szemezek vele egy ideje és mindenképp szeretném kipróbálni, ha Bp-n járok. Mi a tapasztalatotok?

  13. Mr. Jerkow says:

    Burgerhez csakis hagyományos angol muffin, a platnin megpirítva, semmi más. És a hús legyen vagy 35 dekás, a közepén rózsaszín, rajta sok ráolvasztott cheddar, a tetején enyhén karamellizált hagymával, sült baconnel. Vastag, nagy szelet paradicsomkarika, savanyú uborka félbevágva, sült krumpli a tányéron külön, ketchup, mustár az asztalon. Perfect!

  14. kisház says:

    Kedves Eszter! hidd el jót főzni, jó alapanyagból vidéken is lehet. Nemcsak a budapestiek privilégiuma a minőségi étel.

  15. Cpt. Flint says:

    @Fuszeres Eszter: “Józsinál a Nagycsarnok alagsorában mindig van.”
    Annyira szomorú vagyok, hogy jót főzni (pontosabban: bevásárolni a jó főzéshez) csak Budapesten lehet. :o(((

  16. épészmérnök says:

    Köszönöm a választ, Eszter! Ki hitte volna…

  17. CptAbraxas says:

    @CptAbraxas: bocs, közben látom, hogy csak nem frissítetem és kommentekben már megvan a válasz.

  18. nyikk says:

    És a puffancs olyan izű lett, mint a bolti(volt anno)?

  19. CptAbraxas says:

    És akkor a faggyút pontosan hogyan is kevertétek bele a húsba? Ez nem volt világos.
    Amúgy elég jól néznek ki a burgerek.

  20. @Cpt. Flint: igen, kiskanál, javítom, köszi!
    @[HPhD]Blokkolnam: a faggyú a hamburgerben, az mindig vesefaggyú. Marhához disznót keverni nem biztos hogy jó, a sima szalonna pedig sokkal hamarabb és egészen máshogy olvad, mint a faggyú.
    A birkafaggyú valóban durva ízű, nem is kell megenni, sőt… de én pl. a bárányfaggyút (szigorúan tejes bárányét) határozottan szeretem, mert van tőle egy enyhe, de még igencsak finom birkaíze a húsnak.
    Egyébként a magyarok annyira a rossz birkafaggyúhoz kötik a faggyút, hogy a legtöbb hentes nem is tart marha vesefaggyút se, mert úgy se vennének. Pedig érdemes, mert semmivel össze nem hasonlítható, nagyon finom íze van tőle a húsnak.
    Józsinál a Nagycsarnok alagsorában mindig van.

  21. [HPhD]Blokkolnam says:

    @Fuszeres Eszter: elég egy darab kő egy kés megélezéséhez, vagy bármi ami keményebb mint a kés acélja.
    2.: ezt a faggyú dolgot nem értem, miért nem jó a sima szalonna? Vagy ez marha faggyú? Tehát disznó zsiradék kizárva?
    (nekem a faggyú mindig mint negatív dolog ugrik be, pl. hogy a nem jól előkészített birkahús faggyús/büdös.)

  22. Cpt. Flint says:

    A “2 tkk só” mit jelent? Teás- v. kávéskanál? Vagy valami más?

  23. @hzy: természetesen bent kell tartani, hogy gőz legyen bent. Nem tudom mennyi párolog el, de mondjuk a harmada.

  24. hzy says:

    a tányér vizet sütés közben is benn kell hagyni a sütőben ? mennyi párolog el belőle a húsz perc alatt ? köszi !

  25. karcsi61 says:

    @Fuszeres Eszter: Köszönöm, most hétvégén ki fogjuk próbálni az eredményt megírom.

  26. @karcsi61: Megvédem őket, nem volt mivel.
    A faggyú ízlés kérdése, de minimum 20%. Én a 30% körüli mennyiséget szeretem, de sokan imádják amikor majdnem a fele faggyú, viszont jobban átsütik, mint én, aki nem szeretem, ha minden zsír kicsepeg belőle.

  27. karcsi61 says:

    Nekem is lenne kérdésem.
    Milyen arányban kell a faggyút a húshoz keverni?
    És egy kis off: A fiúk nem szoktak életlen késsel darabolni, előtte megélezik. 🙂

  28. @épészmérnök: bocsánat! Bele is írom a posztba. A faggyút nagyon apró kockákra kell vágni, és a húshoz keverni, hogy ne legyen túl száraz. Rossz esetben lehet darálni is, de nem lesz olyan.

  29. épészmérnök says:

    A hentes, és Eszter tudják, mit kell csinálni a faggyúval, de az olvasó számára nem derül ki. Én utoljára csizmát fényesítettem vele, de úgy sejtem, Eszter és a hentes nem erre gondoltak.

  30. Alfagumi says:

    Nagyon jól néz ki, de legközelebb próbáljátok ki, hogy a félbe vágott zsemlét megpirítjátok. Mondjuk egy bevonatos serpenyőben, zsiradék nélkül. Sokan nem tudják, de ez a hamburger egyik lelke. A szószokat, szaftokat kevésbé szívja fel a zsemle, sokkal finomabb!

  31. Kono says:

    Nagyon szépek lettek, gratulálok! gondolom finomak is, bár ezt a képek alapján nehéz megállapítani:)

    Mennyibe kerül a hamburgerhús? Mert egyszer talán én is kipróbálom.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!