Fűszer és Lélek

A kenyérsütő gép úgy tűnik mégsem hülyeség

Évekig éltem abban a hitben, hogy kenyérsütőgépre semmi szükség. Láttam a nagynéném gépét, amit állandóan le kellett takarni, hogy az ablakon ne szökjön ki a meleg. Láttam a barátnőm gépét, amivel soha nem lehetett igazán jó kenyeret sütni. És különben is, nekem ott a dagasztógépem és a nagyon kis precíz villanysütőm, mi a fenének még kenyérsütő is?!

Aztán amikor most szeptemberben kiderült, hogy a családot glutén allergia és más kórságok is sújtják, akkor hirtelen nagyon kevés időm lett. Ez azt jelentette, hogy konkréten semmit nem vehetünk félkészen. Nem túlzok még a gyorséttermi sültkrumplit is liszttel hintik meg fagyasztás előtt, hogy ne ragadjon össze, de eddig se voltuk nagy félkész ételfogyasztók, nem most akartuk elkezdeni.
A lényeg, hogy mindenkinek csomagolnom kell, és nem csak ebédet, de reggelit és uzsonnát is – ahol a kenyeret valamivel pótolni szükséges – , aztán itthon vacsora.
Próbáltam kézzel dagasztani, és hát nem akarom a dolgot szépíteni, de egy furcsa kis lepény lett a végeredmény, arról nem is beszélve, hogy tényleg nincs rá időm. Kész, elfogyott. Talán akkor fogyott el a türelem is, amikor Gábor megjegyezte, hogy egy hónapja olyan érzése van,  mintha egy ételgyárat üzemeltetnénk, ugyanis szinte minden szabadidőnkben főzünk, bevásárolunk, dobozolunk-csomagolunk, vagy mosogatunk. Elmúltak ám a vasárnapi éttermezések vagy a barátainknál vacsorázások. Inkább oda is csomagolunk, biztos ami biztos. Idegesítőek vagyunk, de már megértették a lényeget, és képesek nekünk főzni. Imádjuk őket ezért.
Elég hamar felmerült a gluténmentes kenyér iránti vágy.

És akkor megszületett az igény a kenyérsütő gépre is. Nem kell dagasztani, olyat süt gluténmentes hozzávalókból, hogy a szánk tátva marad, és nem kerül 1000 forintba. Konkrétan két hónap alatt behozza az árát.
Következett a nagy utána olvasás, táblázat készítés, egy hetes kutatómunka, aminek az eredménye egy Panasonic SD-ZB2502 névre keresztelt rozsdamentes csoda lett.  
Már értem a nagy rajongást a kenyérsütő gépek iránt. Valóban nem tud baguettet és fonott kalácsot sütni, viszont mindennapi kockakenyérben verhetetlen, és mindössze öt perc munkaigénye van.
A gép halk, eszméletlen egyszerű menürendszerrel, előre beprogramozott 26 féle menüvel, amiből egyik a lekvár, a másik pedig a gluténmentes kenyér.
A receptkönyv szerint a gluténmentes kenyér alapanyaga a gluténmentes liszt.
Na, ezzel nem sokra mentem, bár kipróbáltam fél kiló kukorica liszttel, de csak felkente a szélére, amit megsütött, de így a produktum ehetetlen maradt. Az előírás szerint a lisztet kell alulra tenni, arra önteni rá a folyadékot, de most már úgy látom, hogy a gluténmentes változatnál muszáj segíteni neki a dagasztás első két percében, vagyis igenis ki kell nyitni a tetejét, mert különben ez a meglehetősen furcsa állagú liszt nem fog összekeveredni a folyadékkal.

Kikísérleteztünk egy meglehetősen kenyérszerű, finom péksüteményt, azóta ezt sütjük:
25 dkg kukorica liszt
20 dkg barnarizsliszt
10 dkg burgonyakeményítő
5 dkg kacsazsír
1 tojás
3,5 dl víz

2 kk szárított élesztő

A liszteket összekevertem a sóval és a gépbe öntöttem. A tojást elhabartam a vízzel és a lisztre öntöttem, majd rádobtam a zsírt is. Az élesztőnek külön kis tartály van, azt később adagolja bele a gép, úgyhogy azt oda tettem be. Bekapcsoltam, ez első két percben a lisztet a tartály közepe felé toltam, majd két és fél óra múlva kivettem a kész kenyeret.

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. eva7409 says:

    @Fuszeres Eszter
    Kedves Eszter, en ugyanezt szeretnem megkerdezni, az az: bevalt-e a Panasonic kenyersuto? en a sokadik Moulinexet `fogyasztom` es elegem let abbol, hogy evente kell 40ezerert uj gepet venni. szoval tovabbra is a fent emlitett Panasonic-ot ajanlod?
    A masik kerdesem pedig, hogy megprobaltatok a gyerekeiddel a `glutenes kiserletezest` 1 ev utan? Milyen eredmennyel? mi 4 eve vagyunk dietan a 2 kislanyommal es nagyon elgondolkoztatott, amit arrol irtal, hogy esetleg megsem coliakiasok a gyerekek…esetleg 1 ev dieta utan lehet kiserletezni.
    koszonom a valaszodat! eva

  2. Lnd says:

    Szia! Tudom, hogy ez egy régi poszt, de hátha tudsz segíteni. Nekem is allergiás okokból lenne szükségem kenyérsütőre. Kettő közül nem tudok dönteni, az egyik a tied a màsik a Moulinex OW611831. Te ma is a Panasonicot választanád? Annó a te véleményed alapján vettem robotgépet, azzal is nagyon boldog vagyok!

  3. Dániel Bakos (Dj Bax) says:

    Üdv! A kenyérsütő gép nagyon jó, jól írta valaki hogy kényelmi szempontból is. 3 éve kb hogy sütöm a kenyeret azóta van jó receptem. Lenmag sokat javít rajta finomabbá teszi. A 2 keverőlapátosat nem ajánlom tapasztalat hogy előfordulhat és nem ritkán hogy az egyik keverőlapátot lehúzza róla és nem kevri meg rendesen volt hogy egyik fele lisztes volt hullt ki belőle a liszt. Azóta egykeverőset használok, néha azért előfordul valami oknál fogva laposabb kenyér de az sem ehetetlen. Amúgy egykeverősbe is vanank ezek a nem kocka hanem hoszúkásabb úgymond hasáb formák azokat se tartom túl jónak praktikusnak. Amit én sütök kenyeret az általába 75 85dkg körüliek, és én nem súlyra mérem a lisztet hanem keverőpohármennyiségre.

  4. LHedvig says:

    @Kara kán: Természetesen van a pékeknél már egészséges kenyér, negyedkiló=400.-Ft!
    Erre gondoltál? Mert ezt anyagilag elég nehéz kigazdálkodni…:-)

  5. bdk says:

    @Fuszeres Eszter: ajánlom böngészésre minden lisztérzékenynek, glutén allergiásnak a liszterzekeny.hu/tiki-index.php honlapot. Nagyon sok hasznos tanácsot, tippet és receptet találhattok.

  6. cso zsi says:

    @finom szaftos oldalas: Ugyan írod, hogy van mosogatógépetek, de valami sántít.
    Egyszemélyes háztartásban gyűjtheted a szennyest, két embernél (reggeli kávé, tea, műzlisedény, vacsorás tányérok, teásbögrék) a kis 8 személyest már kétnaponként fullon üzemeltetheted.
    Nagyobb családnak eszébe se jusson a 12 személyesnél kisebb masina, és az alsó polc tányértartói lehajthatók legyenek, hogy a nagylábos, esetleg tepsi is könnyen elférjen.
    Egy 12-es elfogadható minőségű gép 120-130 ezer forint.
    Szükség esetén 70 fokon is mos, ilyen hőfokon kézzel sosem teheted.
    16-20 liter víz kell egy mosogatáshoz, kézi mosogatáskor 60-100 litert pocsékolsz el.
    Anno a 120 literes bojler kevés volt mosogatásra, és 3 ember fürdésére zuhannyal. Most a 80-as elég 5 embernek.
    @khmm…: Ha nem is tipikus macsó lennék, voltak ellenvetéseim a mosogatógéppel kapcsolatban, hasonlóak, mint fentebb. Mindezt úgy, hogy nem nagyon hagytam a nőimet mosogatni, pedig a seregben átment párezer “sárgatányér” a kezeim között.
    Új család, új gyermek, és az anyatejes eszközöket nem kellett gázon forralt vízben, mikróban forralgatva kezelni, mert ott volt a mosogatógép, és tette a dolgát.
    Persze, akinek átalányban van a lakótelepi melegvíz, vagy okosítva van a villanyórája, annak mindegy lehet.

  7. sulyi says:

    Mosogatógép a legjobb. Valószínűleg nem 2 főre találták ki a 8 személyeset! Két kamasszal viszont nem gond napi egyszer megtölteni! Nem is beszélve befőzés időben az üvegek 60 fok feletti elmosogatásáról!
    Ami a gluténmenteséget illeti, Intersparokban lehet kapni gluténmentes dolgokat “freefrom” márkanévvel, zöld dobozban: tészta, kenyérpor, kuglófpor, stb. Barna nem lesz a kenyér, de meg lehet enni. Vigyázni kell, mert a kenyérporos doboz oldalán a magyar fordításban 3 dl olajat írta 30 ml helyett. Nem mindegy! Amúgy a glutemix termékek is jók. Sőt nekem van kukoricalisztes piskóta receptem, nagyon finom. És a csicseriborsó is gluténmentes! Szóval van élet a gluténérzékenységen túl!

  8. khmm... says:

    @Fuszeres Eszter: Pontosan! Vendégség vagy nagy családi ebéd után is micsoda illúziórombolóak az edényhegyek, és a kézi mosogatás…
    szerintem az egyik legzseniálisabb találmány a mosogatógép – a háztartási gépek közül. 🙂

    Egyébként tipikus macsóférfi mentalitás szidni a mosogatógépet. Esetleg még a sztereotíp anyósok szokták ugyanezt csinálni – lustának minősíteni a menyüket… :-/

  9. @khmm…: mi sem öblítgetünk le semmit, és arra sem kell várni, hogy megteljen, minden este fullra megtelik, reggelre gyönyörűen elmosogat. 70 fokon mosogatni szabadkézzel nem lehet, így pedig tényleg minden tiszta lesz. Nem a Romanaból idézek, de mióta van mosogatógépünk, azóta van időnk társasjátékozni a családban. Már csak ezért is megéri.

  10. khmm... says:

    @finom szaftos oldalas:

    Azt nem kalkuláltad, hogy kézi mosogatással 5x annyi vizet fogyasztasz! És azt a vizet is meg kell valahogy melegíteni, ergo gáz vagy villany is szükséges hozzá….
    12-13 liter vízben képtelenség elmosni egy komplett ebédnyi főző- és étkezőedényt.
    Az meg, hogy előtte el kell mosni, erősen urbanus legenda. Én SEMMIT nem öblítek, mosogatok előtte, mégis kifogástalan a végeredmény.

  11. Pasteurne says:

    Szia Eszter!

    A mi családunk is mostanában kezd lassacskán áttérni a gluténmentes étkezésre, és én Elana Amsterdam weboldalán (http://www.elanaspantry.com) találtam egy csomó nagyon finom gluténmentes receptet – kenyerekét is – csak ajánlani tudom! A múlt héten sütöttem meg az egyik kenyerét, és családi kedvenc lett!

    Neked is szeretettel ajánlom!

    Üdvözlettel,

    Pasteurne

  12. LHedvig says:

    Említettem már nektek tegnap, hogy a FB Kilófaló Klub weboldalán láthatóak a kenyereim…:-) És lehet, hogy rosszul fogom meg a dolgot, de mióta megvan a Panasonic, nem vettem ‘bóti’ kenyeret, sem festett malátát, sem kamu teljes kiőrlésűt…, megcsinálom magam. Nem morzsálódik, 1 hétig szuper És – minden ellenkező híreszteléssel szemben – jóillatú és ropogós a héja. Nagyon sok receptem van (a saját P. receptfüzetbe is sok van, melyet mellékelnek a géphez) és még véletlenül sem sütök fehér liszttel. Már 4 éve nem… és fehér cukrot sem eszünk 4 éve. A kenyértésztához adok egy kiskanál fruktózt az élesztő miatt. Szénhidrátcsökkentett kenyereket sütök, melyeknek ára a boltokban megközelíti a 2.000.-Ft-ot. Nekem 500.-ból jön ki 1 kg. Szerintem már most behozta az árát… Most is sül egy, már hullámzik befelé az illata…:-) Előtte már volt 2 gépem, egy Eskimo és egy Moulinex. Nem mondhatom, hogy rosszak voltak, de a Panát meg sem közelítik. Igaz, árban is a duplája volt. Ja. És még sohasem maradt benne a lapát, nem is értem, miért nem. De kicsúszik belőle a kenyér…:-) Mindenkinek csak ajánlani tudom. Persze ugyanígy kalácsot is süt és dagaszt, keleszt pizzát, kenyeret, bármit.

  13. Gekko says:

    @finom szaftos oldalas H és amennyiben az energiahordozók árának növekedési üteme nem változik, akkor cca 9 év alatt bejön a mosogatógép ára – ez persze átlagos felhasználással számolva. De én erre a nem gyorsul jobban a jelenleginél dologra nem vennék nagy kanállal mérget.

    Amúgy meg 2 főre talán igaz amit mondasz, de próbáld ki 4 sráccal is a dolgot, hamar változna a véleményed. Na meg úgy, hogy a feleségedből nem csinálsz konyhai cselédet… ugye.

    Ugyan ez igaz a kenyérsütőre. Király, hogy uszkve 5 perc alatt belepakoljuk a cuccost, és reggel friss. És olyan kevés fehérlisztel, amennyire csak lehet.

  14. finom szaftos oldalas says:

    @Lady.Vengeance:
    És ki pakolja be a mosogatógépet az ebéd után(kapargatja a maradékot stb…)? 🙂
    Talán jobb volna szépen sorbaállni: Apa kapargat, mosogat, Anya öblít, Kisgyerek törölget… csapatépítés… (na jó, nálunk se így megy, de egyébként én ezt tartanám az egyik jó megoldásnak… másik az, ha hol ez, hol az a családtag mosogat… és nyugodtan lehet ebből fegyelmezési eszközt is csinálni…)A mosogatógépről engem nem tudsz meggyőzni, úgy úri huncutság, ahogy van.
    Sok sok gépem van amúgy, nyilván amit egy adott munkára hasznosnak találok, azt használom is. Viszont nem fogok a kezembe vibrációs csiszolót, amikor tudom, hogy bizony kézzel hamarabb meg tudom csiszolni az adott munkadarabot, miközben nem használok drága, öntapadós, stancolt csiszolóvásznat, hanem a filléres gurigában kaphatót használom.
    Mindig a legcélszerűbb eszközt kell választani…ideológiát viszont mindenre lehet gyártani, lényeg hogy az ember elégedett legyen a döntésével.

  15. budai zöld says:

    Elég jól néz ki, de azért megnézném félbe vágva is, szeletben is, + íz, illat, állag, stb., ami nem meg át az monitoron. Kéne usb-s kenyérsütőgép nyomtató helyett.

    Amúgy mivel nekem az otthoni kenyérsütés hobbi, nem sütném gépben, de azért annyira okos nem vagyok, hogy azt mondjam, ostobaság.

    Ostobaság viszont az, hogy aki egyszer rákapott az otthoni kenyérsütésre, az többet nem vesz a boltban. Ez azért meg tud dőlni, mivel léteznek olyan helyek a világon, ahol boltban is lehet jó/kiváló minőségű kenyeret venni, és még olyan is vesz, aki mondjuk húsz éve 99%-ban otthon süti.

    Ja, és persze van olyan is, hogy az otthon sütött kenyér nem sikerül. Tehát nem csak az otthon sütött kiváló van meg a 99 forintos teckós fehér.

  16. demagofób says:

    @pif: Ém is ezt a kenyeret sütöm, kevesebb olajjal és ecettel, de én teszek mellé lenmagot, szezámmagot.

  17. @finom szaftos oldalas: nyilván nekem is szántad. neked a technikai eszközök nem jönnek be, nem baj. másnak meg igen. ettől nem kell hülyeségnek tartani őket, csak mert te nem igazán érted, hogy a mosogatógép/kenyérsütő által megspórolt időt mással is lehet tölteni. Persze az optimális használathoz ismerni kell a gépet, szükségeltetik némi rutin.
    (Amúgy én is hasonlóan vélekedtem a mosogatógépről, egészen addig, míg rá nem jöttem, hogy királyság, ha a vasárnapi ebéd után mehet mindenki sziesztázni és nem kell sorsot húzni a kaja utáni gályáról…)

  18. évapécs says:

    @Fuszeres Eszter: Kedves Eszter! Annyi jó ötletet, receptet olvastam már nálad, szívesen segítenék most egy kicsit én. Jól körbejárták itt a kommentek a kenyérsütőgép/nem kenyérsütőgép témát, és azt is, hogy hiszti-e vagy sem a gluténérzékenység, de a lényegről ezek nem szólnak. Sok éve látom el mindenfélével gm diétára szoruló lányomat, a laboreredmények szerint teljes sikerrel. Nemrég egy sorstárs anyuka kérésére összeírtam a mindenféle tésztákkal kapcsolatos tapasztalataimat. Ha szívesen vennéd, elküldöm mailben. dobosy.eva@gmail.com

  19. finom szaftos oldalas says:

    @kutyatolvaj:
    Van mosogatógépem, kb. egy éve vettük, a lakással együtt adták. A feleségem régóta akart venni egyet, de eddig helyünk sem volt hozzá és én mindig is mondtam neki hogy marhaság… Ma már ő is belátja, egy-két hónapig rakosgatta bele a cuccot (csakazért is jó dolog ez alapon), de aztán feladta, rájött hogy tényleg marhaság. Mert a főzéskor keletkező nagyobb edények úgysem férnek bele, ami nagyon dzsuvás azt úgyis el kell mosni kézzel… és persze amíg úgy bepakolod a cuccot, hogy működni is tudjon, addig kényelmesen elmosogathatsz kézileg. Lehet vitatkozni, hogy melyik mosogat olcsóbban, de ne feledjük számításba venni, hogy a gép árába mennyi áram meg vízdíj is fér bele?… ku.va sok… sose hozza be az árát. Ez is egy olyan dolog, amire az ipar igényt támaszt az arra fogékony emberekben, amit aztán boldogan kielégít…Persze záros határidőn belül majd tönkemegy, és/vagy a szomszédé szebb lesz, modernebb lesz, polifónikussan jelzi hogy kész a munka… és te mész, veszel újat.
    Egy dologra jó a mosogatógép, mégpedig arra, hogy a lusta háziasszony abban gyűjthesse elrejtve a mosatlant, mert ugye három tányérért nem érdemes bekapcsolni 🙂

    Tojáshabot nagyon sokszor kézzel verem fel, csak akkor veszem elő a gépet, ha tényleg kemény habra van szükség. Mert a kézi jobban kézre esik, gyorsabb, pillanat alatt el lehet öblíteni.

    Szóval én azt mondom, nem kell minden hülyeséget megvenni.. persze mindenkinek a saját döntése, ahogy neki jobb.

  20. I am who I am says:

    @kutyatolvaj: “Ezzel minden kenyer, mindig jo (kiveve ha kifelejtem az elesztot vagy a lapatot), ”

    Azt hittem, ilyesmi csak velem fordul elő 😀

  21. @finom szaftos oldalas: van mosogatógéped? próbáltad már? szeretsz vagy utálsz mosogatni?

    muszájból sütöd a kenyeret?

    van gépi habverőd vagy kézzel vered fel a tojáshabot?

    van mosógéped, vagy inkább kézzel mosol?

    Szerinted felesleges, más szerint nem. Nincs ezzel semmi baj.

  22. jadviga79 says:

    @kutyatolvaj:

    Alapvetően nekünk is elsősorban az üsttel volt gondunk. Annak javíttatása olyan sokba került, hogy megfontolandó volt egy új gép beszerzése.

    A 17 év komoly idő, ha egy ilyen gépről van szó, megértem, hogy szerette! 🙂 Gondolom, ilyen már csak antiuqitásban fellelhető ;o) vagy mégsem?

  23. kutyatolvaj says:

    @jadviga79: erre nincs tapasztalatom, az enyem a 255-os modell, masodik eve gyurjuk, egyelore jol birja, heti 4-5 kenyeret sutok vele. Apamnak volt egy 17 eves panasonic, talan az elso kenyersutojuk, meg anno a Quelleben vette, 2x kellett az ustot ujrateflonoztatnia es 1x valami nagyobb csere is szukseges volt, de annyira szerette, h mindig inkabb javittatta. Aztan vett ujat, de az is panasonic, az is sok eves mar. Jol birjak ezek a gepek.

  24. kutyatolvaj says:

    @Transylvanianmixedgrill: Nekem is panasonic gepem van, sorban a hatodik, evekig nem tudtam magam meggyozni, h megeri az arat, mindig megvettem az aktualis ar-ertek aranyban legjobbat. Aztan a legutolso gepcserenel elszantam magam es megvettem ezt. Es VAN kulonbseg. Ezzel minden kenyer, mindig jo (kiveve ha kifelejtem az elesztot vagy a lapatot), a receptet kovetve nem lehet elrontani. Annyira csendes, h ha a nappaliban alszik valaki sem ebred fel ra, ha reggelre teszek oda egyet kesleltetessel. Illetve felebred, az illatara 🙂

    @finom szaftos oldalas: ezek szerint mosogatogeped sincs :P. Okos dolog olyanrol nyilatkozni, amit sosem probaltal. Az en gepem 17 liter vizzel mosogat, annal egy sima obliteshez is tobbet hasznal barki. A mosogatassal toltott idoben csinalhatok mast. Es nem megy tonkre a kezem sem.

    @Kara kán: Az en kenyersuto gepem 550 wattot fogyaszt orankent, tehat kb 600bol kijon egy kenyer, a sutesen es a dagasztason kivul a fogyasztasa minimalis. A sutom 2500 wattot fogyaszt es egy kenyerhez kell 35-40 perc. Eleg egyszeru matematika, melyik kerul tobbe.
    Lidl-be pedig joerzesu ember a labat sem teszi be szerintem, etikatlan ceg.

  25. Lord_M_ says:

    Kenyérsütőgép rulz… mire hazaérünk, vacsira kész a friss kenyér… úgy hogy reggel bedobáltuk a cuccokat a teknőbe… és nem kell vele ott állni és bíbelődni meg dagasztani, pakolni… időzítő… és tádá… lehet lustaság, én inkább azt mondanám : kényelem. Másfelől a melóhelyemen bután néznének ha itt dagasztanám a kenyeret és hazaszaladnék vele bepakolni a sütőbe…

    nektek pedig kitartást és mihamarabbi gyógyulást (ha az lehetséges)

  26. Májkül says:

    Hmmmm, de megkívántam a házikenyeret. Amint hazaérek rögtön beizzítom a kenyérsütôgépet! 🙂

  27. I am who I am says:

    Szerintem is nagyon jó egy kenyérsütőgép a háznál. Nekem ugyan Moulinexem Home Bread Baguette van, nem Panasonic, de a mai napig nagyon elégedett vagyok vele. Pedig nekem nem kell gluténmentes diétát tartanom. Kicsit több, mint egy éve vettem a gépet, azóta csak pár alkalommal vettünk bolti kenyeret, inkább mindig sütjük. Mivel tud baguette-t is ezért nálunk napi használatban van a gép.

    Próbálkoztam előtte gép nélkül is sütni otthon, de nekem bizony nem sikerültek úgy a kenyerek. DNK-t is próbáltam, az se sikerült. Igaz, hogy azt senki se mondta, hogy az, hogy a hozzávalókat jól összekeverjük, az HÁZTARTÁSI ROBOTGÉP DAGASZTÓKARJÁVAL JÓL ÖSSZEKEVERJÜK, nem pedig kézzel. Nekem nincs háztartási robotgépem, a mi háztartásunkba felesleges ugyanis 😀

    Én azért is szeretem a gépünket, mert sok-sok recept van hozzá, így nem muszáj kísérletezni, anélkül is jót lehet sütni. Nekünk ettől függően vannak már saját összeállítású receptjeink is.

  28. jadviga79 says:

    Nincs is jobb a házilag elkészített bagettnél, kenyérnél, csak tényleg rendkívűl időigényes dolog.
    Feltételezem, hogy ezzel a szupercsodával is készíthető bagett, legalábbis a tésztáját biztosan összedobja gluténmentes lisztből is, aztán csak be kell vágni a sütőbe.

    Nálunk elég rendesen igénybe volt véve szinte mindegyik darab. Heti minimum három alkalommal sütés. Nem voltak a gépek túl jó minőségűek, és olyan háromévente tönkrement mindegyik. Vajon ez a típus meddig bírja? Szólhatna, akinek van tapasztalata…

  29. Matsu says:

    @Fuszeres Eszter:
    nem csak legenda, van benne liszt. A McD kaják összetevői, French Fries középtájt:
    nutrition.mcdonalds.com/getnutrition/ingredientslist.pdf
    French Fries:
    Potatoes, vegetable oil (canola oil, hydrogenated soybean oil, natural beef flavor [wheat and milk derivatives]*, citric acid [preservative]), dextrose, sodium acid
    pyrophosphate (maintain color), salt. Prepared in vegetable oil (Canola oil, corn oil, soybean oil, hydrogenated soybean oil with TBHQ and citric acid added to
    preserve freshness). Dimethylpolysiloxane added as an antifoaming agent.
    CONTAINS: WHEAT AND MILK.
    *(Natural beef flavor contains hydrolyzed wheat and hydrolyzed milk as starting ingredients).

    Sokadszorra is igazat mond, ezt a koktélt már a fagyasztáskor ráhintik a krumplira, a sütéskor már nem kell.

  30. @sokadszorra: Lehet, hogy csak városi legenda, de sokszor sok helyen olvastam, így inkább kimarad. Amúgy se sültkrumplin élünk.

  31. szobatars says:

    @Mária:

    Látom, az “én vagyok a világ esze, mindenki más ostoba” mentalitást nemcsak a saját blogodban hirdeted. Még jó, hogy innen nem tudod törölni a neked nemtetsző hozzászólásokat.

    Géppel sütni nem ostobaság, hanem más..ízlelgesd a szót, amit bizonyára nem ismersz. Én magam kézzel dagsztok és sütőben sütök, de nem tartom ostobaságnak a géppel sütést. Feleslegesnek érzem, mint annyi más gépet (pl. mikro), de elfogadom, hogy vannak olyan helyzetek, amikor praktikus szempontból indokolt a használata.

    És még: tolerancia, másság, elfogadás…néhány további szó, amit meg kellene ismerned.

  32. sokadszorra says:

    Érdekes ez a sültkrumplit liszttel megszórják fagyasztás előtt… Anno ültem az előfőző és a sutést végző berendezés közötti válogató szalag mellett, de hogy lisztezőegység sehol nem volt a sütés és a fagyasztás között, az biztos… Ugyanezen a soron készült a mekis (hatan válogattuk az előfőzött szálakat,és így is olyan lett, amilyen…), meg a nagyzsákos-olcsó-xxxxx-sajátmárkás is, aminél az alapanyag nagyságrendekkel jobb minőségű volt.

  33. Jó gépnek tűnik, talán én is kipróbálom.

  34. Fedor says:

    1-2 évig mi is használtunk kenyérsütőgépet. Aztán elromlott, és lusta voltam megjavíttatni 🙂

    Viszont kipróbáltam a kézidagasztás/gázsütő kombót, és évek óta így maradtam. Az effektíve munka így ugyan nem 5 perc, hanem 10, de legalább a végeredmény küllemében is kenyérszerű. Még olcsóbb is, hisz a gáz általányban van, a kenyérsütő meg a villanyszámlát növeli.

  35. eljárfelette says:

    Azt hiszem, ez az a klasszikus eset, amikor teljesen el kéne hagyni a lisztet, szóval nem akarok paleo-reklámot csinálni, de tényleg…

  36. nekemnyafogj says:

    a glutenmentes temahoz nem ertek, nagoyn sajnalom, hogy ilyen problema felmerult a csaladnal, es remelem, csak atmeneti jellegu, ahogy irtad, Eszter.
    ugyanakkor milyen szerencses, hogy eppen egy gasztrobloggernel tortenik ilyesmi, mert lehet, hogy rafer egy kis valtoztatas a gasztroblogger vilagra is. nem tudom, mennyien vannak ezzel igy, de en egy ido utan nagyon meguntam olvasgatni ezeket a blogokat, valahogy egyformava valt az egesz. a glutenmentes kenyer (az a fajta, mai a kepen is lathato) kicsit mindig eszembe juttatja azt, amikor valamikor talan a kilencvenes evek elso feleben bejott a koztudatba a szojakeszitmeny, es megjelentek a praktikak, hogy hogyan kell abbol porkoltot csinalni. persze belatom, hogy nem igazan pontos ez a parhuzam. de valahogy megis ugy gondolom, hogy kivalo alkalom lesz minden olvaso szamara is, ha kicsit frissebb latasmodot kapunk, ahol mondjuk a kenyer, meg a megszokott eteltipus nem annyira alap. gondolom nagyon sokat fog szamitani a gluten es tejmentes egy ev. amihez egyebkent nagoyn nagy kitartast kivanok! (nagyon ugy nez ki, hgoy a jelenlegi atlag mennyisegu glutenfogyasztas egyebkent jot nem tesz senkinek sem, de van, aki erzekenyebb. a tejerzekenyseg is reszben a gluten karos hatasainak is lehet a kovetkezmenye, mert a gluten altal karositott belfalon at konnyebben atjutnak belole olyan anyagok, amik igy erzekenyitenek, egyebkent pedig nem lenne vele gondunk. igy az egy ev letelte utan celszeru elobb visszavezetni a tejet, es csak utana a glutent. na de errol ennyit.) szoval kivancsian varom a valtozasokat, es azt hiszem, ismet rendszeres olvaso leszek. 🙂

  37. sirarcheer says:

    Én sütök sötőben is kenyeret.
    Ezt szoktam:
    desszert.eu/feher_kenyer

    De ne mondja senki hogy a ugyanolyan egyszerű mint a gép.
    Rendesen kézzel dagasztani, keleszteni, mosogatni stb.
    Sokkal több idő és energia, plusz a sütőt elő kell melegíteni, és kb 10 akkora térfogatot kell 250 fokra hevíteni, még a gépnek csak 2szer akkor térfogtatot.
    Melyik lehet a takarékos?

  38. fran7 says:

    @baliquez: Erről a receptről írnál egy kicsit bővebben.

  39. Transylvanianmixedgrill says:

    A kenyérsütőgép nagyon jó dolog…de nem egy ilyen kurvadrága 40-45 ezres. Sose termeli ki az árát.
    Max egy 20 ezres Moulinex Home Bread, ár/érték arányban a legjobb, ráadásul a boltokban kapható recepteskönyvek mind ahhoz a géphez írják. Csillivili egy ilyen Panasoninc, elismerem, de kenyeret nem azért süt az ember, mert csillivilli a gép, hanem mert jobbat akar mint a bolti és olcsóbban. És ekkora beruházás nem fogja behozni az árát…

  40. tibsi says:

    @frikazojd:

    Nincs semmiféle hiszti a gluténnel, max. annyi, hogy aki erre érzékeny, annak tönkrevágja az immunrendszerét, és kap egy szép kis vékonybélrákot. Én is lisztérzékeny vagyok, tudom, mit kockáztat az ember. Pár éve véletlenül megettem egy tál rendes lisztből készült grízestésztát, és pár nap múlva súlyos tüdőgyulladást kaptam (41 fokos lázzal), annyira hazavágta az immunrendszerem. Szóval nem muszáj hisztizni, de a diétát szigorúan be kell tartani.

  41. pif says:

    @Mária: Nem ostobaság, egyszerűen – ahogy Eszter is írja – időt takarít meg vele az ember. A kézzel dagasztott, sütőben sütött kenyeret én is jobban szeretem, de ez nem von le a sütőgép praktikusságából semmit, főleg, ha ilyen szinten szükséges. Ott kb 5 perc az előkészítés és még az első dagsztásnál kb. 5-10 perc kell odafigyelni, hogy hogyan áll össze a tészta, aztán már csak a végén kell kivenni a kenyeret időben, mert különben “beizzad”.
    @Fuszeres Eszter: Sztem mindenképpen először kell beletenni a száraz hozzávalókat és utána a folyadékot. Én a száraz dolgokat egy fa-spatulával össze is kevertem, amíg használtam a gépet és utána tettem rá a folyadékokat. Én általában olíva olajat használok, de a zsír is finom, csak – tapasztalatom szerint – morzsásabb állagú lesz a kenyér És mindig teszek a tésztába balzsamecetet is, mert a savas közeg elősegíti tészta kelését. Nekem a receptem 50 dkg bármilyen liszt, 2,5-2,7 dl víz, 2 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, 2-2,5 dkg friss élesztő. 2-3 dkg balzsamecet, 6 dkg olíva olaj. 60-80 perces kelesztés, 180 fokon 55-60 perc sütés.
    A sütőben sült kenyérrel több a meló – kézi dagasztás, viszont 2 db 1-1,5 kg-os kenyeret is simán bele lehet rakni, így energiatakarékosabb is…
    @CernaGeza: Sztem azért kel meg kevésbé a gépben kenyértészta, mert általában 2x v. valamelyik 3x is átforgatja a masszát kelesztés közben, és az egyik ilyen átforgatás 5-10 perccel a sütés előtt van, így nem tud újra annyira megkelni a tészta.

  42. CernaGeza says:

    @orangutan:

    hát erre nincs orvosság:)

    Én azt csinálom hogy este sütök, majd kiteszem egy rácsra hűlni. Éjjel amikor fel kelek gyereket pesztrálni, beteszem a tartóba, mikor kihűlt.

  43. kriso says:

    Orangutan, úgy, hogy este dagasztasz, formázol, aztán beteszed a tepsit a hutobe. Reggel kiveszed és betolod a sutobe a kifliket/zsemleket. Tökéletesen muködik..

    (Habár ehhez a poszthoz ez teljesen irreleváns, glutén mentes kenyeret gépben sutni praktikus, mint ahogyan Eszter is teszi :))

  44. finom szaftos oldalas says:

    A kenyérsütőgép pont olyan felesleges dolog, mint a mosogatógép. Én is sütök itthon egy ideje. Sima kézi dagasztógéppel dagasztok, sütőben sütök és a tényleges előkészítés így sem tart több időbe, mint 5-10 perc. (Sőt, a dagasztás nélküli kenyér esetén még 1 percbe sem kerül… de nekem az csak frissen ízlik, másnaposan már nem olyan finom)
    Igaz, hogy a sütőbe külön be kell tenni, bekapcsolni, kikapcsolni, de mindössze ennyi a hátrány. Nekem nem érne meg több tízezer forintot (egy valóban működő gép árát) a programozhatóság előnye.
    A másik dolog, hogy kenyérsütőgéppel még nem láttam normális, ropogós héjú kenyeret készíteni…
    ( Az igazi, cserepesre sült kenyérhéj még nekem sem jött össze eddig. Vajaskifliben viszont minden péket verek a házival)

  45. baliquez says:

    Joghurtos-kovászos lepénykenyeret sajnos nem tud gép, pedig azzal klafa a bárányka.

  46. orangutan says:

    Kérdezem azokat, akik gép nélkül sütnek, vagy csak dagasztásra használják, hogyan lesz reggelre friss kenyerük? Felkelnek négykor dagasztani, fél ötkor áttenni keleszteni, ötkor meg bekapcsolni a sütőt? Ugyanez hogy néz ki, ha délutánra kellene friss kenyér, mire hazaérnek munkából?

  47. Rwindx says:

    Én kézzel készítem az otthoni kenyeret, dagasztás nélkülit, sütőben sütve. Kb negyed órás meló van vele + kelesztés + a sütés ideje. Az eredmény mindig egy belül puha, nagy lyukú, kívül eszméletlen ropogós, sokáig elálló kenyér.

    Múltkor nálam landolt egy kenyérsütőgép, kipróbáltuk mert miért ne. Annak az eredménye majdnem a kukában landolt. Persze akár el is elronthattuk, de nem úgy tűnt.

  48. orangutan says:

    @CernaGeza: Alulra megy az élesztő, rá fél kiló liszt, majd az egyéb hozzávalók, legvégül a víz, így nem fog “punnyadni” az élesztő.

    A vizet óvatosan kell önteni, ne kavarja fel a lisztet, mert akkor kiszórja az üst falára és odaég. Legtöbbször vajat adok hozzá (olaj helyett), akkor egyszerűen csak a vajdarabra csorgatom a vizet.

    Panasonic SD-255, 3 éves. Ablak tényleg teljesen fölösleges, ha nem szúrtam el nagyon a hozzávalókat, akkor jó kenyér lett belőle, ha meg igen akkor ablakon át sem lehet segíteni rajta. (szemmelveréssel?)

  49. Maxen1 says:

    @Mária: sőt! otthoni főzéshez tűzhely sem kell, csak pár darab fa, egy kis gyújtós és tűz!

  50. cso zsi says:

    @CernaGeza: Így van. Erre a feladatra viszont jó az “óccsó” teszkós gép is, a dagasztás, kelesztés után megy a sütőbe.

    Nekem egyébként csak az volt a bajom a pékmasinával, hogy ha reggel 7-kor kívántam frissensült kenyeret enni, akkor hajnal 3-4-kor elindult a programozott kenyérsütő, és először kis mozdulatokkal keverte a vizet, és a lisztet, majd neki állt a dagasztásnak. Erre nem annyira jó ébredni, mint a friss pékáru illatára.

  51. Feca says:

    Nekünk Honeywell van, kicsit ipari, de azért szeretem.
    – ropogósra tudja sütni a héjját, 3 fokozat van a kül. héjropogósitásra. Kivül rpogós, belül foszlós 🙂
    – alul a viz, felül a liszt, sztem igy jobban keveredik
    – a liszt tetejére megy az élesztő, igy nem fut meg korán, ha időzitve megy
    – idözitéshez jól kell ismerni a lisztet, különben vagy lágy v. túl kemény lesz a tészta
    – mert amúgy kis viz v. liszt hozzáadásával jól beállitható
    – mindig értetlenül nézek, ha valakinek nem sikerül a géppel a sütés: vagy a gép rossz, vagy valamit rosszul csinálsz. Férfi létemre a kenyeremre még nem volt panasz, csak az, hogy hamar elfogy.

  52. Kara kán says:

    Hülyeség otthon sütni kenyeret, mert rengeteg áramot fogyaszt. Inkább azt kellene kilobbizni a pékeknél, hogy finomabb, egészségesebb pékárut süssenek. Mindenki jól járna. Én egy Lidlben szoktam kenyeret venni, amelynek saját péksége van. Meg vagyok elégedve a minőséggel. Azt szeretem még nagyon bennük, hogy van egy önkiszolgáló kenyérszeletelő gép, amely 2; 1,6 és 1,0 cm vastag szeletekre vágja a kenyeret. Így otthon nem kell állandóan kínlódni a késsel, és telemorzsálni a konyhát. Persze, van amikor máshol vásárolok, és olyankor más a helyzet.

  53. frikazojd says:

    de nagyon nem birom a hisztit ezzel a glutennel.. en is erzekeny vagyok minden szarra, de nem erdekel. en nem fogok olyat enni ami nem izlik. es miota nem erdekel, egyre kevesbe vagyok rosszul pl. a tejtol. es macskam is van, direkt, ugyanis regebben felholyagosodott a borom tole. mar nem. megunta a hisztit. ennyi. az erzekenyseg, meg a hiperaktivitas 3 pofonnal gyogyithato (persze az allergia meg az anafilaxias sokk az mas)

  54. mcs says:

    bocsánat a közbevetésért, de ha valaki nem bírja a gabonaféléket (szinte semennyire) az minek küszködik a gabonafélékkel mégis?

  55. CernaGeza says:

    @LHedvig:
    …”Megjegyzem, én azt sem értem, hogy valaki megdagasztja, keleszti a kenyérgépben, utána kiveszi sütni. Minek? Mi célból?…”

    mint írtam, azért sütöm sütőben a gép helyett, mert lazább, nagyobb térfogatú, foszlósabb lesz. ennyi.

  56. LHedvig says:

    Kedves Fűszer és Lélek!
    Nekem is Panasonic gépem van és ne hallgass senkire, nem véletlenül nincs ablaka (az enyém tavaszi ‘modell’ és nincs neki) és persze, hogy alulra kell tenni a hozzávalókat, felülre a vizet. De nem ezt akartam írni. Nem akarok hülyeségeket írni, mert a gluténmentes diétához nem értek, de láttam a MediLine Bioáruházban olyan kenyérlisztet, aminek az volt a neve, hogy Glutenix. Webáruházakban is kapható. Esetleg egyszer ki lehetne próbálni én ugyanennek a márkának a diabetikus változatát sütöm, annak az a neve, hogy Diabestar. És nagyon finom. Ne hallgass senkire, használd a gépet. Megjegyzem, én azt sem értem, hogy valaki megdagasztja, keleszti a kenyérgépben, utána kiveszi sütni. Minek? Mi célból? És az hogy kelesztés közben megmozgatja a tésztát, az az ‘ejtés’, az akadályozza meg, hogy túlkeljen a tészta. A kenyereimet meg lehet nézni a Facebookon, a Kilófaló Klub honlapján. “Kellemes” sütögetést kívánok neked!

  57. pif says:

    @Fuszeres Eszter: hát nekem az occsó gépen, nem tudott ilyet, de most már a szemétdombon hever. 2,5 évet bírt a dagasztólapát…
    @CernaGeza: Vszínű így van…

  58. @CernaGeza: Ez igaz lehet, de ebben a gépben egy külön kis tartályba kell tenni az élesztőt, amit a gép később ad a tésztához.

  59. CernaGeza says:

    @pif:

    – Valószinüleg azért írják a kenyérsütők használati utasításai, hogy a folyadék menjen alulra, mert időzítővel is sokan használják a gépet.

    Ha este pakolok be és reggelre állítom a sütést, nem szerencsés hogy az élesztő a vízben punnyad órákon át. Ha a liszt elválasztja őket, ez nem történik meg.

  60. @Valaki Innen: Hehehe! Jogos különben.
    Sajnos voltak a srácoknál tünetei, de ez egy gasztroblog, nem undorítanám el az olvasókat a gasztroenterológiai tünetekkel, de volt oka, hogy orvoshoz mentünk.
    Különben van olyan, hogy a bélrendszer gyulladásban van valamiért, és azt egy éves diétával rendbe lehet hozni, és utána óvatosan duhajkodni az étellel. Meglátjukj, mi mire jutunk.

  61. pif says:

    @Mária: Nem ostobaság, egyszerűen – ahogy Eszter is írja – időt takarít meg vele az ember. A kézzel dagasztott, sütőben sütött kenyeret én is jobban szeretem, de ez nem von le a sütőgép praktikusságából semmit, főleg, ha ilyen szinten szükséges. Ott kb 5 perc az előkészítés és még az első dagsztásnál kb. 5-10 perc kell odafigyelni, hogy hogyan áll össze a tészta, aztán már csak a végén kell kivenni a kenyeret időben, mert különben “beizzad”.
    @Fuszeres Eszter: Sztem mindenképpen először kell beletenni a száraz hozzávalókat és utána a folyadékot. Én a száraz dolgokat egy fa-spatulával össze is kevertem, amíg használtam a gépet és utána tettem rá a folyadékokat. Én általában olíva olajat használok, de a zsír is finom. És mindig teszek a tésztába balzsamecetet is, mert a savas közeg elősegíti tészta kelését. Nekem a receptem 50 dkg bármilyen liszt, 2,5-2,7 dl víz, 2 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, 2-2,5 dkg friss élesztő. 2-3 dkg balzsamecet, 6 dkg olíva olaj. 60-80 perces kelesztés, 180 fokon 55-60 perc sütés.
    A sütőben sült kenyérrel több a meló – kézi dagasztás, viszont 2 db 1-1,5 kg-os kenyeret is simán bele lehet rakni, így energiatakarékosabb is…
    @CernaGeza: Sztem azért kel meg kevésbé a gépben kenyértészta, mert általában 2x v. valamelyik 3x is átforgatja a masszát kelesztés közben, és az egyik ilyen átforgatás 5-10 perccel a sütés előtt van, így nem tud újra annyira megkelni a tészta.

  62. Valaki Innen says:

    Nem kenyerem más életében túrkálni, de egyszerűen megöl a kíváncsiság. Egy egész család hirtelen mindenfélére érzékeny lett? Ez hogyan derült ki? Tünetei voltak? Vagy valaki ezt hirtelen megállapította?
    Azért kérdezem, mert egyszer régebben egy rokonom elment egy “allergiavizsgálatra” csak úgy kíváncsiságból, és kimutatták, hogy sok mindenre amit evett addig, allergiás. Ezekkel felhagyott, lefogyott, sápadt lett, szerencsétlenkedett az étellel. Egy év múlva megunta és evett mindent mint előtte. Azóta semmi baja.

    Tehát hogy működnek ezek? Lehet, hogy én is allergiás vagyok valamire tünetek nélkül? Viszont akkor mitől allergia?

  63. pasinda says:

    @Mária: “De bizony, a kenyérsütőgép az egy ostobaság.” (Hm!) Sommás vélemény…Én talán nem lennék ilyen határozott ebben. (Mikrót meg, ha nem kaptunk volna, nem vennék.) 12 éve használunk k.sütőgépet, eddig 5 darabot – egyelőre. Négy még működik, az első javításra szorul. A legelső és a legutolsó szerzemény, egy tizenéves, ős-Panasonic készíti a legjobb kenyeret. Mindkettő “buta” programmal, az utóbbinál két lehetőség közül lehet választani. Kenyér, vagy tészta. Ennyi! Az eredmény viszont mindent felülmúl. Mindegy, hogy milyen márkájú a gép, a benne lévő program határozza meg a kenyér milyenségét.Azt pedig csak kipróbálás után lehet eldönteni. Ezért köszönöm a cikket, nagyon jó! Csak egy javaslat, s egyben kérdés is:kacsazsír helyett próbált már valaki kókuszolajat? Előzetes köszönet az ötletekért – ha lesz még!Sok sikert mindenkinek!

  64. CernaGeza says:

    – Én a kenyérsütő gépet csak dagasztásra használom, és a dagasztás elkészültével rögtön egy szilikonformában beteszem a gázsütőbe. Ott kel egy fél órát, majd 25 perc alatt sül készre.
    Engem az zavart a “gépi” kenyérben, hogy tömörebb tésztája lesz és kisebb térfogata, mintha a sütőben sütöm. (ennek oka nem világos)

    – Mivel jelenleg is egy kenyér kel a sütőben, szívesen lefényképezem a “készterméket”, látványra is bizalomgerjesztőbb mint a gépi kockakenyér.

  65. m e o w says:

    @ciccmicc: Teljesen receptfüggő. Nekem van egy olivaolajos fehérkenyér-receptem, annak olyan finom ropogós lesz a héja, hogy csak na. Bár azt nem tudom, milyen a pesti kenyér héja :-). Tapasztalatom szerint általában igaz, hogy a tejjel-vajjal készült kenyereknek puhább, míg a csak vízzel, kevés olajjal készült kenyereknek keményebb, ropogósabb lesz a héja a gépben.

  66. @Mária: Nézőpont kérdése, nekünk meg mikrónk nincs, úgyhogy grillezni se tud 🙂

  67. Mária says:

    De bizony, a kenyérsütőgép az egy ostobaság.

    Nagyszerű pékárut lehet sütni normál gázsütőben, de én grilles mikróban is tudok kenyeret sütni, nagyon finom!

    Egy biztos: aki egyszer rákapott az otthoni kenyérsütésre, az nem vesz többet bolti kenyeret, ez biztos.

    Az otthoni kenyérhez viszont NEM kell a kenyérsütő gép, ez biztos.

  68. ciccmicc says:

    Engem az egyetlen, ami visszariasztott eddig a kenyérsütőgépektől, hogy én marhára szeretem a bolti kenyér ropogós héját, és mindig úgy tűnt, hogy a kenyérsütőgép inkább ilyen pestikenyér-szerű héjat süt. Szerintetek?

  69. @bélabácsi2: Sajnos a laktózt se, sőt a kazeint se, és a glutént se. Nem egyszerű.

  70. bélabácsi2 says:

    Biztos, hogy glutén érzékenység?
    Nem véletlenül laktóz?
    Ugyanis mindenbe, de mindenbe, még a kenyérbe is belesütik a pékek a tejport, vagy egyéb laktóz alapú adalékot. Párom laktóz érzékeny és nem tudja megenni a péksüteményeket, kenyeret. Ritkaság olyan kenyér, amiben nincs tej! Én magam ezért gondolkodom kenyérsütő gépben.
    Csak megemlítem, hogy a sokat reklámozott görcsös hasmenés elleni gyógyszerben is van laktóz, (rá van írva), ami ugye a népesség nagy százalékában ismét csak görcsös hasmenést okoz. Itt tartunk sajnos.

  71. @sirarcheer: Igen, ebben pont fordítva kell, mint a többi gépben, meg is indokolják, hogy ezzel a tömítő gyűrűt kímélik.

  72. sirarcheer says:

    Nem tudom lehet-e ajánlani másik oldalt de én itt nagyon sok segítséget kaptam kenyérsütőgépekkel kapcsolatban:
    emargit.gportal.hu/

  73. sirarcheer says:

    Szia!

    Gratulálok a gépedhez.
    A folyékony hozzávalókat nem alulra kell tenni?
    Eddig két kenyérsütőgépet használtam, igaz ezek olcsó kategória (Tesco, Hausmeister 1300) de mindegyik leírásban az szerepel hogy először a folyékony hozzávalók+ só utána liszt/lisztek majd a tetejére az élesztő. Pont azért hogy a gép el tudja dolgozni rendesen.
    Én lisztkeveréket szoktam venni (CBA Brotzauber) ehhez csak víz kell és mehet a sütés.

  74. m e o w says:

    De jó! Megmondom őszintén, én elég rosszul éreztem magam, amiért gépben sütök, látva, hogy te mindent kézzel készítesz. És biztosan jobb is úgy. De a gép annyival egyszerűbb. Tényleg csak pár perc, és legközelebb már csak a finom kenyeret kell kivenni. Ja, és az enyém tud baguettet is :-).


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!