Fűszer és Lélek

Luxus Mádon

Gyakran járunk Mádra, főleg ősszel, ugyanis ott terem a kedvenc szilvám, az egyik utcában, és muszáj figyelnem, hátha kinő egy kis csemete az öreg fa mellett, amit vihetek is haza. Eddig vagy nem nőtt, vagy más is rájár a remek szilvára, és figyeli a kis magoncot.
Nem Toscana, Mád!
Tegnap a Gusteau-ban ebédeltünk, ami Mád új étterme, a tulajdonosok megnevezése szerint Kulináris élményműhely. Nem túl gyakran írok ebben a blogban éttermekről, de ez alól a Hegyaljai vendéglők kivételt képeznek. Úgyhogy mindenképp itt a helye a Gusteau-nak is, főleg, hogy komolyan elkápráztattak. Bevallom, gyakran úgy vagyok a falusi helyekkel, hogy ha egy füzetben pontoznám, akkor mindig elnézőbb, bőkezűbb lennék velük, mert ott motoszkálna a gondolat a fejemben, hogy elnézőbb legyek, hiszen nem lehet könnyű jó séfet, alapanyagot, felszolgálót, stb. találni.
Hát itt nem kellett elnézni semmit, a kifejezetten a Szent Tamás borokhoz készített ételek tökéletesek voltak. Az ebédet egy borkóstolóval kezdtük a pincében, ahol ifjabb Szepsy István mutatta be a 2010-es hordómintákat, majd az étteremben folytattuk a kóstolást, ahol a 2009-es borok mellé készült fogásokkal egészítették ki a borokat. Figyeltem az asztaltársaim reakcióját, senki meg se tudott szólalni a gyönyörtől, egyedül a vajbabbal volt valakinek problémája: túl édes. Mármint a bab maga, és nem a belőle készült étel 🙂 Nagyobb bajunk soha ne legyen!
A pince gyomrában
Több helyen írtam már, hogy  az az álmom, hogy Magyarországon minden borvidéken legyen legalább egy jó étterem, ahol nem csak vacsorázni lehet, hanem képesek a borhoz főzni. Jelentem, Tokaj-Hegyalján már két ilyen is van (a másik a Sárga borház) , úgyhogy tessék beülni az autóba is levezetni. Két óra mindössze!
Na de vissza a Gusteau-hoz. A legtöbb alapanyag helyi, olyannyira, hogy a tulajdonosoknak ötven kecskéjük legel a szőlőtőkéktől nem messze, de van négy marhájuk, és erdejük is, ahol a vadakat lövik. 
Első alkalommal voltam itt, de kedvenc hegyaljai felszolgálónkat Dénest találtuk az ajtóban, úgyhogy rögtön otthonosan éreztük magunkat. Dávid fiam már úgy is hiányolta, nem tudtuk hova tűnt a régi helyéről. 
Leírom menüt, nem azért, hogy bárki éhen haljon munka közben a számítógép előtt, csak azért, hogy érezzétek a stílust. 
Ez volt az egyik kedvencem
Szent Tamás Középhegy félédes 2009

LIBAMÁJ TERRINE  KALÁCCSAL, CSIRKEMELL FILÉVEL ÉS ZÖLD ALMÁVAL

Szent Tamás nyulászó hárslevelű 2009

VAJBAB VELOUTE KAPROS TEJFÖLHABBAL ÉS PAPRIKAOLAJJAL

Szent Tamás mád furmint 2008

LASSAN FŐZÖTT TOJÁS. HÁZI TÉSZTÁVAL ÉS ZÖLDFŰSZERES KECSKESAJTTAL

Szent Tamás tercze furmint2009

KONFITÁLT SZÜRKEHARCSA, HALÁSZLÉ MÁRTÁSSAL ÉS TÚRÓGOMBÓCCAL

Szent Tamás Szt.Tamás furmint 2009

KEMENCE BEN SÜLT KAKUKKFÜVES KECSKECOMB, KONFITÁLT LAPOCKÁVAL ÉS LECSÓVAL

Szent Tamás 3909 Késői Szüret 2009

VAJASKEKSZES MANDULÁS SÜLTFAGYI ASZALT ÉS SÁRGABARACK RAGUVAL

Újra csak azt tudom mondani, hogy gyertek Tokaj-Hegyaljára! Jó lesz! 🙂 Egyre jobb!
Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Nagyon klassz amit írtál és ami van,de ne haragudj meg érte, kicsit olyan pesties a dolog,"levezetni" ugye a pesti ember bárhova megy -lemegy-igen a földrajzi helyzet is de itt momentán ha jól tudom,nincs nagyon észak-dél vonatkozás.A két óra mindössze bizony ahol én élek nem stimmel…szóval vagyunk még sokan itt "lent"sőt többen mint "fent" vagyis most itt Pestre gondolok,de ez nem von le semmit a blog értékeiből, nyilván mindenki a maga életteréről tud dolgokat de most valahogy egy kicsit kirekesztve éreztem magunkat,pl Szeged és környéke is

  2. Anonymous says:

    Mi az Oroszlanosba szoktunl menni Tallyara a nagy csaladi ebedre. Eddig mindig jo volt! K

  3. Anonymous says:

    Mi megyünk augusztus közepén.

  4. :-)Majd ha véletlen találok 20 milliót a számlámon, akkor feltétlen felveszem majd a sóletet és a flódnit is a Fűszeres étterem étlapjára 😉

  5. Anonymous says:

    Igen, igen, igen! Én is mennék! Legyen sólet és flódni is!

  6. Katka says:

    Ez elég jól hangzik! Öt éve voltam Tokajban és környékén, és rettenetes volt a gasztronómia. De olyan jókat írsz róla, hogy még a nyáron megnézzük mi fejlődött arrafelé.Nálatok nem lehet vacsorázni? Fűszeres Étterem mikor nyílik? 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!