Fűszer és Lélek

Használt olaj gond kipipálva

Őszintén: ti mit csináltok a használt sütőolajjal?

Nálunk nem keletkezik sok ilyen, de azért szerintem fél év alatt összejön olyan két liternyi. Eddig neszkafés üvegbe gyűjtögettem, mert annak széles a szája, és könnyű beleönteni. Aztán amikor félig megtelt, már gyűlöltem ránézni, erősen rátekertem a tetejét és kidobtam a kukába.
Álmélkodva hallgattam, hogy vannak olyan szerencsések, akik a munkahelyükön gyűjtik közösen, és a cég elviteti, és olyat is hallottam, ahol kétévente van veszélyes hulladék gyűjtés a kerületben. 
 
De most a MOL kutakon (igen, a benzinkút!) leadhatjuk, és ők díjmentesen kezelik tovább. A városi benzinkutaknál érdemes próbálkozni, első körben száz helyen tudják fogadni az olajat. Aki májusban megy, kap egy olajtartót, amiben otthon gyűjtheti, é a kúton kicseréli a benzinkutas. 
A használt olajat aztán megtisztítják, és biodízelt készítenek belőle. 
A biodízel annyiban jobb a hagyományostól, hogy az égetésével keletkezett széndioxid nem haladja meg azt a mennyiséget, mint amennyi oxigént a növény termel amiből az olaj készül. Ezen kívül nem kell több ezer kilométerről ideszállítani az üzemanyagot, ezzel is jelentősen csökkentve a levegőbe kerülő károsanyag mennyiségét.
Hát, így került a MOL a zöld rovatba. Klassz!

 

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Én ma próbáltam Miskolc Búza tér Mol benzinkút. Az olajat átveszik viszont gyűjtőedényt még nem kapottak. Nem tudták infot adni, hogy mikor lesz.Üdv: Anita

  2. zoli says:

    én visszatöltöm az olajos üvegbe és leadom a hulladékudvarban (http://hulladekudvar.hu/lakossagi-hulladekudvarok-adatbazisa)

  3. Szciklon says:

    Az étolajderítőt ismeritek? "A sütéskor elhasznált, maradék étolajba keverve eloszlik és megköti a lebegő szemcséket, valamint a telített zsírsavakat. A szilárd részecskék ezután lassan leülepednek, és felette ott marad a tiszta étolaj, a derítő ezzel szinte regenerálja az olajat. A tiszta rész ezután újra felhasználható."Így mindjárt kevesebbet kell elvinni a gyűjtőhelyre.

  4. dióhéj says:

    aztaaaa, ugyanezt csináltam én is, de ez szenzációs, körül is nézek nálunk a városban 🙂

  5. duende says:

    Én is összegyűjtöm, és a férjem elviszi a munkahelyére, mert oda megy mindig egy cég a használt olajért és elszállítja.

  6. algernon says:

    Csatlakozom Zolihoz, mi is visszatöltjük és a lakossági hulladékudvarba visszük, csak annyit tennék hozzá, hogy a kiürült olajos flakonokat is itt adjuk le, mivel ezek is veszélyes hulladéknak minősülnek.

  7. timcsa says:

    Mi is összegyűjtjük és leadjuk a hulladékgyűjtő telepen.Most aztán irány MOL, és ide nekem az a gyűjtőkannát :)Köszi az infót!

  8. Drachenkopfhändler says:

    itt nálunk van külön konténer a használt olajat abba kell beönteni.nagyon szigorúan veszik, komoly pénzbírságot rónak ki arra aki ezt nem tartja be.

  9. szotyirapenzt says:

    Kössz!Több éves (komolyan!) használt-olaj gyűjteményem van, abban a reményben, hogy majd csak leadhatom valahová, de már nagyon frusztrál a látványuk. Végre!

  10. Aná says:

    A lehel piacon bizonyos időben vissza lehet vinni. Mi vagy ásvány vizes palackban, vagy üdítős dobozban szoktunk odavinni az olajat/zsírt.

  11. Márti says:

    Többnyire, én is összegyűjtöm és a kukában végzi! Nagyon ötletesnek tartom az újrahasznosítását. Régen, szappan főzésre használták fel 🙁

  12. Anonymous says:

    én odaadom a traktorista sógoromnak, aki beleönti a munkagép tankjába. ez persze nem legális, de a motor tökéletesen megy vele 🙂

  13. Anonymous says:

    Én ma próbáltam ki az egyik benzinkutat (Gubacsi úti), olajat visszavesznek, ez tény, de gőzük sincs arról, hogy én milyen olajtartót szeretnék…valaki próbálta már rajtam kívül a kijelölt benzinutak valamelyikénél?Anek

  14. Anonymous says:

    Kedves Eszter!Te hogyan jutottál ilyen gyűjtőedényhez?Engem1) Elküldtek, hogy még el sem kezdődött az akció2) Hozzak olajat, és csak akkor adnak.Ez végülis rendben van így, csak szerintem hiányos a részükről a tájékoztatás.Köszi:FR

  15. rhumel says:

    Ez remek!!! Sőt, útba is esik munkába menet az egyik benzinkút. Igaz, nem sok olaj használódik és marad meg, de ezentúl nem dobom ki legalább a kisüvegnyit se. (ugyanúgy zajlott eddig nálunk is, mint ahogy leírtad:)Kösz az infót.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!