Fűszer és Lélek

Fűszeres tönkölykifli

Kaptam egy adag nagyon finom házi tehénsajtot, és valahogy úgy éreztem ez a sajt kiflit kíván, méghozzá valamilyen teljes kiőrlésű lisztből készültet. Nem tudom miért jutott eszembe, mert kiflit leginkább simalisztből szoktam sütni, de mivel volt itthon hozzá minden, gyorsan bedagasztottam.
Ez lett a vacsora: langyos kifli, érlelt tehénsajt, vörösbor.
Egyszer gyerekkoromban egy Nemere regényben olvastam, ahogy a regényhősök meleg kiflit, házi sajtot, és bort vacsoráztak. Ott a világtól elzárva éltek családok, de a történetre nem emlékszem, csak erre a vacsorára 🙂
Hozzávalók:
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg tönköly sima liszt
1 kk sikér
3 dl langyos víz
0,5 dl extraszűz olívaolaj
1 dkg friss élesztő
1 kk őrölt kömény
1 kk durvára őrölt bors
1 kk őrölt koriander mag
1 kk méz
Alaposan kidagasztottam a tésztát, letakartam, és hagytam duplájára kelni, ez kb. másfél órát vett igénybe. Tíz részre osztottam, kifliket formáztam belőle, és 240 fokra előmelegített sütőben tizenöt perc alatt szép pirosra sütöttem.
A képen már Gábornak csomagolom uzsonnára, és körözött van benne.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Eszti olyan gyönyörű, hogy szinte megszólal:) Mostanában csak bajor rozskenyeret és tk-s kiflit, esetleg zsömlét eszek. El fogom készíteni. Köszönöm szépen a receptet. Fruzska

  2. szemirámisz says:

    Eszter, ez a kifli tökéletes!!!Hú, már viszem is a receptet! Köszi!Fiatalabb koromban nagy Nemere rajongó voltam, megvan van 40 könyve.Erre a történetre nem emlékszem, de az biztos, hogy volt izlésük a szereplőknek!Ettől finomabb vacsi nem is kell!:))

  3. K.SZ. says:

    Kedves Fűszer és Lélek!Neked szeretném átadni ezennel a kreatív blogger díjat!üdv.juharsziruphttp://juharszirup87.blogspot.com/

  4. szemirámisz says:

    Na, végre megjavult a sütőm, úgyhogy ezzel a kiflivel szeretném felavatni az új fűtőszálat benne. :))Lenne egy kérdésem: amikor megformáztad a kifliket, hagytad még kelni a tepsin, vagy rögtön mentek a sütőbe?

  5. Kelt még olyan félórát, amíg a sütő felfűtött. Remélem jól sikerül majd!

  6. szemirámisz says:

    Én is! Majd beszámolok róla. :))Sokat sütök tk. liszttel, de még sosem lett belőle ilyen szép péksütim,mint ez!Olyan, mintha fehérliszből lenne…

  7. A Lipiliszt kft. bio tönkölylisztje, én is el vagyok ájulva a minőségétől, ennyire jót még soha nem vettem!

  8. szemirámisz says:

    Tudsz esetleg javasolni beszerzési forrást? Lehet,hogy jobb,mint amit én használok?Nálunk a faluban van egy termelő, szintén bio a tönkölybúzája, mert tudom,hogy nem permetezi. Van egy otthoni,kis kézimalma, azon darálja le, nála veszem a lisztet.

  9. szemirámisz says:

    Elkészültek a kiflik, nagyon finomra sikerültek.Csak a fűszereket igazítottam az én ízlésemre, máson nem változtattam.Köszönöm a receptet!

  10. Rukola says:

    Nagyon jól néz ki! 🙂 Sikért honnan lehet szerezni? És ajánljatok akkor egy Nemere regényt is egyúttal!

  11. Anonymous says:

    Mi lesz, ha kihagyom a sikert? Lehet valamivel helyettesiteni?

  12. Anonymous says:

    Az orolt komeny melyik fajtabol valo? A magyar komenymag orolt valtozata vagy romai komeny? Koszi!

  13. A sikér, az tulajdonképpen búzafehérje, könnyebb lesz tőle a kenyér. Ha kihagyod, akkor is jó lesz, legfeljebb kicsit nehezebb lesz a kifli.A kömény sima fűszerkömény volt.

  14. Anonymous says:

    Nyami! Imádom az ilyen rusztikus kifliket. Reggelire is.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!