Fűszer és Lélek

Fetás, sütőtökös gnocchi

sütőtök+gnochi

Tegnap este sokan gyűltek össze a pici lakásunkban megünnepelni a zsidó újévet. Egyszerre nem is tudtunk leülni, de ez egyáltalán nem volt, baj, leginkább úgy is mindenki a konyhában szeret beszélgetni, valamilyen jóféle bort kortyolgatva. Az ünnepi vacsorák általában egyet jelentenek a hússal. Így alakult, a hús ugyanis sokkal nagyobb érték volt régen, mint manapság, így ezzel emelték az ünnep fényét. Most, amikor a gyümölcs néha drágább, mint egy kiló hús (cseresznye, meggy idén) már nem annyira fontos dolog ez, de azért a legtöbb család ma is valamilyen nemesebb húst igyekszik ilyenkor az asztalra tenni.

Igen ám, de tegnap volt egy vega pár is nálunk. Ők azt mondták, hogy rájuk nem kell külön főzni, elég lesz nekik a kalács, az alma, a méz és a cimesz, de ezt egyszerűen nem engedhettem, hiszen nem büntetésből jöttek hozzám.
Feta sajtos, sült tökös gnocchit sütöttem nekik, igaz azon lehet vitatkozni, hogy most ez valóban gnocchi-e, vagy csak valami krokettféle, de ha ez gnocchi, akkor a sütőtökös is az. Arra gondoltam, hogy a sütőtök édessége megfelel az ünnepi követelményeknek is: édeset kell enni, hogy édes legyen az új esztendő.
A kész gnocchikat zsályás, vajas Philadelphia sajtkrémbe forgattam, így lett igazán amerikai, a receptet úgy is onnan kaptam.
 
Hozzávalók:
70 dkg megsütött, majd összetört sütőtök
30 dkg fetasajt áttörve
30 dkg liszt
1 tojás
bors
szerecsendió
 
A hozzávalókat összegyúrtam, majd lisztes deszkán rudakat formáztam belőle, végül ezeket két centis darabokra vágtam. Vaj és olívaolaj keverékén sütöttem meg mindkét oldalukat szép pirosra.
Közben elkészítettem a mártást:
10 dkg vajban ropogósra sütöttem húsz zsályalevelet, majd belekevertem két doboz Philadelphia sajtkrémet és két deci tejszínt. Sóztam, borsoztam, és a forró gnochikra szedtem.
Nagyon finom lett, húsevőknek is ajánlom!

 

Címkék: , , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Fantasztikus vagy Eszter! Állam esik le…Szuper!Ofélia

  2. Anonymous says:

    Egészen eddig receptig fel sem merült bennem, hogy vegának lenni jó. :)Üdv:medvedr

  3. zsófi, gábor says:

    A sütőtökös gnocchi abszolút autentikus, az olaszok elég sok sütőtököt használnak. Gnocchiba egyszerűen csak fele tört krumpli-fele sült-áttört sütőtök arányt használnak. Én is imádom, ott feltétként vajban (soha olyan isteni vajat, mint ott…) friss zsályalevelet dinszteltünk, nagyon jól passzol az íze.

  4. Patrick says:

    Szia! Eszter, hogy viseled a sertéshús bannert blogodon? Ez valami poén lenne:) ?

  5. Icus says:

    Csodás ez a gnocci. Olyan igazi meleg őszi színe van. Melengeti a testet és a lelket.sonst

  6. Bori says:

    Ajaj, már megint egy nagyon csábító fogás…igazán különlegesen hangzik 🙂

  7. Anonymous says:

    Óh, ez istenien hangzik, pedig nem is vagyok vega!Lili


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!