Fűszer és Lélek

Így készül a legjobb lecsó, szavazás

Valamikor tavasszal, amikor a nyári Stahl magazinba főztem a különböző lecsókat, Judit asszisztense megkérdezte, hogy én a magyar lecsóhoz se húzom le a paradicsom héját?

Bevallom, nem szoktam lehúzni, nálunk annyira gyakran van lecsó a szezonban, hogy nem lennék hajlandó kétnaponta megtenni ezt. Viszont elkezdett érdekelni a téma, hogy ki hogy főzi a lecsót, és meg is kérdeztem negyven barátomat/ismerősömet a témában. Aztán összesítettem a válaszokat, és elkészítettem a “tökéletes lecsót”. Sokszor előfordul velem, hogy paprikát még csak-csak kapok elfogadhatót, de a paradicsom kritikán aluli. Ilyenkor bizony hámozott, olasz paradicsomkonzervet használok, és azt kell mondanom, megéri az árát.
De lássuk, mit kérdeztem a lecsóteszt alanyaitól, és mi lett az eredmény? A százalékokat kerekítettem.
Milyen arányban kerül a lecsóba paprika és paradicsom?
20% fele-fele
65% kevesebb paradicsom, több paprika
15% több paradicsom, mint paprika
Megpucolod-e a paradicsomot a lecsóhoz?
35% igen
65% nem
A hagymát kockára, vagy karikára kell vágni a lecsóban?
50% kockára
50% karikára
(Mivel én karikára vágom, így ezzel főztem most is)
Elengedhetetlen-e a lecsóba a kolbász?
25% elengedhetetlen
75% nem fontos
Szalonnával, zsírral, étolajjal, vagy olívaolajjal indítod a lecsót?
45% szalonnával
20% zsírral
15% étolajjal
20% olívaolajjal
A paprikát karikákra, csíkokra, vagy kockákra vágod?
35% karikákra
45% csíkokra
20% kockákra
Kell-e cukor a lecsóba
55% igen
45% nem
Kell-e pirospaprika a lecsóba?
70% igen
30% nem
Kell-e köménymag a lecsóba?
60% kell
40% nem kell
Mit tartasz fontosnak a lecsófőzéssel kapcsolatban? (Ide szöveges választ vártam, azokat írom le, amit többen is említettek)
Bográcsban az igazi
Akkor jó, ha a paprika még egy picit ress
Ugyanolyan fontos a lecsóhoz a puha, friss fehérkenyér, mint a jó paradicsom
Nem árt bele egy gerezd fokhagyma se
Egy csipet fahéj kiemeli az ízeket
Fúj tojásos lecsó/ a tojásos lecsó a legjobb a világon
Ha nem csíp, nem is lecsó
Bogyiszlói paprikát akarunk
Összegezve: Szalonnát olvasztunk, lehetőleg bográcsban, majd erre jön a hagyma, ha az megpuhult, a pirospaprika, utána a paradicsom, amit nem fontos megpucolni, és kevesebb a mennyisége, mint a paprikának, de kell hozzá egy csipet cukor és köménymag is. A paprikát csíkokra vágjuk, és a paradicsomhoz adjuk. Mehet bele fahéj, csípős paprika is, lehetőleg bogyiszlói.
A nagy tanulság: mindenki úgy csinálja, ahogy szereti!

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Boti says:

    Azért lecsóba olasz konzervet önteni több, mint… Nem kell mindig a leg…. hülyeségnek bedőlni. Minden ételnek megvan a maga szezonja, nyáron eszünk lecsót, télen maximum a magunk által elrakottat, nyáron pedig vagy termesztesz otthon paradicsomot /még az erkélyen is lehet a negyediken/, vagy tudod, hogy melyik néninél kapsz normáálisat, hogy ne kelljen ezer kilométeres konzervet enned.

  2. Morzsa says:

    Nálam nagy mix az egész, félig ratatouille, félig mindent bele lecsó. Cseppet sem autentikus, de mi így szeretjük:sonka, kolbász ropogósra sütve, zsír leöntve róla. Ez a végén visszamegy bele, 1 pár felkarikázott virslivel (csak, hogy a családban mindenki megtalálja, amit szeret)Hagyma: karikára vágva, a kisült zsírból veszek vissza egy keveset, azon pirítom és megy rá pirospaprika is.Paprika nagy kockára, ha lehet nálam is vegyesen, mehet bele vastag húsú kápia, kaliforniai vagy paradicsompaprika is és kb. 2:1 arányban a paradicsommal. (tehát több paprika)Paradicsomot nem pucolom, de legtöbbször, hacsak nem saját vagy anyós termés, akkor nálam is olasz konzerv vagy a Cora saját márkás üvegese.Mindenképp megy bele egy kisebb cukkini meg egy kisebb padlizsán (szintén hámozatlan), mert annak marad a "teste" és jó ráharapni.Pici cukor is megy bele.Fűszer a bors és a kömény.Ja, és se tojás, se rizs, hanem csak jó, friss kenyér.

  3. Edus says:

    Én is Gyöngyöshöz hasonlóan készítem a lecsót!!!!! A férjem apai nagyszülei délvidékről származnak,onnan a recept! A férjem a tojásos-kolbászos lecsót és az ugyancsak családi recept alapján készült rizses lecsót szereti a legjobban!!!! Édesanyáméknál a tökös lecsó hagyományos étel, húsos szalonnával indítva:)))) hmmmm,fincsi nagyon!!! Anyukám csinálja a legjobban!!

  4. Anonymous says:

    Nekem a Váncsa féle meghatározás tetszik legjobban: Lecsó az, amit a készítője annak szán.Üdv: medvedr

  5. Edus says:

    Váncsa jól mondja, mert ahány ház , annyi szokás!!!!

  6. Edus says:

    Igaza van Váncsának, mert ahány ház annyi szokás!!!!!

  7. Aliz says:

    Nekem az ötlet tetszik nagyon, hogy több véleményből gyúrtál össze egy receptet.:)

  8. Zsuzsa says:

    Nagyon izgalmas lehetett összeírni, jó ötlet 😀 Az enyémből pl. nem hiányozhat az Erős Pista, s paraszttarhonyával esszük. Nagyon finom. Viszont Anyukámé más, s az övét csak finom friss kenyérrel tunkolva szabad enni 🙂

  9. Bombadil Toma says:

    úgylátszik én a mainstreamhez tartozom, mert nagyjából úgy csinálom, ahogy ez az "összegzett" lecsó készül:) nálam az arány hagyma-paprika egyforma mennyiség és fele annyi paradicsom. ha nincs saját termésű, akkor olasz mutti konzerv.

  10. GasztroRéka says:

    Más közkedvelt ételből is csinálhatnál felmérést,nagyon érdekes és szórakoztató volt olvasni az eredményt!

  11. Talált, süllyed!Csináltam gulyás és töltött káposzta felmérést is ugyanakkor. A gulyás hasonló, de a töltött káposzta legalább ötféle étel! 🙂

  12. Szilvi says:

    Hosszabb ideje szembesűltem már azzal,hogy a lecso teljesen ugyanolyan lesz akkor is,ha mindenféle szabályt betartok,és akkor is,ha egy fazékba vagy a bográcsba a kővetkezőképpen belerétegezek mindent Egyszerre.Alulra némi fűstőlt szalonnát kockázok,erre hagyma jőn,karikára vágva.Erre kerűl a paprika,majd a tetejére a paradicsom és erre a vékonyra szelt fűstőlt kolbász,pirospaprika,ízlés szerinti fűszerek.Fedő,lassú tűz,el is lehet menni.A végén minden pont annyira lesz ress és pont annyira nem,ahogy kell,zamatos,finom.Cukrot ekkor teszek bele,ha kell.Nem ég le,nem fő túl.Ha a szabályokat betartva ott állva főzőm,teljesen ugyanolyan mint ez.Prbáljátok ki.A fazék lehet dugig,úgyis ősszeesik.

  13. Anonymous says:

    Serpenyőben sült csirke, rá a szokásos hagyma és paprika + fejes káposzta laskára vágva kb. annyi mint paprika. Összesütve, majd a paradicsom. Csípősen. A cigányok eszik így, de aki egyszer próbálta az ennél a változatnál marad. Mint én is. 🙂 Ha nagyon extrát szeretnék galuskát is szaggatok bele. Jucus

  14. gyöngyöcs says:

    Kedves Eszter!Régóta vagyok lelkes, elégedett, csendes olvasód. A lecsós soraidnak is megörültem. Szeretném kiegészíteni azzal, hogy az elkészítés módjában is vannak különbségek. Mi a hagyma után zúdítjuk bele a nagy mennyiségű paprikát, amit inkább sütünk, mint főzünk, párolunk. Amikor már majdnem kész, akkor mehet bele a paradicsom, ami a levét megadja, de nem fő szósszá.(Én úgy tudom, ez délvidéki módi.)Tényleg, a héten még csak egyszer volt lecsó, megyek is bevásárolni! Ja, és jó színes paprika kell hozzá:-) Mert úgy az IGAZI:-)Remélem, lesznek még megjegyzések, ehhez, belecsaptunk a lecsóba:-)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!