Fűszer és Lélek

Bazsalikomos kenyér

bazsalikomos+kenyér
Ez a recept itt várakozik a gépemen egy ideje, de akkora hőség volt, hogy felesleges lett volna feltenni, úgy se sütötte volna meg senki. Igaz, hogy mára is 35 fokot mondanak, de vasárnap szinte hideg lesz a 28 fokos csúcshőmérséklettel, lehet hogy lesz olyan akinek kenyeret sütni szottyan kedve. Hajnalban hatalmas dörgésre ébredtem, szakadt az eső, örültem, hogy kicsit felfrissül a levegő, de csak alig észrevehető a változás.
Igazi, nyári kenyér, illatozik a bazsalikomtól, könnyű, ropogós. Elég pár csepp olívaolajat locsolni rá, és kész is vacsora, esetleg egy nagy saláta mellé, és senki nem marad éhen.
Délután még feldobok egy salátát is, mostanában inkább ilyeneket eszünk, bár nem hiszem hogy bárkinek salátareceptre lenne szüksége, de volt kettő, ami annyira jól sikerült, hogy muszáj megosztanom.
A szokásos időtakarékos módszerrel sütöttem: este bedagasztottam, reggelig a hűtőben pihentettem, majd reggel megformáztam és megsütöttem.

Hozzávalók:
50 dkg simaliszt
25 dkg rétesliszt
5 dl hideg víz
7 g szárított élesztő
20 nagyobbacska bazsalikom levél
0,5 dl olívaolaj
só, bors

A bazsalikom kivételével mindent kidagasztok, fóliával letakart edénybe teszem, és mehet a hűtőbe.
Reggel, amikor felébredek kiveszem, hogy legyen ideje “felébredni”, vagyis átvenni a konyha hőmérsékletét. Kézzel kinyújtom, megrakom bazsalikommal, majd feltekerem, és hagyom még kelni fél órát. Két kenyér lesz belőle. Közben előmelegítem a sütőt 200 fokra, majd szép pirosra sütöm.
bazsalikomos.jpg

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. anna says:

    Kedves Eszter!Éppen most próbálom megsütni a kenyeret,de van egy kis problémám vele.Ragadós maradt egy kicsit a tésztája,és nem tudom,hogy ez mennyire normális!?Sütöttem már meg kalácsaidat,mindig a megadott mennyiségekkel,és ott nem fordult ez elő!Bocsánat ha nagyon tudatlan vagyok,de szeretnék egyre többet itthon kenyeret sütni,és a tieid nagyon tetszenek.Szeretném jól is csinálni!Előre is köszönöm a válaszodat!Anna

  2. Igazából sötétlila, igen bazsalikom. Kicsit nagyobbak a levelei mint a zöldnek.

  3. Anonymous says:

    Több bazsalikomok vannak földön,s egen,Névtelen,mintsem bölcselmetek álmodni képes!

  4. Anonymous says:

    Kedves Eszter! Nem tartozik szorosan a kenyérhez, de már egy hete várom a kovászos uborka leves receptjét. Remélhetek? 🙂 Orsi

  5. Anonymous says:

    Csak a gyengebbek kedveert :-)Az egyik kepen az latszik h egeszben teszed bele a bazsalikom leveleket, de a kesz kenyer kepen meg olyan mintha az egesz kenyer tele lenne kisebb levelke darabokkal. Vagy az oliva ami kikandikal? Koszi, Iza

  6. Nem, az is a bazsalikom. Ahogy megsodortam a kenyeret miután feltekertem, ilyen lett sütés után sok helyen.

  7. Virág says:

    és azt hogy csinálod, kedvesd Eszter, hogy ezek a kenyerek ilyen (elképesztően ínycsiklandó kinézetűek) ropogósnak látszik a héjuk? azt olvastam, hogy mikor már 99,9%-ig kész, meg kell kenni vízzel és még 3 percig sütni, de nekem attól sose ilyen a héja. (nekem ilyen a kenyér ideális héja:D)

  8. Ezt én is olvastam, de nem szoktam csinálni. Nem tudom sajnos, hogy mi a titka, de kezdem azt gondolni, hogy a sütő. Nekem egy Kkeában vásárolt, beépíthető Whirlpool sütőm van, elég dréga volt, de azt kell mondjam, nagyon megérte az árát!

  9. Norka says:

    Ráhibáztál! Én bizony vasárnap kenyeret sütök. Szülinapi vendégség lesz, kis sütögetés, persze a "nyers" dolgaimmal is előrukkolok, de a többség kedvéért lesz friss kenyér, padlizsánkrém stb. Úgyhogy köszi a receptet, nem is gondolkodom rajta tovább!

  10. Anonymous says:

    Eszter, ha valaki nem az éjjel hűtőben kelesztős megoldást választja, akkor mennyit kellene hagyni kelni a recept szerint? Köszönöm szépen. Ildikó

  11. Nem tudom, mert én találtam ki, és hűtőben csináltam. Addig, amíg duplájára kel, ez olyan 1,5 óra, hidegben inkább több, de 34 fokban kevesebb 🙂

  12. Anonymous says:

    Közben már meg is sütöttem:-) És egyszerűen TÖKÉLETES!:-) Fél adagot sütöttem elsőre, el is fogyott fél órán belül, egészen biztosan rendszeresen újrázunk eztán, köszönjük!:-) Ildikó

  13. Tinyo says:

    Kedves Eszter, ez bizony fantasztikusan néz ki!

  14. Anonymous says:

    Ez bazsalikom, és fekete?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!