
Kopács ősi halászfalu, lakosságának körülbelül háromnegyede magyar nemzetiségű. Érdekes, hogy a középkorban hallal adóztak.
A kopácsiaknak évszázadok óta főznek a réten, igencsak egyszerű, de annál finomabb ételeket. Egyik ilyen elképesztően látványos, és nagyon finom jellegzetes ételük a csiptetős ponty.
A megtisztított, háta felől felbontott pontyból kibelezik, kiszedik a kopoltyút, és a keserűfogat is . Megmossák, majd mindkét oldalon beirdalják. Pontyonként egy-egy lekérgezett fűzfaágat vesznek, bamit behasítanak. Ez lesz a csíptető.
A hal testen keresztül átszúrják a két vékony fűzvesszőt, hogy a pontysütés közben ne pöndörödjön össze. A kiterített halat belehelyezik a nyársba, és alaposan besózzák, majd odaszúrják a tűz mellé. Paprikával csak a legvégén fűszerezik, jobban mondva paprikás zsírral kenik le. Nem éppen egy gyors étel, mert közvetlenül nem éri a tűz, csak oldalról áramlik felé a hő, de pont attól a lassú, saját zsírjában sütéstől lesz olyan elképesztően finom és kellemesen füstös a húsa.
Maga az étel annyira látványos, hogy még vendégeket is érdemes rá hívni!
Friss kenyérrel, hagymakarikákkal a legfinomabb.
Ha környékre készültök, feltétlen böngésszétek a Pannon Flavours oldalát, akár egy egész hónapnyi remek ötletet találhattok rajta még több olyan étteremel, borozóval, csárdával, vagy panzióval, ahol helyi termékeket használnak alapanyagként!
http://pannonflavours.org



Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: