Fűszer és Lélek

Kopácsi csíptetős ponty

csiptetos pontyA Kopácsi rét Európa egyik legjelentősebb vízi élőhelye, ami hozzávetőlegesen a magyar-horvát-szerb hármas határtól a Duna-Dráva összefolyásáig terjedő területet foglalja magába. Nagyon sajnálom, hogy nem jártam arra hamarabb, mert valóban egészen elképesztő szépségű, és kisgyerekes családoknak is nagyon különleges, tartalmas élményt nyújtó hely. Arról nem is beszélve, hogy igazi halparadicsom,  44 halfaj fordul elő a vízben.
Kopács ősi halászfalu, lakosságának körülbelül háromnegyede magyar nemzetiségű. Érdekes, hogy a középkorban hallal adóztak. 

A fa hidak

A fa hidak

A kopácsiaknak évszázadok óta főznek a réten, igencsak egyszerű, de annál finomabb ételeket. Egyik ilyen elképesztően látványos, és nagyon finom jellegzetes ételük a csiptetős ponty.
A megtisztított, háta felől felbontott pontyból kibelezik, kiszedik a kopoltyút, és a keserűfogat is . Megmossák, majd mindkét oldalon beirdalják. Pontyonként egy-egy lekérgezett fűzfaágat vesznek, bamit behasítanak. Ez lesz a csíptető.
A hal testen keresztül átszúrják a két vékony fűzvesszőt, hogy a pontysütés közben ne pöndörödjön össze. A kiterített halat belehelyezik a nyársba, és alaposan besózzák, majd odaszúrják a tűz mellé. Paprikával csak a legvégén fűszerezik, jobban mondva paprikás zsírral kenik le. Nem éppen egy gyors étel, mert közvetlenül nem éri a tűz, csak oldalról áramlik felé a hő, de pont attól a lassú, saját zsírjában sütéstől lesz olyan elképesztően finom és kellemesen füstös a húsa. 
Maga az étel annyira látványos, hogy még vendégeket is érdemes rá hívni!
Friss kenyérrel, hagymakarikákkal a legfinomabb.
Ha környékre készültök, feltétlen böngésszétek a Pannon Flavours oldalát, akár egy egész hónapnyi remek ötletet találhattok rajta még több olyan étteremel, borozóval, csárdával, vagy panzióval, ahol helyi termékeket használnak alapanyagként! 
 http://pannonflavours.org
helyi_termek_markajel

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!