
Hívhatjuk antipastinak is, de akkor is csak pácolt zöldség marad.
Természetesen ebbe is mehet sajt, van aki szalámiszeleteket tesz bele, amiből a fűszerek kioldódnak, de nálunk az egyszerű zöldség vállt be.
Utólagos hőkezelés nélkül két hétig simán eláll a hűtőben, és erre is igaz, ami a sajtra, egy hétig kötelező békén hagyni, hogy az ízek rendesen össze tudjanak érni!
Hozzávalók:
2 lilahagyma vastagabb szeletekre vágva
2 kaliforniai paprika felkarikázva (több színű)
1 pici cukkini felkarikázva
1 kisebb padlizsán felkarikázva
1 fej fiatal fokhagyma vízszintesen félbevágva
1 csípős paprika, jó a zöld hegyes is, felkarikázva
kedvenc zöldfűszerünk (nekem bazsalikom, kakukkfű és zsálya)
kb. 1 dl édeskés ecet (pl. cider ecet)
kb. 2 dl olívaolaj
nagy csipet só
A zöldségeket enyhén megolajozott grillserpenyőben, vagy szerencsés esetben grillrácson minden oldalukon addig sütjük, amíg a rácstól egy kis színt kap, és picit megpuhul. Ez alól a fokhagyma a kivétel, annak legalább 20 percre van szüksége, így azt végig fent hagyom, amíg a többi zöldség sül. Amikor megsültek a zöldségek, egy üvegbe teszem őket rétegesen, sózom, és bele rejtem a zöldfűszert is. Felöntöm a meglangyosított ecettel és olajjal, kicsit megütögetem, hogy ne maradjon benne levegő buborék, majd lezárom, hagyom kihűlni, és mehet a hűtőbe.
Ha télire szeretném eltenni, akkor mielőtt lezárnám az üvegek tetejét, egy nagy fazék gyöngyöző vízbe állítom az üvegeket, vigyázva, hogy a víz csak az üveg pereméig érjen maximum, nehogy belefolyjon, negyed óráig így hőkezelem, majd rácsavarom a tetejét, és további negyed órát így folytatom.Kiveszem, fejjel lefelé fordítom, majd tíz perc múlva mehet a száraz dunsztba.
Van egy jó pácreceptetek? A Globus oldalán nyerhettek vele! Hajrá!

köszönöm az ötletet, megcsináltam, naon-naon finom
http://www.aja-nagymama.blogspot.hu/2012/07/hhmmm.html