Fűszer és Lélek

Nyári pácolt zöldségek

pácolt zöldség globus2Zöldséget szoktatok pácolni? Én minden évben készítek egy-két üveggel, aztán egy ültő helyünkben felfaljuk. Akkor mindig megfogadom, hogy sokat teszek el majd télire, de ez még soha nem történt meg, mindig csak négy-öt üveg árválkodik a kamrapolcon, hogy aztán januárban már csak a helye legyen. A padlizsánt faszénen sütöm, aztán csak lefagyasztom, nem teszem üvegekbe. A sültpaprikát ecetes lében teszem el, de ilyen finom, páclében érő zöldséget csak alkalmanként készítek. Talán az olaj ára miatt…
Hívhatjuk antipastinak is, de akkor is csak pácolt zöldség marad.
Természetesen ebbe is mehet sajt, van aki szalámiszeleteket tesz bele, amiből a fűszerek kioldódnak, de nálunk az egyszerű zöldség vállt be.
Utólagos hőkezelés nélkül két hétig simán eláll a hűtőben, és erre is igaz, ami a sajtra, egy hétig kötelező békén hagyni, hogy az ízek rendesen össze tudjanak érni!

Hozzávalók:
2 lilahagyma vastagabb szeletekre vágva
2 kaliforniai paprika felkarikázva (több színű)
1 pici cukkini felkarikázva
1 kisebb padlizsán felkarikázva
1 fej fiatal fokhagyma vízszintesen félbevágva
1 csípős paprika, jó a zöld hegyes is, felkarikázva
kedvenc zöldfűszerünk (nekem bazsalikom, kakukkfű és zsálya)
kb. 1 dl édeskés ecet (pl. cider ecet)
kb. 2 dl olívaolaj
nagy csipet só

A zöldségeket enyhén megolajozott grillserpenyőben, vagy szerencsés esetben grillrácson minden oldalukon addig sütjük, amíg a rácstól egy kis színt kap, és picit megpuhul. Ez alól a fokhagyma a kivétel, annak legalább 20 percre van szüksége, így azt végig fent hagyom, amíg a többi zöldség sül. Amikor megsültek a zöldségek, egy üvegbe teszem őket rétegesen, sózom, és bele rejtem a zöldfűszert is. Felöntöm a meglangyosított ecettel és olajjal, kicsit megütögetem, hogy ne maradjon benne levegő buborék, majd lezárom, hagyom kihűlni, és mehet a hűtőbe.
Ha télire szeretném eltenni, akkor mielőtt lezárnám az üvegek tetejét, egy nagy fazék gyöngyöző vízbe állítom az üvegeket, vigyázva, hogy a víz csak az üveg pereméig érjen maximum, nehogy belefolyjon, negyed óráig így hőkezelem, majd rácsavarom a tetejét, és további negyed órát így folytatom.Kiveszem, fejjel lefelé fordítom, majd tíz perc múlva mehet a száraz dunsztba.

Van egy jó pácreceptetek? A Globus oldalán nyerhettek vele! Hajrá!

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!