Októberben kezdődött, amikor kaptam húsz házi tojást. Aminek olyan igazi tojásíze, és tojásszaga van.
Tízszer jobb az íze, mint a biotojásnak, nem is szabad akármire elhasználni.
Készült belőle tészta, és amikor kettőt megfőztünk lágy tojásnak reggelire, akkor eszünkbe jutott egy régi nyaralós receptünk. Egy osztrák háznál kaptuk reggelire húsvétkor, a háziasszony specialitása volt. Akkor mondta, hogy a tojás a titka, boltiból ne is próbálkozzunk, az csak egy majonézes tojás lesz, és nem A majonézes tojás. Azért persze többről van szó, mint egy egyszerű főtt tojás és majonéz keverékéről, de igaz, hogy megéri hozzá jó tojást használni.
Enyhén megpirított, köménymagos rozskenyérrel a legfinomabb!
Tavaszi étel, úgyhogy jöjj tavasz!
Hozzávalók:
8 főtt tojás (a szoba hőmérsékletű tojásokat tegyük forró vízbe négy és fél percre)
1 tojás sárgája
0,5 dl extraszűz olívaolaj
0,5 dl napraforgó olaj
1 kk dijoni mustár
2 kk méz
só, őrölt fehérbors
2 szál újhagyma
12 szem kaprigyümölcs
1 ek konzerv zöldbors
0,5 csokor petrezselyem
1 kicsi lehetőleg édes csemegeuborka
1 kk reszelt citromhéj
A tojás sárgájához cseppenként adagolom az olajat, miközben habverővel keverem, hogy nehogy kicsapódjon. Beleteszem a mustárt, mézet és a fűszereket.
Négy kaprigyümölcsöt vékony karikára vágok, az újhagymával együtt. A petrezselymet felaprítom a zöldborssal és a csemegeuborkával együtt. Végül mindent a majonézhez keverek. Reszelek bele egy nagyon kevés citromhéjat, ha kell kicsit sózom.
A megpucolt, langyos tojásokat kézzel megtöröm, a közepére öntök a majonéz mártásból, a tetejére pedig egy-egy kaprigyümölcsöt teszek.
Eszter, ez nagyon jól néz ki, egy újabb ok, hogy felbontsak egy kapris üveget:).De most azt kérdezném, hol vetted a kaprigyümölcsöt?Egy olvasóm keresi a sonkába tekert kaprigy. láttán, de ugye én nem Pesten szereztem be:)Előre is köszönöm!
Hát ez isteni!
Annyira guszta… 🙂 Én is mindig igazi házit veszek, a piacon megvan az árusnénim. Imádom a kaprit. A bogyót is, meg a gyümölcsöt is. És így ezzel a lágy és krémes tojással… Mennyei lakoma!
Ha piacon veszek tojást kinézek egy nénikét aki elött max.20-30 van.Még nem csalódtam.De az az igazi,mikor férjem eredeti lakhelyén Deszken a szomszéd bácsi átad pár sáros-piszkos még langyos tojást…A következő alkalommal előkeresem ezt a recepted.
egyetértek, mennyire más a házi tojás, mint a bolti, én a házihoz szoktam, és noha csak 2 hetente vagyok már vidéken, ahol a hátsókertben vannak az aranytojást tojó tyúkok, olyankor két dobozzal is hozok fel, mert 3 hétig is teljesen jól megvan a hűtőben, és még így is finomabb..
valami lehetett a levegőben:) ez is istenien hangzik!