Fűszer és Lélek

A legjobb, ami a tojással történhet

Októberben kezdődött, amikor kaptam húsz házi tojást. Aminek olyan igazi tojásíze, és tojásszaga van. 
Tízszer jobb az íze, mint a biotojásnak, nem is szabad akármire elhasználni. 
Készült belőle tészta, és amikor kettőt megfőztünk lágy tojásnak reggelire, akkor eszünkbe jutott egy régi nyaralós receptünk. Egy osztrák háznál kaptuk reggelire húsvétkor, a háziasszony specialitása volt. Akkor mondta, hogy a tojás a titka, boltiból ne is próbálkozzunk, az csak egy majonézes tojás lesz, és nem A majonézes tojás. Azért persze többről van szó, mint egy egyszerű főtt tojás és majonéz keverékéről, de igaz, hogy megéri hozzá jó tojást használni. 
Enyhén megpirított, köménymagos rozskenyérrel a legfinomabb!
Tavaszi étel, úgyhogy jöjj tavasz!
Hozzávalók:
8 főtt tojás (a szoba hőmérsékletű tojásokat tegyük forró vízbe négy és fél percre)
1 tojás sárgája
0,5 dl extraszűz olívaolaj
0,5 dl napraforgó olaj
1 kk dijoni mustár
2 kk méz
só, őrölt fehérbors
2 szál újhagyma
12 szem kaprigyümölcs
1 ek konzerv zöldbors
0,5 csokor petrezselyem
1 kicsi lehetőleg édes csemegeuborka
1 kk reszelt citromhéj
A tojás sárgájához cseppenként adagolom az olajat, miközben habverővel keverem, hogy nehogy kicsapódjon. Beleteszem a mustárt, mézet és a fűszereket. 
Négy kaprigyümölcsöt vékony karikára vágok, az újhagymával együtt. A petrezselymet felaprítom a zöldborssal és a csemegeuborkával együtt. Végül mindent a majonézhez keverek. Reszelek bele egy nagyon kevés citromhéjat, ha kell kicsit sózom. 
A megpucolt, langyos tojásokat kézzel megtöröm, a közepére öntök a majonéz mártásból, a tetejére pedig egy-egy kaprigyümölcsöt teszek.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Mamma says:

    Eszter, ez nagyon jól néz ki, egy újabb ok, hogy felbontsak egy kapris üveget:).De most azt kérdezném, hol vetted a kaprigyümölcsöt?Egy olvasóm keresi a sonkába tekert kaprigy. láttán, de ugye én nem Pesten szereztem be:)Előre is köszönöm!

  2. duende says:

    Annyira guszta… 🙂 Én is mindig igazi házit veszek, a piacon megvan az árusnénim. Imádom a kaprit. A bogyót is, meg a gyümölcsöt is. És így ezzel a lágy és krémes tojással… Mennyei lakoma!

  3. Tálaló says:

    Ha piacon veszek tojást kinézek egy nénikét aki elött max.20-30 van.Még nem csalódtam.De az az igazi,mikor férjem eredeti lakhelyén Deszken a szomszéd bácsi átad pár sáros-piszkos még langyos tojást…A következő alkalommal előkeresem ezt a recepted.

  4. Zsuzsi says:

    egyetértek, mennyire más a házi tojás, mint a bolti, én a házihoz szoktam, és noha csak 2 hetente vagyok már vidéken, ahol a hátsókertben vannak az aranytojást tojó tyúkok, olyankor két dobozzal is hozok fel, mert 3 hétig is teljesen jól megvan a hűtőben, és még így is finomabb..

  5. chili&vanilia says:

    valami lehetett a levegőben:) ez is istenien hangzik!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!