
Minden évben ugyanattól a méhésztől vásárolom a mézet, mert megbízom benne. Tudom, hogy hol gyűjtik a méheik a mézet, és az egyik méznek amit szeretek olyan az illata, mint a gyerekkoromnak volt.
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Mézzel-lélekkel elnevezéssel kampányt indított a magyar termelői méz népszerűsítésre. Azt szeretnék tudatosítani a vásárlókban, hogy a termelői üvegben, zárszalaggal ellátott méz minőségi, tiszta eredetű, magyar. Ez a termelői méz pedig értéket képvisel.
Érdemes tudni, hogy az import (jellemzően Ázsiából származó) termékekkel ellentétben a tiszta eredetű, ismert termelőtől származó magyar méz az üzletek, hipermarketek polcain nem fellelhető – azt csak közvetlenül a termelőktől lehet beszerezni. A legegyszerűbb a termelői piacokon felkeresni őket. „Fontos kiemelni, hogy a magyar, termelői méz ismertetőjegyei az egyedi, könnyen beazonosítható termelői mézesüveg és a zárszalag. E két elem együttes megléte garantálja a vásárlók számára a kifogástalan minőséget.
Annyi rosszat hallani a sok hamis, gyenge minőségű mézről, ami persze még ennek ellenére sem olcsó, miért ne választanánk a valódi, jó minőségűt? Én évente kétszer vásárolok mézet, tudom, hogy 6 kiló méz fogy nálunk itthon évente.
Különben is, a méhek a barátaink, és nagy gondban lennénk nélkülük.
A mákos gubából se hiányozhat soha a méz, sőt, a tetejére is szoktunk még pluszban csorgatni egy keveset.
Hozzávalók:
10 kifli
7 dl tej
2+1 dl méz (magyar termelői)
15 dkg darált mák
5 dkg vaj a forma kikenéséhez
2 dl szilvalekvár
A kiflit karikázzuk fel. A tejet forraljuk fel a 2 dl mézzel és a mákkal, majd öntsük a kiflire. Hagyjuk, hogy teljesen beigya.
Egy tortaformát kenjünk ki vajjal, majd a kifli felét simítsuk bele.
A szilvalekvárhoz adjunk annyi forró vizet, hogy kenhető állagú legyen, majd kenjük a formában a guba tetejére. Simítsuk rá a maradék kifliket, majd locsoljuk meg a maradék 1 deci mézzel.
180 fokra előmelegített sütőben süssük 25 percig.
Közben készítsük el a vanília öntetet a tetejére.
A tetejére a vaníliaöntethez:
1,5 dl tejszín
1,5 dl tej
4 tojássárga
30 g kristálycukor
1 rúd vanília kikapart magjai
Főzzük fel együtt a tejszínt és a tejet. A cukorral habosra kevert tojássárgához vékony sugárban öntsük a tejet, folyamatos kevergetés közben, majd tegyük vissza a tűzre, de ne forraljuk, csak kevergetve melegítsük.
Öntsük a kész gubára, és teljesen hűtsük be.

Kommentek