Fűszer és Lélek

Mézes, szilvalekváros mákos guba

makosgubaTavaly váltam mákrajongóvá, és azóta hetente muszáj valami mákosat ennem, legyen az édes vagy  sós. Vagy ezt hívják függőségnek? Télen szinte havonta készítek mákosgubát, sok mézzel, és némi szilvalekvárral, hogy legyen benne pici fanyar íz is az édes mellett. 

Minden évben ugyanattól a méhésztől vásárolom a mézet, mert megbízom benne. Tudom, hogy hol gyűjtik a méheik a mézet, és az egyik méznek amit szeretek olyan az illata, mint a gyerekkoromnak volt.
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Mézzel-lélekkel elnevezéssel kampányt indított a magyar termelői méz népszerűsítésre. Azt szeretnék tudatosítani a vásárlókban, hogy a termelői üvegben, zárszalaggal ellátott méz minőségi, tiszta eredetű, magyar. Ez a termelői méz pedig értéket képvisel. 

Érdemes tudni, hogy az import (jellemzően Ázsiából származó) termékekkel ellentétben a tiszta eredetű, ismert termelőtől származó magyar méz az üzletek, hipermarketek polcain nem fellelhető – azt csak közvetlenül a termelőktől lehet beszerezni. A legegyszerűbb a termelői piacokon felkeresni őket. „Fontos kiemelni, hogy a magyar, termelői méz ismertetőjegyei az egyedi, könnyen beazonosítható termelői mézesüveg és a zárszalag. E két elem együttes megléte garantálja a vásárlók számára a kifogástalan minőséget.

Annyi rosszat hallani a sok hamis, gyenge minőségű mézről, ami persze még ennek ellenére sem olcsó, miért ne választanánk a valódi, jó minőségűt? Én évente kétszer vásárolok mézet, tudom, hogy 6 kiló méz fogy nálunk itthon évente. 
Különben is, a méhek a barátaink, és nagy gondban lennénk nélkülük. 
A mákos gubából se hiányozhat soha a méz, sőt, a tetejére is szoktunk még pluszban csorgatni egy keveset.

Hozzávalók:
10 kifli
7 dl tej
2+1 dl méz (magyar termelői)
15 dkg darált mák

5 dkg vaj a forma kikenéséhez

2 dl szilvalekvár

A kiflit karikázzuk fel. A tejet forraljuk fel a 2 dl mézzel és a mákkal, majd öntsük a kiflire. Hagyjuk, hogy teljesen beigya.
Egy tortaformát kenjünk ki vajjal, majd a kifli felét simítsuk bele. 
A szilvalekvárhoz adjunk annyi forró vizet, hogy kenhető állagú legyen, majd kenjük a formában a guba tetejére. Simítsuk rá a maradék kifliket, majd locsoljuk meg a maradék 1 deci mézzel. 
180 fokra előmelegített sütőben süssük 25 percig.
Közben készítsük el a vanília öntetet a tetejére.

A tetejére a vaníliaöntethez:
1,5 dl tejszín
1,5 dl tej
4 tojássárga
30 g kristálycukor
1 rúd vanília kikapart magjai

Főzzük fel együtt a tejszínt és a tejet. A cukorral habosra kevert tojássárgához vékony sugárban öntsük a tejet, folyamatos kevergetés közben, majd tegyük vissza a tűzre, de ne forraljuk, csak kevergetve melegítsük. 
Öntsük a kész gubára, és teljesen hűtsük be. 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!