Ez az a desszert, amivel nem lehet melléfogni.
Elrontani egyszerűen nem lehet, mert nincs rajta mit. Ha bármelyik alapanyag hiányzik, akkor szonte mind cserélhető. Talán csak a tejszín és a gyümölcs kötelező!
A fehércsokit sűrített tejre, a babapiskótát akár kekszre is, a fagyasztott gyümölcsöt befőttre vagy frissre lehet váltani.
Ha nyolc felnőttre kell desszertet készítenem, amit ráadásul el is kell vinnem itthonról, általában a trifle mellett döntök. Még soha nem volt csalódás belőle. Komolyan mondom, hogy mindenki imádja.
Az angolok találták ki, amikor kicsit könnyíteni szerettek volna a karácsonyi – eredetileg marhafaggyúval készülő – desszerten. Kalóriában ez sem kevesebb, de nagyon krémes, puha, és gyümölcsös. Nyáron is finom friss gyümölccsel, de a téli fagyasztott vagy befőtt gyümölcsök se vonnak le semmit az élvezetéből.
15 perc munka van vele mindössze, vagy igazán strébereknek, akik a piskótát is maguk sütik, valamivel több. Friss, puha piskótával kéne készíteni, de egy jó minőségű gyümölcslikőrrel beáztatott babapiskótával talán még finomabb!
Hozzávalók egy nagy tálhoz, ami kb. 15 adag, szóval 7-8 főre elég 😉
6 dl habtejszín
20 dkg fehér csokoládé
1 tk vaníliakivonat
36 db babapiskóta
2 dl málnalekvár
0,5 dl málnalikőr (vagy bármilyen más jó likőr, rum, vagy pálinka)
1,5 dl forró víz
5 dl natúr joghurt
1/2 kg fagyasztott málna
A tejszín felét egy kis lábosban felmelegítem, majd elzárom alatta a lángot és beledobom a feltördelt csokit. Összekeverem, és hagyom kihűlni.
A lekvárt elkeverem likőrrel, és a 3 kanálnyi forró vízzel.
A maradék tejszínt a vaníliakivonattal kemény habbá verem. Amikor a csokis tejszín lehűlt összekeverem a kettőt.
Egy nagy tál aljára fektetek a piskótákból annyit, amennyivel elfedem a fenekét a tálnak. Rákanalazok annyi folyékony lekvárt, hogy mindenhol érje. Erre fagyott gyümölcs, majd krém jön, végül elszórtan egy-egy kanál natúr joghurt. Addig ismétlem, amíg el nem fogy. Letakarom fóliával és alaposan behűtöm. Legjobb, ha áll egy éjszakát. Másnap pár szem maradék málnával díszítem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: