
Szóval ha jót akartok, irány a bolt!
Tegnap vendégeink voltak, és nyilván mindenki tartja még a szokásos újévi fogadalmát, miszerint idén végre és tényleg, na és persze véglegesen lefogyunk, úgyhogy nem főzhettem akármit. Csirke satay volt salátával, és előtte ez a leves. Volt, akinek utána is volt egy kis leves, mert még nem szokott hozzá a kis adagokhoz. Hihi. Énekem extra az is, hogy két napja enyhe, de igencsak jellegzetes sültpaprika illat van a lakásban, ami engem mindig a nyárra emlékeztet, így sokkal jobb kedvem lesz ha belépek az ajtón.
Főzzétek meg, jó lesz!
Hozzávalók 8 tányérhoz:
10 piros húsú paprika
1 padlizsán
1 doboz paradicsomkonzerv (hámozott, darabolt)
2 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
4 ek olívaolaj
2 ek balzsamecet
1 kk őrölt rómaikömény
1 kk őrölt koriander mag
1 kk kakukkfű
só
2 ek harissa paszta (minden török boltban kapható a körúton, érdemes megvenni, nagyon finom)
10 dkg dió, száraz serpenyőben megpirítva
1 csomó újhagyma
Előmelegítem a sütőt 200 fokra, plusz grillfunkció. Beteszem a paprikákat, az előzőleg megpucolt, és negyedbe vágott hagymát, és a szintén előzőleg mikróban 7 perc alatt egészben a legnagyobb fokozaton “megsütött” padlizsánt. Amikor a paprikák egyik fele már jó fekete, akkor megfordítom óvatosan(!) csipesszel az összes zöldséget, és a másik felét is megsütöm. Ha kész, azonnal mehet minden egy nagy műanyag dobozba, 10 percre. Ha megpuhult a saját gőzében, lehúzom a paprikát és a padlizsán héját, a paprikák magját is kidobom. Majd az egészet leturmixolom a hagymával, az olívaolajjal, az ecettel, rómaiköménnyel, korianderrel, sóval, harissával és az összezúzott fokhagymával együtt. Beleborítom a paradicsomkonzervet is, azt is kicsit turmixolom. Én szeretem, ha nem teljesen sima, de ez ízlés kérdése.
1,5-2 liter forró vízzel felöntöm. Ha szükséges, utánafűszerezem.
Tetejére a darabolt diót és a felkarikázott újhagymát szórom.
Ha van otthon, akkor ezért elbír egy kis reszelt kecskesajtot is.


Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: