
Aztán másnap találkoztam Norbival, aki Rotterdamból hozott nekem egy kis ajándékot… Egy stollent, ami mellett az enyém elhalványult, elveszett, megsemmisült. Látjátok a képet, nincs mit magyarázni. Ennek ellenére azt mondom, az én receptem is nagyon jó. Viszont tegyetek még bele másfajta aszalt gyümölcsöket, és csokoládét is! A marcipánhenger közepén isteni az aszalt szilva! A kész stollent pedig ne csak porcukorral, hanem fahéjas kristálycukorral szórjátok inkább meg. Azért jöjjön az eredeti recept:
50+10 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl langyos tej
10 dkg cukor
1 tojás
1 citrom reszelt héja
1/2 tk só
20 dkg vaj
20 dkg mazsola
5 dkg aprított mandula
10 dkg kandírozott narancshéj
0,5 dl rum
20 dkg marcipán
A tetejére: vaj és porcukor
Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukorral a langyos tejben.
Elkeverjük a tojást a cukorral, a citromhéjjal és a sóval, a felfuttatott élesztővel, majd a lisztet is hozzádolgozzuk. 40 percig letakarva, meleg helyen kelesztjük. Közben a vajat elmorzsoljuk a maradék 10 dkg liszttel és beledolgozzuk a tésztába. Letakarjuk, és további 30 perces kelesztés következik.
A mazsolát megmossuk, a mandulával, a narancshéjjal és a rummal együtt a tésztához gyúrjuk.
Újabb 30 percig kelesztjük, majd két részre osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk mindkettőt, középen hosszában belenyomjuk a nyújtófát, belehelyezzük az előzőleg henger alakúra formázott marcipánt, majd egymásra hajtjuk a tésztát a marcipán felett.
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, közben hagyjuk pihenni a sütit, majd 40 perc alatt megsütjük.
Mikor elkészült, még forrón megkenjük vajjal, és megszórjuk porcukorral.

Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: