Fűszer és Lélek

Marcipánkenyér (stollen)

stollenÖrültem ennek a kipróbált, tényleg nagyon finom stollen receptnek, meg is sütöttem, és elképzeltem, hogy ti is örültök majd neki, mert szép, elképesztően finom, stb., stb.
Aztán másnap találkoztam Norbival, aki Rotterdamból hozott nekem egy kis ajándékot… Egy stollent, ami mellett az enyém elhalványult, elveszett, megsemmisült. Látjátok a képet, nincs mit magyarázni. Ennek ellenére azt mondom, az én receptem is nagyon jó. Viszont tegyetek még bele másfajta aszalt gyümölcsöket, és csokoládét is! A marcipánhenger közepén isteni az aszalt szilva! A kész stollent pedig ne csak porcukorral, hanem fahéjas kristálycukorral szórjátok inkább meg. Azért jöjjön az eredeti recept:

50+10 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl langyos tej
10 dkg cukor
1 tojás
1 citrom reszelt héja
1/2 tk só
20 dkg vaj
20 dkg mazsola
5 dkg aprított mandula
10 dkg kandírozott narancshéj
0,5 dl rum 
20 dkg marcipán
A tetejére: vaj és porcukor

Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukorral a langyos tejben. 
Elkeverjük a tojást a cukorral, a citromhéjjal és a sóval, a felfuttatott élesztővel, majd a lisztet is hozzádolgozzuk. 40 percig letakarva, meleg helyen kelesztjük. Közben a vajat elmorzsoljuk a maradék 10 dkg liszttel és beledolgozzuk a tésztába. Letakarjuk, és további 30 perces kelesztés következik. 
A mazsolát megmossuk, a mandulával,  a narancshéjjal és a rummal együtt a tésztához gyúrjuk.
Újabb 30 percig kelesztjük, majd két részre osztjuk,  téglalap alakúra nyújtjuk mindkettőt, középen hosszában belenyomjuk a nyújtófát, belehelyezzük az előzőleg henger alakúra formázott marcipánt, majd egymásra hajtjuk a tésztát a marcipán felett. 
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, közben hagyjuk pihenni a sütit, majd 40 perc alatt megsütjük. 
Mikor elkészült, még forrón megkenjük vajjal, és megszórjuk porcukorral.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!