Megjöttünk az egy hetes londoni gasztró útról, amit az Együtt egy asztalnál kampány nyerteseivel tölthettünk el. Nem hiszem, hogy részletezni kellene, hogy mit csináltunk egy hétig, mert ettünk, ittunk, ettünk, ettünk és ettünk. Egy asztalnál, egy pléden, egy padon, egy tengerparton, egy étteremben és egy hátsókertben. Folyamatosan.
Hatalmas szerencsénk volt, mert az összes nyertes elképesztően jó arc volt, kipróbáltak mindent, az osztrigától kezdve a lepényhal filézésig, a kuszkusztól az angol reggeliig egy pubban. A kuszkuszt egy kertiparti keretében követtük el, sok más finomság mellett, amihez délelőtt a borough marketen vásároltunk be.
Este aztán jöttek vendégek is a mi kis társaságunk mellé, jól kibeszéltük a férfiak hajbeültetési szokásait, a vállalkozásbarát brit adóhatóságot, a lakbéreket, a pesti éttermeket, a londoni metrót, és még pár személyes dolgot is. Néha könyörögtünk a Szárnyas Ízvadásznak, hogy ne mondja el többször, hogy ködös Albion, de nem hallotta meg a szavainkat. Folyt a sör, a cider, és a gin tonik is, közben dőlt a füst a grillről, ahol háromféle hús sült a sokféle saláta mellé. Annyira jól laktunk, hogy a desszertre nem maradt egyszerűen kapacitásunk, így utolsó nap reggelén epret, tejszínt és habcsókot reggeliztünk hűtőszekrény takarítás ürügyén.
Nyári kuszkusz 8 főre:
2 bögre kuszkusz
4 bögre forró víz
5 dkg vaj
só
4 szál sárgarépa (ha lehet, vegyes színekben)
2 édesburgonya
1 édeskömény
2 nagy marék cukorborsó
2 lilahagyma
olívaolaj
só
1 nagy narancs leve és héja
1 csokor petrezselyem
1 csokor koriander
10 dkg vegyes mag (fenyőmag, tökmag, napraforgó, stb)
ehető virágok
Elkészítettem a kuszkuszt: egy tálba öntöttem, rádobtam a vajat, a sót, majd felöntöttem a forró vízzel. Letakartam, és hagytam tíz perc alatt megpuhulni.
A zöldségeket megtisztítottam, felszeleteltem, és kevés olívaolajjal meglocsolva tepsire téve, 180 fokos sütőben megsütöttem. A kész, villával fellazított kuszkuszhoz kevertem, majd rányomtam a narancs levét, ráreszeltem a héját és belekevertem a koriander és petrezselyem felével együtt.
A maradék zöldfűszert, magokat és az ehető virágokat az egész tetejére szórtam. Köretnek készült, de főételként is megállja a helyét.
Nagy Sanya telefonnal készített képe.
kuszkusz helyett quinoa?