A hanukai asztalra készült, de már tegnap elég rendesen rájártunk, nagyon finom lett!
Enyhén megpirított pitával a legpraktikusabb tálalni, mert azzal nagyon jól meg lehet fogni, nem lesz tőle mindenki nyakik olajos, bár a felnőttek tudnak bánni az ilyen helyzetekkel, a gyerekek ezt egészen máshogy kezelik, legalábbis Dávid szereti abban a pillanatban magába törölni a kezét, ahogy a szájába tömte azt, amitől zsíros lett.
Kecskesajt illik bele a legjobban, de valamilyen kéksajttal se rossz, sőt, mini mozerralgolyókkal is el tudom képzelni, igaz úgy még nem készítettem.
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
40 dkg friss kecskesajt
2 gerezd fokhagyma
1 kk szárított kakukkfű
2 ek tahihi (szezámmag paszta)
1 csomópetrezselyem
4 ek gránátalma szirup (a sűrűbbik fajta)
só, bors
olívaolaj
A padlizsánt hosszában 3 mm vékony szeletekre vágjuk, lesózzuk, és egy ferdére állított vágódeszkán egy óra alatt hagyjuk lecsepegni, majd kinyomkodjuk.
A satot villával összetörjük, belereszeljük a fokhagymát, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, és a fűszerekkel, végül belekeverjük a tahinit is.
A padlizsánt egy forró grillserpenyőben olívaolajon megsütjük mindkét oldalán. A serpenyőből kivéve minden padlizsánszeletet borsozzunk, majd vékonyan kenjük meg az egyik oldalát gránátalma sziruppal. Végül a kecskesajtos krémből tegyünk egy kanálnyit az egyik végébe, és tekerjük fel.
Itt Moszkvában feta sajttal vagy brindzával és kaporral töltve készítik. Imádnivaló. Én mindig inkább készen veszem, mert úgy gyorsabban meg tudom enni. Imádom a receptjeidet! Üdv, Imola
Eszter, ez bennem újabb kérdést vetett fel: mit csinálsz vele, amikor nem olajban sütöd? Mondjuk egészben vagy félbevágva, sütőben, és megtöltöd, ilyesmi?
Én akkor sózom, és nyomkodom ki a padlizsánt, ha utána olajban sütöm. Így nem szívja meg magát annyira olajjal.
Minden szakács sózza a padlizsánt. Én nem vagyok szakértő, de sosem sózom. Tudom, azt mondják, azért kell, mert kijön a keserű leve. Sosem sózom, mégse keserű.Az viszont ismert, hogy a só a vitamintartalmat is kimossa a zöldségből.Szóval mondja meg nekem valaki, aki ért hozzá, minek akkor ez a sózás?
Idegen anyagok beszerzése: pl. a Népszínház utcai (55?) szír boltban van tahini, és pitát is szoktam ott venni. van megtöltős, meg az a lapos, ami nem pita, de hogy hívják? Az a tortilla? Na, olyan is van. :)Konzerv bors? Zöldborsot vettem üvegben a Lehel téri keleti boltban.
Ezt bizony ki kell próbálni, köszi a receptet! (Arról már nem is beszélve, hogy mindig tanulok valamit: szezámmag-paszta? De honnan? Én még "azóta" sem találtam konzerv-borsot se…..)
A hétvégén tutira megcsinálom. De hol lehet pitát venni?
Nagyon jó! Nagyon tetszik… Csak tahinit kéne már valahol beszereznem. Próbáltam itthon készíteni, de nem az igazi sajnos.
Igazán guszta