Kaptam egy adag nagyon finom házi tehénsajtot, és valahogy úgy éreztem ez a sajt kiflit kíván, méghozzá valamilyen teljes kiőrlésű lisztből készültet. Nem tudom miért jutott eszembe, mert kiflit leginkább simalisztből szoktam sütni, de mivel volt itthon hozzá minden, gyorsan bedagasztottam.
Ez lett a vacsora: langyos kifli, érlelt tehénsajt, vörösbor.
Egyszer gyerekkoromban egy Nemere regényben olvastam, ahogy a regényhősök meleg kiflit, házi sajtot, és bort vacsoráztak. Ott a világtól elzárva éltek családok, de a történetre nem emlékszem, csak erre a vacsorára 🙂
Hozzávalók:
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg tönköly sima liszt
1 kk sikér
3 dl langyos víz
0,5 dl extraszűz olívaolaj
1 dkg friss élesztő
1 kk őrölt kömény
1 kk durvára őrölt bors
1 kk őrölt koriander mag
1 kk méz
só
Alaposan kidagasztottam a tésztát, letakartam, és hagytam duplájára kelni, ez kb. másfél órát vett igénybe. Tíz részre osztottam, kifliket formáztam belőle, és 240 fokra előmelegített sütőben tizenöt perc alatt szép pirosra sütöttem.
A képen már Gábornak csomagolom uzsonnára, és körözött van benne.
Eszti olyan gyönyörű, hogy szinte megszólal:) Mostanában csak bajor rozskenyeret és tk-s kiflit, esetleg zsömlét eszek. El fogom készíteni. Köszönöm szépen a receptet. Fruzska
Eszter, ez a kifli tökéletes!!!Hú, már viszem is a receptet! Köszi!Fiatalabb koromban nagy Nemere rajongó voltam, megvan van 40 könyve.Erre a történetre nem emlékszem, de az biztos, hogy volt izlésük a szereplőknek!Ettől finomabb vacsi nem is kell!:))
Kedves Fűszer és Lélek!Neked szeretném átadni ezennel a kreatív blogger díjat!üdv.juharsziruphttp://juharszirup87.blogspot.com/
Na, végre megjavult a sütőm, úgyhogy ezzel a kiflivel szeretném felavatni az új fűtőszálat benne. :))Lenne egy kérdésem: amikor megformáztad a kifliket, hagytad még kelni a tepsin, vagy rögtön mentek a sütőbe?
Kelt még olyan félórát, amíg a sütő felfűtött. Remélem jól sikerül majd!
Én is! Majd beszámolok róla. :))Sokat sütök tk. liszttel, de még sosem lett belőle ilyen szép péksütim,mint ez!Olyan, mintha fehérliszből lenne…
A Lipiliszt kft. bio tönkölylisztje, én is el vagyok ájulva a minőségétől, ennyire jót még soha nem vettem!
Tudsz esetleg javasolni beszerzési forrást? Lehet,hogy jobb,mint amit én használok?Nálunk a faluban van egy termelő, szintén bio a tönkölybúzája, mert tudom,hogy nem permetezi. Van egy otthoni,kis kézimalma, azon darálja le, nála veszem a lisztet.
Elkészültek a kiflik, nagyon finomra sikerültek.Csak a fűszereket igazítottam az én ízlésemre, máson nem változtattam.Köszönöm a receptet!
Nagyon jól néz ki! 🙂 Sikért honnan lehet szerezni? És ajánljatok akkor egy Nemere regényt is egyúttal!
Mi lesz, ha kihagyom a sikert? Lehet valamivel helyettesiteni?
Az orolt komeny melyik fajtabol valo? A magyar komenymag orolt valtozata vagy romai komeny? Koszi!
A sikér, az tulajdonképpen búzafehérje, könnyebb lesz tőle a kenyér. Ha kihagyod, akkor is jó lesz, legfeljebb kicsit nehezebb lesz a kifli.A kömény sima fűszerkömény volt.
Nyami! Imádom az ilyen rusztikus kifliket. Reggelire is.