Fűszer és Lélek

Végardói bocskoros

Ez a recept eredetileg Végardóról származik, ami most Sárospatak része, de valamikor különálló település volt. (A linken egy nagyon klassz fotógyűjtemény nyílik meg a falu lakosságáról. Sok fotót még Szipál Márton édesapja készített) Én a receptet Dorka barátnőmnek köszönhetem, úgyhogy minden változtatás nélkül bemásolom:Krumplis bocskoros by Pető Margit néne:“Sima kőttészta cseppnyi (ollyan diónyi) zsiradékkal. De… Tovább »

Angol reggeli

Ha így visszatekintek 2009-ből a hetvenes évekbe igencsak furcsa dolgokkal találom szembe magam.Kedvenc öntöttvas serpenyőm ugyanis, amit az erdőbényei nagyanyámtól örököltem, Walesből érkezett. Hihetetlen, hogy nem is olyan régen voltak még olyan dolgok, amiket egyszerűen nem lehetett kapni. És ezek nem bonyolult számítógépek, hifik, vagy a rock együttesek lemezei voltak, hanem például edények. A háziasszonyok… Tovább »

Bodrogközi zöldpaszulyleves

Amikor pár hete a könyvtárban ücsörögtem, kezembe akadt egy recept amit rögtön másnap el is akartam készíteni, de akkor olvastam a legújabb VKF kiírást, miszerint használjunk olajos magvakat, úgyhogy a receptet megtartottam erre az alkalomra.Csak az alapgondolatot mentettem át a saját változatomba, ugyanis a levest őrölt tökmaggal sűrítettem.A könyv szerint pár évtizede rengeteg tököt termeltek… Tovább »

Juhtúrós lepcsányka light

A light természetesen csak vicc, de valóban valami könnyűt, legalábbis könnyebbet akartam csinálni mint az eredeti. Történt ugyanis, hogy én, akinek a kedvenc étele a juhtúró, különös tekintettel a juhtúrós sztrapacskára, aki imádom a túróspitét, de leginkább a sok mazsolával készített túrós palacsintát, majdnem lemaradtam az Ízbolygó által kiírt VKF-ről. Napokban jöttem haza Hegyaljáról, ahogy… Tovább »

Sült paprikasaláta sajtos padlizsánkrémmel

Nagyon örültem a mostani VKF-nek. Na jó, egyáltalán nem örültem neki, a saláta ugyanis a második mumusom a hal mellett, de így legalább ezt is letudtam. Annyi pozitívuma mégis van a versenynek, hogy legalább sok-sok remek saláta lát majd napvilágot, amiből remélhetőleg rengeteget tanulok.Mi bajom a salátákkal? Igazán semmi, nagyon szeretem őket, de úgy érzem… Tovább »

Tortilla és a piknik esete

Tortillát sütöttem, ugyanis nagyon megörültem Gourmandula VKF kiírásának, miszerint osszuk meg piknikreceptjeinket egymással. Mi ugyanis állandó mozgásban vagyunk, ez az én nyughatatlan természetemnek köszönhető, ugyanis amennyire szeretem hét közben Budapestet, annyira gyűlölöm hétvégén! Muszáj vagy péntek délután útnak indulnunk, és valahol megszállnunk hétvégén, vagy ínséges időkben vasárnap fogni a bakancsunkat, és felkerekedni.Ha véletlenül kimarad egy… Tovább »

Fordított, forró fagylalt

Ez a “fagylalt” a fordított változata a szokásos sült fagyinak, vagy a Forró Alaszka néven ismert csodának. Ott ugyanis a keményre fagyasztott fagylaltot borítják a jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező tojáshabbal, gyorsan sütőbe tolják, majd megsütik. Rövid idő alatt a hab megsül, megszilárdul, de a fagyi jeges marad.A recept eredetijét akkor találtam, amikor molekuláris konyháról szóló… Tovább »

Kesudiós krumplipüré-hab VKF XV.

Hát, be kell vallanom, majdnem kimaradtam Beatbull fordulójából. Ennek egyszerű oka van, nem vagyok túl kreatív, inkább keverem a hagyományos recepteket, félek az ilyesmitől 🙂Aztán ma mégis fogtam a habszifonom, és elővettem a jól bevált Szakácsok könyvét. Van benne egy krumpli recept, az adta az ötletet, hogy a krumplipürének sem árthat egy kis habosítás, igaz… Tovább »

Vörösboros marhapörkölt bennefőtt fokhagymas gombócokkal VKF

Ez az egyik kedvenc ételem a magyar gasztronómiából. Gondolom a története csupán annyi, hogy kevés hús jutott a családnak, ezért nagyon bő szaftot készítettek hozzá, és hogy mégis tartalmas, laktató, ízletes maradjon, belefőzték a köretnek szánt gombócokat. Eredetileg birkából készülő étel. Mondhatni, kevés húsnak sok a leve.A gombóc jól besűríti a szaftot, és ha marad… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!