Fűszer és Lélek

Egészben sült karfiol 25 perc alatt

Imádjuk! Mi felnőttek is, a gyerekek is, teljesen oda vagyunk a karfiolért. Akkor szoktam ezt készíteni, ha épp olcsó a karfiol a zöldségesnél. Az, hogy mit kentek a tetejére, tulajdonképpen teljesen mindegy, mehet rá olívaolaj is, de én vajjal szeretem a legjobban, szerintem a vaj nagyon illik a karfiolhoz. Lehet fehérborban is megpárolni sütés előtt a kuktában,… Tovább »

Aszalt szilvás kuglóf (gluténmentes)

Közkívánatra jöjjön az ibolyás, aszalt szilvás, gluténmentes kuglóf receptje. Jót tesz neki, ha áll két napot fóliával letakarva, úgyhogy ha hétvégére sütnétek, akkor érdemes már most gondolkodni rajta! Nem illik nagyon bele a grillezős tematikába, de olyan sokan írtatok az Instagram poszt után, hogy betűzöm ide most. Egyébként meg hol van az előírva, hogy a… Tovább »

Különleges túrókuglóf

Szombat reggel és még egy pár napig nálunk valami hasonló, túrós kuglóf lesz a reggeli. Péntek este kezdődik a zsidó húsvétnak is nevezett pészah ünnepe, aminek a gasztronómiai vonatkozása röviden annyi, hogy tilos kovászos ételeket enni, sőt, semmi olyat, ami lisztből (és még egy csomó másból készül). Ez alól a macesz más néven a pászka… Tovább »

Romesco mártás tavaszi zöldségekhez

Tegnap voltam a piacon, azért látszik az igény a tavaszra! Tele minden fejes salátákkal, hónapos retkekkel, újhagymával, medvehagymával, színes paprikákkal, római salátával, és még ki tudja mi mindennel. Ez még primőr, de kit érdekel az ilyesmi egy hosszú szürke tél után, nem igaz?Komoly mennyiségű zöldséget képesek a gyerekek is eltüntetni nálunk, ha valami klassz mártogatóst készítek… Tovább »

Cheddarral (is) töltött paprika

Nem tudom minek nevezzem ezt az ételt, így inkább leírom mi van benne: a lényeg, a puha, édesre sült kaliforniai paprika és a nyúlósra olvadt cheddar sajt. Persze ez nem lenne még elég izgalmas, így tettem bele diót és napraforgó magot is, na és persze fűszereket, reszelt cukkinit, hogy diétásnak nevezhessem a tegnapi pite után. Ja,… Tovább »

Citromos-meggyes piték

Mennyire bírjátok a savanyút? Én imádom! Most hétévégén viszont kiderült, hogy sokkal jobban szeretem, mint mások. Az az igazság, hogy az unokatesóm kivételével mindenki elég savanyú arcot vágott, amikor beleharapott a sütimbe, na. Vicces volt. Én úgy szeretem a lemon curd-öt, ha tényleg citromos, ezért ehhez a mennyiséghez mindössze 20 deka cukrot szoktam tenni, az… Tovább »

Aszús kalács

Nehéz ügy 2,5 deci tokaji aszút nélkülözni, és kicsit fáj is a szívem, amikor a tésztához öntöm, és nem a poharunkba, de van az az alkalom. Persze nem egy hatputtonyost locsolok a lisztre, és az is lehet, hogy elég lenne egy jobbféle édes szamorodni, esetleg késői szüret. Nem készül gyakran, úgyhogy ha mégis ezt sütöm,… Tovább »

Brokkoli ropogós

Gyakrabban kéne maceszdarával főznöm! Minden annyira finom vele, ropogós, kicsit mintha diós lenne. Ez a brokkoli ropogós pedig tényleg a legjobb ebben a témában!  Furcsa, de arra is most kellett rájönnöm, hogy mikor lesz tökéletes a brokkoli: kuktában készítem, gőzölve. Nagyobb rózsákra bontom csak tisztítás után. Kevés, kb egy deci vizet öntök az edénybe, beleteszem… Tovább »

Rozmaringos kalács, grillezett camembert mellé

Mi ma este ilyet eszünk majd a barátainkkal, de ezt gondolom róla, hogy ez egy igazi, nem hagyományos húsvéti vendégváró is lehet. A kalácsban sok rozmaring, kevés , sült fokhagyma, némi durvára vágott mogyoró és olívaolaj van, a sajtban pedig kb. ugyanezek, annyi különbséggel, hogy a sütés utolsó pár percében  csorgatok rá egy kevés mézet… Tovább »

Egy alapanyag, három leves

Ezzel a címmel főztem a Konyha kiállításon a hétvégén. De csak miután majdnem megfulladtam, mert letüdőztem a chilit, végül aztén mégis egész jól sikerült a kis fellépésünk. Könnyű dolgom volt, Dávid kuktáskodott a színpadon. Érdemes néha venni egy nagyobb levegőt, és szó nélkül hagyni, hogy a gyerekek segítsenek a konyhában, akkor is, ha közben úszik… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!