Fűszer és Lélek

Nyárvégi grillparty

Az év legmelegebb napján Sárospatakon grilleztünk. Nem kevesebbet dobtunk fel a rácsra, mint 30 padlizsánt, 60 szelet húst, 30 félbevágott krumplit, és persze volt sokféle saláta, és a végén desszert is. Most leírom, hogy érdemes előkészülni egy ilyen nagyobb “bulira”, mert egyszer mindenkinek eljön az a pillanat az életében, amikor egy osztálynyi embert kell jóllakatnia…. Tovább »

Hedonizmus a köbön: szaftos borjúsült

Mindennek van jó, és rossz oldala is. Múlt heti egyik ebédünkhöz egy borjú adta az életét, ez neki nyilván szerencsétlenség, de nekünk, akik vehettünk a húsából igencsak nagy szerencse volt. Volt kolléganőmék rendszeresen vágatnak borjút, és a mostani vágásból maradt egy egész, ugyanis aki megrendelte eltűnt. Mivel nem találtak olyat, aki egészben elvitte volna, felbontották, és… Tovább »

Elő a bográccsal!

Senki sem áll le vitatkozni, ha azt hallja, hogy bográcsban minden jobb. A férjem mániája, hogy süssünk bográcsban rántott húst, mert ő evett egyszer, és attól jobbat azóta se, sehol és soha. Én meg azt emlegetem ilyenkor, hogy amikor a barátaimmal elmentünk sátorozni egyszer, akkor sajtos tésztát főztünk bográcsban, és én azt azóta is a… Tovább »

Extra citrom és rozmaring illat a grillen

Eláruljam, hogy mitől lesz nagyon citromillatú és csodálatosan rozmaringos a grillezett báránycomb, esetleg a tegnapi módon elkészített csirke? Nem attól, hogy sokáig pácolom a húsokat, ugyanis én éppen csak sütés előtt pár perccel szoktam lekenni kevés mozsárban összetört, majd leszűrt páclével. Nem szeretem, ha darabos, ugyanis az könnyen a parázsra esik, és lángot kap, vagy… Tovább »

Így marad szaftos a csirkemell a grillen

Elárulom, mi hogy szoktunk grillezni viszonylag szárazabb húsokat. Az a helyzet, hogy én ellennék bárányoldalason, meg marharostélyoson, de a gyerekek még nem értek meg ezekre a dolgokra, így néha beáldozom magam, és nagy duzzogva sütünk valamilyen szárazabb húst is. Az, hogy milyet, most szinte mindegy is, lehet akár csirkemell is, mint a húsok legszárazabbika. Ezek… Tovább »

Padlizsán 30 perc alatt

Van egy nagyon jó hírem! Szombatra 21 fokot mondanak. Most szívem szerint százszor leírnám ezt a 21 fokot, annyira vágyom már rá! De erős leszek, és csak párszor teszem meg: huszonegy fok, huszonegy fok, huszonegy fok! Minden gyümölcsfa virágba borult már, némelyik fa friss, világoszöld lombot is bontott, persze az erdőben még csak olyan picik… Tovább »

A legjobb csípős szendvics

Ettetek már tudományos alapon összeállított szendvicset? Egy barátunk fél évet dolgozott Angliában egy szendvicsgyárban, ahol ezeket a háromszög szendvicseket készítették, és bár egyáltalán nem ezt a karriert szánta magának, még egy másik évig melózott egy exclusive szendókat készítő kis műhelyben is. Először azt tervezte, hogy majd itthon is belevág valami hasonlóba, de tavaly nyáron úgy… Tovább »

Füstös grillszósz

Kedvenc csípős sült paprika szószom receptjét már nagyon sokan kérték tőlem, de eddog nem nagyon figyeltem oda a mennyiségekre, mindig csak kóstolgattam, majd amikor jónak találtatott, akkor késznek nyilvánítottam. Most direkt jegyzeteltem főzés közben, így le merem írni a receptet. Nyáron lehet hozzá friss, hámozott paradicsomot is használni, legjobb bele az édes koktélparadicsom, de ilyenkor… Tovább »

Marokkói csirke

Nyáron készült a Kert fesztiválon, de semmi szezonális nincs benne, és jó fűszeres, úgyhogy szerintem igazi őszi étel és kész. Két bográcsban főztük egyszerre, egy csípős chilis változatot, és chili menteset gyerekeknek (olvastátok már paprikán a “csípmentes” szót?). Nem akarom magunkat dicsérni, de szerintem eszméletlen jó lett, el is fogyott sitty-sutty. Egy valaki nem volt… Tovább »

Így készül el tízféle étel fél óra alatt

Csodálatos nyarunk volt, olyan sok emberrel osztottuk meg az asztalunk, és olyan sokan osztották meg velünk az övéket, hogy egy hosszú film stáblistája kijönne belőle. Ettünk a nagy családdal, barátokkal, új ismerősökkel, szomszédokkal, gyerekekkel, és idősebbekkel. Szerencsére nem mindig én főztem, sőt! Bevallom, olyan sokat kell főznöm a munkám miatt, hogy egyszerűen imádom ha mások… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!