Fűszer és Lélek

Konfitált fokhagyma

Értékmentésként is, de a krémesen puha fokhagymából lesz a legfinomabb tésztaszósz és salátaöntet is!Nem tudom, mondhatok-e olyat, hogy végre itt a fokhagyma szezon, de ilyenkor már van a piacon új fokhagyma, úgyhogy ezt igazán nevezhetjük a szezonjának, annak ellenére, hogy ha valamit tényleg eszünk egész évben, akkor az pont a fokhagyma. Nagyon szeretjük a friss fejeket,… Tovább »

Maradék krumpli felhasználása

Újabb fejezet a maradék felhasználásban: krumpli. Azt hiszem, egész, héjában főtt krumpli szokott a legritkábban maradni, és marad is, azt tényleg mindenki el tudja adni egy újabb vacsorának, de azért leírom, hátha mégis tudok újat mondani, vagy legalább bólogathattok miközben olvassátok: Töltött krumpli A legegyszerűbb a libazsíros, fokhagymás tejfölös változat, de tényleg bármi mehet bele…. Tovább »

Maradék rizs felhasználása

Múlt héten azt kértétek, hogy a rizs és a krumpli maradék következzen, úgyhogy akkor ma legyen a rizs, és a jövő héten a krumpli, jó? Én nagyon ritkán cifrázom a rizst, ha köretről van szó, egyszerűen megpárolom egy kevés sóval, és kész. Van elektromos rizsfőző alkalmatosságom, ha nem csak 1-2 adagot készítek, akkor mindig azt… Tovább »

Maradékfelhasználás: tojásfehérje

A maradék tojásfehérjékkel olyan nagy probléma nincs, hiszen nagyon jól fagyaszthatóak, de egyszer csak eljön a pillanat, amikor fel kell őket használni. Én zacskózni szoktam, mindig kettesével, így nem kell utólag azon gondolkodni, hogy hány lehet benne, majd a zacskókat egy nagy műanyag dobozban gyűjtöm a mélyhűtőben. Kókusz csók, amit máshol macaronnak hívnak: 3 bögre… Tovább »

5 dolog, amit meg kell kóstolnod idén tavasszal (és ingyen van)

Tavasszal nem csak a medvehagyma nő, érdemes más ehető növényeket is kipróbálni, oldani vele a tél utáni szürkeséget. Pár egyszerű szabályt kell csak betartani ahhoz, hogy semmi bajunk ne származzon a növénygyűjtésből.Soha ne autó utak mentén gyűjtsünk, hanem ott, ahol már se a sétáló kutyák, se a kipufogócsövek nem fejtik ki a hatásukat. Érdemes beszerezni… Tovább »

25 perces bableves

Egy másik leves miatt ki kellett bontanom egy paradicsomkonzervet, így csináltam egy kis hűtő takarítást, és egy őszi mindent bele levest. Tettem bele kolbászt is, semmi aggodalom, nem lettem vega. Igen, nem valódi bableves cserébe sokkal jobb mint a zacskós leves 😉 Hozzávalók 4 tányérhoz: 1 szál póré hagyma felkarikázva 1 lila hagyma felkarikázva 2… Tovább »

Curry-s spenótos krumplileves

25 perc alatt kész. Hozzávalók 6 tányérhoz: 6 szem közepes krumpli 1 fej hagyma 4 ek étolaj 1 fekete kardamom 1 ek madras curry por 1/4 citrom héja 1/2 citrom leve 4 gerezd fokhagyma diónyi gyömbér só, bors 2 marék bébispenót 1, A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A fokhagymát lereszeljük. 2, Vízforralóban… Tovább »

4 fős ebédmenü 1000 Ft-ból

Nem egyszerű 1000 forintból főzni az egész családnak, de egyáltalán nem megoldhatatlan! Most ketten kaptunk egy-egy virtuális ezrest Etával az ALDI egyik háziasszonyával, és ebből oldottuk meg a kétfogásos ebédmenüt. Etel hagyományosabbat készített, én egy kicsit talán merészebbet. Mindent használhattunk, ami egy átlagos családban otthon megtalálható, az ezer forint csak a bevásárlásra vonatkozik. Etel minden… Tovább »

Vega vacsora, még bacon se kell bele

Imádom Hugh Fearnley-Whittingstall Veg című könyvét. A televízióban is futott vega sorozat receptjei sajnos csak angolul olvashatóak egyelőre, de remélem ez lesz a következő könyv a River Cottage sorozatban, amit lefordítanak magyarra. Pont azért tűnik igazán hitelesnek, mert olyan fickó írja, aki egyébként húsevő, egy olyan húsevő, aki tiszteli azt az állatot, amit megeszik. Igyekszik… Tovább »

Olcsó vacsora fejenként 300 forintból

Gyönyörű karfiolokkal van tele a zöldséges,  és mindössze 110 forint kilója. Minden formájában szeretem a karfiolt, sőt, ez az egyetlen zöldség, amit még rántva is kedvelek, főleg valamilyen csípős szósszal.  Igazán olcsó és finom vacsora készíthető belőle, diétázók fogják fel úgy, hogy a karfiol maga a köret, de aki olyan szerencsés, hogy nem kell ilyesmire… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!