Fűszer és Lélek

Szezámmag minden formájában

A szobafogságnak is van haszna, régen volt ennyi időnk kettesben. Ki is használtunk, keveset ettünk, sokat ittunk, és mégtöbbet beszélgettünk. Éljen a nagymama, aki bevállalja az unokát! Az történt, hogy szombaton hivatalosak voltunk egy buliba, ami vacsorával kezdődött volna, de már ötre vártak minket. Úgy tűnik, méh hozzá kell szoknom ahhoz, hogy az Oktogonon lakni… Tovább »

Szörnyű sok húst eszünk!

Kép innen Egy átlagos magyar évente közel hetven kiló húst eszik. Ez számomra brutális mennyiségnek tűnik, pedig egyáltalán nem vagyok vega. Közel húsz dekát jelent naponta. Természetesen ebben benne van a feldolgozott bőrkétől kezdve minden (vagyis a rossz minőségű párizsi és a virsli is), de akkor is nagyon sok. Mi hetente kétszer eszünk húst főétkezés… Tovább »

A díjnyertesnek nem dőlünk be

Ez kérem egy világhíres birkapörkölt! Azt mondják Pesten vasárnap hideg volt és eső. Mi ebből semmit nem vettünk észre, Erdőbényén vasárnapra már túl voltunk ezen, és hét ágra sütött a nap. Mekkora szerencse, hogy vasárnap jöttek a barátaink a Tóni bácsi titkos receptjével és két kiló birkahússal, ami pörköltként végezte. Kár, hogy pont csütörtökön mesélte… Tovább »

Boeuf en Daube

  Úgy tűnik, ez a március sajnos nem az én hónapom. Jobban örülnék, ha vagy április lenne már, vagy újra február vége. Igaz most legalább egy gyönyörű napsütéses hosszú hétvégén vagyunk túl, amit jó kis kirándulásokkal töltöttünk, de valahogy az se volt olyan, mint amilyennek terveztem. Ipolytarnócra mentünk, ahol megnéztük az ősmaradványokat, és Dávid nagyon… Tovább »

Szír kebab

Erre a hétre ez az utolsó szír fogás, nem mintha unnám, de nem készült több.  Az eredeti recept birkahúsból készül, és bár én még csak marhából próbáltam, előre borítékolom, hogy birkából még jobb, pláne azoknak, akik kedvelik a birkahúst. Rá kellett jönnöm, hogy imádom a szíriai ételeket. Itt egy másik szír húsgombóc, egy valódi szír… Tovább »

Új kedvenc

C&V Zsófi mutatta tavaly a bébicsirkét a Metroban, hogy ez mennyire finom. Kicsit perverznek éreztem, amikor megláttam a galamb nagyságú, maximum 40 dekás kis madarakat a mirelit részlegen, de nem hagyott nyugodni a dolog, és azóta függők lettünk. Egyszerűen fantasztikus benne, hogy minden porcikája szaftos, és egyszerre ehetek mindenből, a szárnyából, melléből, és a combjából… Tovább »

Kacsa a hárs alatt

Hársfa, hárslevelű: fa vagy szőlő, méz vagy bor. Nem most találtam ki ezt a receptet, és hát az az igazság, hogy nem is én. Gyerekkoromban készítette egyik barátunk bográcsban a hársmézes kacsát Erdőbényén. Füstölt szalonnával, újhagymával, parázsba gurított krumplival, és viccesen még hársvirágot is tett a bográcsba amikor elkészült. Arra már nem is emlékszem, hogy… Tovább »

Pezsgős csirkecomb

Szilveszter előtt a barátaink felugrottak két üveg pezsgővel és hat csirkecombbal, de csak nálunk vették észre, hogy az egyik pezsgő félédes. Rögtön meg is volt az este témája, órákig elnevetgéltünk azon, hogy mi legyen a félédessel, de végül csupán annyi történt vele, hogy megmaradt. Forralt bornak tudtam elképzelni, végül öntöttem belőle egy keveset pár csirkecomb… Tovább »

Konfitált császárhús a férjnek

Azt mondta megkívánta, úgyhogy vegyünk majd egy szép darab császárhúst, és készítsem el neki. Ma kellett volna megvennem, de vasárnap délelőtt bekopogtattak egy szép adag császárhússal, aminek egyetlen hibája volt csupán az elképzelt társával szemben, az hogy szeletekre volt vágva. Így lepréselni nem tudtam, pedig jót tesz neki, tehát maradt egy igazi kenyérre való császárhús,… Tovább »

Jaffa ragu

A recept Jafóból származik, és szélesmetélttel kéne készíteni, de Dávidnak annyira megtetszett ez a csavart csoda, hogy muszáj volt megvenni. (Vettünk búzakalász formát is, hiszen a kisvonat tésztából már kinőtt 🙂 Azt hiszem inkább turistáknak készült étel lehetett, mint családi recept, bár otthon is használnak narancsot Jafóban, nem csak a turistáknak. Akik kedvelik az arab… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!