Fűszer és Lélek

Paradicsomos kenyér

Havonta egyszer Zsóka barátnőmmel főzőkurzust tartunk Tokaj-hegyalján*. Nem szigorú főzőtanfolyam, hanem amolyan hegyaljai életérzés ízelítő, legalábbis szándékaink szerint. Minden hónapban más-más a tematika, és a csodálatos Degenfeld palota kertje a helyszín. A medence partján áll egy kis házikó konyhával, előtte terítünk, közösen főzünk, beszélgetünk, és borozunk. Mindig az épp szezonális alapanyagokból főzünk valamit, amihez a… Tovább »

Mindennapi betevőnk

Hazajönnek a srácok délután, és rettenetesen éhesek. Persze nem akarnak leülni az asztalhoz, mert valahol a gyerekszobában akarják folytatni azt, amit megbeszéltek az iskolában, vagy a téren, leginkább egy órát a számítógép előtt akarnak ülni, és tolni a Minecraftot. Persze, legyen vacsora, de had egyék bent a szobában, lécci, lécci, lécci.  Tudom előre, hogy ez lesz,… Tovább »

Amikor a férjem kedvében járok

Persze, mindig a kedvében szeretnék járni, de mégse ehetünk húst-hússal. Valamelyik nap, amikor csajos délelőttöt tartottunk Dóra barátnőmmel, elmentünk sütizni, és ha már nem messze jártunk, benéztünk Józsi új üzletébe is. Amikor megláttam a hamburger pogácsákat, már tudtam mi lesz a vacsora, úgy is majdnem gyerekmentes esténk volt, Dávid a nagymamánál kényeztetődött, Zálikánk pedig még… Tovább »

Molnárka zsenge retek salátával

  Gyerekkorom egyik kedvenc Utasellátós szendvicse a körözöttes molnárka volt. Nem nagyon lehetett molnárkát kapni a környékünkön, de ha sikerült vennünk, akkor anyu mindig gyorsan bekeverte hozzá a körözöttet. Szerencsére ő is jobban szerette a juhtúróból és vajból készülő változatot, de sima tehéntúróból se maradt meg soha. Érdekes, hogy molnárkát azóta se lehet minden pékségben… Tovább »

Anyu, mi az a vajas kenyér?

A fenti mondat a játszótéren hangzott el, és jót mosolyogtam rajta. Örömöm egészen addig tartott, amíg a válasz meg nem érkezett: Az egy régi étel, már nem eszünk olyat. Hát, mi eszük. Biztosan, mert ilyen régimódiak vagyunk…A jó kenyérhez csak vaj kell, vagy még az se. Talán a jó kenyér miatt kopik a vajas kenyér… Tovább »

A tökéletes hamburgerzsömle

Állandóan megy a vita a hamburger zsömléről: kenyértésztából készüljön, kalácstésztából, esetleg pita szerű legyen, vagy a klasszik puffancs? Én imádom a klasszik puffancs változatot, édesen, hatalmasan. Főleg egy jófajta 20 dekás húspogácsa mellé, nekem jobban bejön mint a kenyértésztás. Nem is tartottam közvélemény kutatást, úgy döntöttem, ilyen készül a hamburger mellé. Arról úgy is jól… Tovább »

A kenyérsütő gép úgy tűnik mégsem hülyeség

Évekig éltem abban a hitben, hogy kenyérsütőgépre semmi szükség. Láttam a nagynéném gépét, amit állandóan le kellett takarni, hogy az ablakon ne szökjön ki a meleg. Láttam a barátnőm gépét, amivel soha nem lehetett igazán jó kenyeret sütni. És különben is, nekem ott a dagasztógépem és a nagyon kis precíz villanysütőm, mi a fenének még… Tovább »

Fűszeres hússal töltött buci

C&V Zsófi burrító töltelék receptje az egyik összetevője ennek a szerényen csak zseniálisnak kikiáltott ételnek. A tésztája pedig egy viszonylag lágy kenyértészta, amit tizenkét órán át pihentettem a hűtőben. Végül, amikor már majdnem éhen haltunk, egyiket összedobtam a másikkal, és gyorsan megettük. Nem mondom, jó ez burritóval is, de a kenyértészta tényleg csodát tesz vele:… Tovább »

Nehéz ügy a reggeli

Nem bukhatok el rögtön az ötvenéves diéta első napjának reggelén, de be kell valljam, gondban vagyok a reggelivel. Nem fektettem le ugyanis a szabályokat, de legalábbis nem rendesen adtam meg az utat magamnak. Mert ha csak olyat ehetek, amit ettek ötven-hatvan évvel ezelőtt, és csak abban a formában, vagyis a krabeli receptek szerint, akkor a… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!