Fűszer és Lélek

Gyömbéres lencseragu

Eljött ez a nap is, ebben az évben az utolsó. Mi most elindulunk Mádra szilveszterezni, de gyorsan még megosztom az újévi lencsereceptemet. Közel ötvenen leszünk, aminek persze majdnem a fele gyerek. Valami olyat szerettem volna főzni, amit a srácok is megesznek minden morgás nélkül, de mégse a szokásos lencseleves vagy lencsefőzelék. Nem mintha azzal bármi… Tovább »

Igazi téli vacsora

Arról beszélgettünk Dáviddal, hogy régen, amikor még nem volt egész évben kapható mindenféle zöldség, akkor hogyhogy nem haltak éhen az emberek. 🙂 Az egészen hihetetlen volt számára, hogy ez bizony nem is olyan régen még tényleg így volt, és csodálkozna, ha csak az én gyerekkoromba visszarepítené az a nagyon vágyott időgép.
Alig hitte, hogy a krumplit… Tovább »

Őszi mártogatnivalók tiniknek

Ha feljönnek a fiam haverjai számítógépen játszani, akkor megszűnik számukra a világ. Nem hallják ha csengetnek, nem hallják ha szól a telefon, vagy azt hiszek úgyse őket keresik. Válaszolnak ugyan a feltett kérdésre, de az agyukig nem jut el se a kérdés, se a saját válaszuk. Az evéssel ugyanígy vannak, sokáig nem érzik a testük… Tovább »

Ropogós libacomb gerslirizottóval

Nagyon szeretem a Márton napot! És nem csak az újbor miatt, de bevallom, azért is. 
Ez egy igazi gasztronómiai ünnep, hiszen meg lehet kóstolni az újbort és “kötelező” libát enni. De ami még ettől is sokkal jobb, hogy lehet is libát kapni a piacon. Nem csak májat, vagy egy-egy combot, hanem egész libát.
Nagyapám mindig azt… Tovább »

Utolsó vacsora a kertből

Nem hiszem, hogy bárkit meg kéne győznöm arról, hogy milyen csodálatos idén az ősz. Felhasználtuk az utolsó zöldségeket is, ami a kertünkben termett. Nem érinti túl rosszul ez a gyerekeket, hiszen már télen is mindent, de tényleg mindent kapni lehet a zöldségesnél is, mégis szeretném, ha értékelnék a szezonalitást, és a saját termesztésű növényeket. 
Amikor… Tovább »

Emlékeztek még a gyerekkori kedvencetekre?

Én nagyon jól fel tudom sorolni, egészen húsz éves koromig, hogy mikor mi volt a kedvencem. 
Az első, a tükörtojás, reszelt sajttal és snidlinggel. Ezt 2 éves koromtól egészen 4 évesig reggeliztem minden áldott nap, különben sírtam, rosszabb esetben hisztiztem is. Ehhez még hozzátartozik az is, hogy hajnalban keltem, mert hatkor én voltam az első… Tovább »

A vacsora a testet vagy a lelket táplálja?

Számít, hogy van-e terítő az asztalon amikor vacsorázunk? Vagy ha van, számít is bármit ha szerda este még mindig ott a hétfő esti vacsora nyoma? 
Persze, egy mesebeli életben minden este előkapom a szekrényből a kikeményített, egyformára hajtogatott hófehér abroszokat, majd vacsora végeztével egy laza mozdulattal bedobom a szennyesbe, ahonnan másnapra újra a szekrénybe kerül…. Tovább »

Apu szereti, edd meg te is!

Nagyon érdekes megállapításra jutottak szociológusok, annak kapcsán, hogy mit tartanak a szülők egészségesnek, és mi az amit, semmiképp nem adnának enni a gyerekeiknek. 
Nyilvánvalóan befolyásol minket mindenféle valós ismeret is, a tanultak, amiket olvasunk, de van ami még ettől is erősebben meghatározza a döntéseinket, mégpedig az, hogy mi mit ettünk gyerekkorunkban, vagy mi az, még… Tovább »

Közös házimunka a gyerekkel = beszélgetés

Elkezdődött az iskola, ami nálunk azt is jelenti, hogy vége a nagyon spontán vacsoráknak. Muszáj valami szervezettséget vinni az életbe a vakáció után, ugyanis vacsorázni kell. Mire fél öt körül hazaérünk az iskolából, Dávid rendszeresen éhen akar halni, de azért hatig valahogy kihúzzuk. Különben fél nyolckor kéne egy második vacsorát adni neki valahonnan. Minden szülő… Tovább »

Így készül el tízféle étel fél óra alatt

Csodálatos nyarunk volt, olyan sok emberrel osztottuk meg az asztalunk, és olyan sokan osztották meg velünk az övéket, hogy egy hosszú film stáblistája kijönne belőle. Ettünk a nagy családdal, barátokkal, új ismerősökkel, szomszédokkal, gyerekekkel, és idősebbekkel. Szerencsére nem mindig én főztem, sőt! Bevallom, olyan sokat kell főznöm a munkám miatt, hogy egyszerűen imádom ha mások… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!