Minidig is irigyeltem az amerikaiakat, hogy egy klassz történetből egy még klasszabb filmet tudnak forgatni, amiért persze tuti Oscar-díjat kap a főszereplő, de azért mi nézők tudjuk, hogy a valódi sztár az, akiről a film szól. Remélem nemsokára a Preziről is születik ilyen film, vagy Márk Szonjáról, aki szerdán nyitja meg első cukrászdáját Édesem néven a Millenáris mellett.
Nekem most Szonja a hősöm, a példaképem, a nő, aki meglépte, amire mind vágyunk. Vigyázat, közhely következik: megvalósította az álmát. Nem elég, hogy újságíróból képzett cukrász lett, és egy nagyon menő cukrász blogot indított, de elment egy étterembe cukrászként dolgozni, és most megnyitotta saját cukrászdáját, amit persze a blog után egyszerűen Édesemnek nevezett el.
Kislány koromban én is álmodoztam arról, hogy lesz egy cukrászdám, persze olyan, ami egyben állatorvos rendelő is, mert két dolog érdekelt igazán, a beteg, rászoruló állatok, és a sütik, de már akkor láthatta aki értett hozzá, hogy a cuki vonal csak inkább álom, mert nem igazán a sütemények megálmodására koncentráltam a kis jegyzetfüzetemben, hanem a berendezésre, a poharak és tányérok színére és számára, illetve a szépen megrajzolt Eszter cukija feliratra és névjegytervre. Na, ezért lettem én később nyomdász, és nem cukrász.
Szerintem így érdemes nekilátni valaminek, mint ahogy Szonja teszi.
Előbb beleszeretünk valamibe, aztán elmélyedünk benne, utána sokat tanulunk róla, és közben persze műveljük is a választott szakmánkat. Magyarország, a papírok hazája, így elmegyünk, szerzünk róla bizonyítványt, és közben igyekszünk továbbra is imádni a hobbinkat, ami már a szakmánk is. Közben folyamatosan blogolunk a dologról, így alapozva meg a bizalmat a jövőbeli vásárlóinkban. Mikor már kellően nagy a rajongóink száma, végre elhisszük, hogy megy ez nekünk. Aztán ráerősítünk a szakmai tudásunkra még jobban, végül veszünk egy nagyon nagy levegőt, és belevágunk. Megnyitjuk a saját cukrászdánkat.
Szonja mind meglépte a fentieket, és én nagyon drukkolok neki, illetve nekik. Mert azt mind tudjuk, hogy egy ilyen álmot nem lehet egyedül álmodni. Kell hozzá egy szuper család, jófej gyerekekkel, megértő és segítőkész férjjel, aki még a barista szerepére is hajlandó.
És bár nekem semmi közöm a sikerhez, azért mégis nagyon büszke vagyok Márk Szonjára, és az Édesemre. Éljenek a bátor nők, a támogató férjek, a tehetséges vállalkozók, az emberek, akik mernek váltani, és hajlandóak sokat dolgozni és tanulni az álmaikért! Kívánom magunknak, hogy sok-sok ilyen álom váljon valóra, mert ezektől lesz jobb a világ. És finomabb. És édesebb.
Készítettem egy rövid interjút Szonjával, olvassátok szeretettel, és találkozunk az Édesemben!
Mikor végeztél, mint cukrász?
Nem tudom pontosan, pár éve. Biztosan azért nem emlékszem, mert eléggé felejthető volt, a marcipán díszmunkámról nem is beszélve.
Meddig dolgoztál a Pastramiban?
Azt hiszem, másfél évig. Azt viszont nagyon élveztem! Akkor jöttem rá, hogy a nyitott konyha óriási találmány, ki lehet integetni az ismerősöknek. Meg egyből látod, hogy ízlik-e a desszert vagy sem.
Hol lesz a cukid?
A 2. kerületben, a Millenáris egyik kijáratával pont szemben, a Kis Rókus utcában. A cím hivatalosan
Tizedes u. 1., és ezzel mindenkit jól meg tudok kavarni.
Mi a nyitvatartási idő?
Hétfőn és kedden zárva leszek, inkább a hétvégékben hiszek, ha sütizésről van szó. Hétköznap 9-18, hétvégén 10-18.
Mire számíthatunk a választékban?
Az a szlogenem, hogy “ma megálmodom, holnap megsütöm”, amiből már ki is derül, hogy nem lesz állandó kínálat. Egy nap egyszerre kb. hatféle sütemény lesz, és mellette legalább ennyi keksz. Szeretnék sok-sok szülinapi és esküvői tortát csinálni, de a kedvenceim a desszertasztalok, amihez össze is álltam a Scrapcake-es dekoratőr lányokkal.
Formatorta és paleo nem lesz!
Lesz olyan süti is, ami most is a blogon van?
Főleg olyan sütik lesznek.
Melyik az olvasók kedvence a blogról?
A Pilóta kekszes Mississippi mud pie. Gondolom kevésbé a Mississippi, inkább a Pilóta miatt.
Melyik a te kedvenced?
Most leginkább azt a trifle-t enném meg, ami madeleine-ből, fehércsoki mousse-ból és friss málnából áll össze.
Mit nem kérdezett meg még senki?
Hogy mi a legnagyobb (van egy csomó) parám az üzlettel kapcsolatban. Az, hogy nem marad elég időm a szuperjófej gyerekeimre.
Van valami, amit szeretnél ha mindenképp leírnék?
Hogy ez egy családi vállalkozás, amit a férjemmel együtt csinálunk. Ha ő nem lenne mellettem, a büdös életben nem vágtam volna bele (és jól tettem volna, ezt már most látom).
Alapanyagokról?
Mindig csakis állati eredetű vajjal és tejszínnel! Finom kakaóporral, jófajta belga csokival. Ez viszont nem olcsó mulatság, ezért előfordulhat, hogy az a sütemény, ami egy utcával arrébb 350, az nálam 790 forint.
Receptekről?
Egy merő recepthajkurászás az életem, ez rengeteg időt igényel. Külföldi magazinokból, könyvekből, blogokról, Pinterestről.
Kollégákról?
Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen jó csapat állt össze az induláshoz! Az igazság az, hogy nagyon kevesen vagyunk, én vagyok az egyetlen cukrász, de két tanuló segíti a munkámat. A férjem a pultban és a beszerzésben segít, és felvettünk egy nagyon helyes, mosolygós pultost is.
Dizájnról?
Nagyon meglepődtem, de a végén pont olyan lett, amilyet szerettem volna. Egy laza, fiatalos hangulatú cukrászdát akartam, nem egy tipikus, cuki cukit.
Mikor leszel elégedett a cukrászdáddal?
Ha nem viszi a pénzt, hanem hozza, és közben még jól is szórakozunk.
Mi a következő terved?
A múltkor a gyerekeknek lefestettük a jövőnket: most keresünk egy kis pénzt a cukrászdával, aztán abból a pénzből csinálunk egy másik cukrászdát… Mire ők: neeeee! Szóval egyelőre nincs következő tervem, csak ezt éljük túl 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: