Fűszer és Lélek

Könnyű citrom-mousse torta

Isten éltesse a férjem, aki lecsót kért születésnapjára! Mondjuk születhetett volna augusztusban, de márciusban is főzhetek neki, ha úgy kívánja. Sok hagyma, libazsír, hámozott paradicsom, friss paprika, libakolbász, puha fehér kenyér. Bográcsban jobb lett volna, de így is finom volt.
Torta viszont kellett, és ha már a lecsó a nyarat idézte, nem tudtam ott hagyni a málnát se a polcon. Meglepően finom, málna ízű málna volt, csak az ökológiai lábnyomom zokogott fel hangosan. De hát egyszer van szülinapja a férjemnek!
Magát a tortát Izraelben tanultam réges-rég, és nem volt rajta semmilyen díszítés.
A citrom-mousse magában is simán megállja a helyét, akár pohárból is kikanalzhatjuk, tényleg tökéletes.

 

Hozzávalók:
1 csomag tk réteslap
5 dkg olvasztott vaj

4 egész tojás, ebből egy ketté választva
2 kezeletlen citrom
10 dkg cukor, vagy ízlés szerint
2 dl tejszín
1 cs habfixáló

10 dkg málna
szárított rózsaszirmok, rózsabimbók

A réteslapokat megkenjük a vajjal, és fedésben tesszük egymásra úgy, hogy ami túllóg, azt begyűrögetjük a formába. Nem kell egyformának lennie mindenhol, sőt!
A középső részt, ahova majd a citrom mousse kerül, megszurkáljuk villával.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Hagyjuk kihűlni.

3 egész tojást, és egy sárgáját leturmixolunk a citromok héjával és a levével.
Vízgőz fölött sűrűre főzzük állandó kevergetés mellett. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A maradék tojásfehérjét felverjük kemény habbá egy kanálnyi cukorral és egy csipet sóval.
A tejszínt habbá verjük a habfixálóval.
A kihűlt citromos krémbe keverjük előbb a tojáshabot, majd a tejszínt, és megtöltjük vele a tésztát.
A szélét, közel a tésztához díszíthetjük málnával, rózsával, vagy ami éppen van otthon.
Fél órára érdemes hűtőbe tenni, mielőtt megvágnánk.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!