Mindenhogy szeretem a mákos-meggyes dolgokat, nem véletlen párosították össze ezt a két dolgot. Bevallom, nagy rajongója vagyok a diéta illúzióját adó, sok helyen kapható paleó mákos-meggyes sütiknek is, elképesztően finomak szoktak lenni, sőt, igazság szerint én még rosszat nem ettem soha, sehol.
Épp takarítom a kamrát, igyekszem megszabadulni minden hamecztől és kitnyiottól (pészah ünnepén tilos minden kovászos, illetve gabona fogyasztása, plusz nem eszünk kitnyiotot se, ami a hüvelyeseket, mákot, mustármagot, szezámmagot, rizst, stb foglalja magában). A mákkal pont szerencsén volt, nem is értem minek tettem el legutóbb, és miért nem használtam fel, de pont hat evőkanálnyi maradt ez jól levákuumozott zacskóban. Ebből lett ez a sütemény.
A krém könnyű, már amennyiben a tejszínhabot könnyűnek lehet nevezni abban az esetben, ha görög joghurttal van keverve. Nevezzük annak.
A süti diétásítható, ha cukor helyett valamilyen édesítőszert használunk. Persze a zsír továbbra is zsír marad.
Hozzávalók:
A tésztához:
4 nagy tojás vagy 5 kicsi, szétválasztva
6 púpos ek darált mák
késhegynyi őrölt szegfűszeg
6 ek cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
csipet só
A krémhez:
2 dl habtejszín
2 dl görög joghurt
1 kk cukor vagy édesítőszer
20 dkg fagyasztott, magozott meggy
Előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
A tojások fehérjéből egy kanálnyi cukorral kemény habot verünk.
A sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral, majd hozzáadjuk a szegfűszeget, a sót, és a mákot is.
A mákos krémbe óvatosan belefogatunk két kanálnyi tojáshabot, majd ezt az egészet keverjük egy fakanál, vagy egy spatula segítségével a többi habhoz.
Sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit, vagy szilikonos formát használunk a sütéshez. Én szilikonosban sütöttem, és még azt is befújtam egy pici olajjal, nehogy letapadjon a tészta.
Rásimítjuk a masszát, és kb. 20 perc alatt, tűpróbáig sütjük.
Óvatosan papírral, vagy szilikonnal együtt feltekerjük a kész tésztát, hogy így hüljön ki, de nagyon vigyázunk, nehogy eltörjön, vagy túl szoros legyen.
Elkészítjük a krémet:
A tejszínt majdnem felverjük teljesen, ekkor adjuk hozzá a habfixálót és a cukrot. Amikor kész, kanállal beleforgatjuk a joghurtot is.
A krémet rákenjük a kihűlt tésztára, majd lazán kirakjuk a meggyel.
Óvatosan feltekerjük, és egy éjszakát pihentetjük.